Xρονιά μειωμένων ζημιών  και αύξηση περιθωρίων κερδοφορίας για τις ασφαλιστικές το 2015

[starbox]

Σε χρονιά μειωμένων ζημιών και αυξημένων πιθανοτήτων κερδοφορίας  καταλήγει το 2015. Σύμφωνα με τα  περισσότερα στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών , το 2015 τελειώνει ως χρονιά μειωμένων ζημιών σε ότι αφορά την αστική ευθύνη αυτοκινήτου, τους βιομηχανικούς κινδύνους, τις ομαδικές αποζημιώσεις και τα φυσικά φαινόμενα.  Οι μειωμένες ζημιές θα καλύψουν επίσης τις επιδράσεις από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών λόγω ΦΠΑ.

Οι μειωμένες ζημιές  σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές θα αντισταθμίσουν την πτώση της παραγωγής με λιγότερα αιτήματα αποζημιώσεων (claims) και έτσι θα καταφέρουν να διατηρήσουν την κερδοφορία σε βασικούς κλάδους Γενικών Ασφαλίσεων όπως είναι το αυτοκίνητο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς , παρά το γεγονός ότι το έτος θα κλείσει με μία μεσοσταθμική πτώση παραγωγής στο αυτοκίνητο της τάξης του 15% , εντούτοις οι ασφαλιστικές θα συγκρατήσουν την κερδοφορία τους από την μείωση ζημιών.  Επίσης στους βιομηχανικούς κινδύνους, η απουσία μεγάλων ζημιών βοήθησε να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από τις επιδράσεις στην ασφαλιστική παραγωγή που είχαν τα capital controls. Επίσης εφέτος δεν υπήρχαν επιπτώσεις από έντονα καιρικά φαινόμενα (φυσικές καταστροφές) και έτσι ο κλάδος πυρός θα έχει ένα ακόμη στήριγμα.

Πιο περίπλοκη φαίνεται να είναι η κατάσταση στον κλάδο Υγείας  (δεν μπορεί να γίνει καταμέτρηση συμβάντων και άμεση αξιολόγηση) αλλά το γεγονός ότι η παραγωγή αυξήθηκε βοήθησε στο να μειωθεί το loss ratio του κλάδου.

 

Aσφαλιστική μόνη … ψάχνει

Η  κίνηση της ελληνικής μεσιτικής Britannia επιβεβαιώνει αυτό που πάντα γράφαμε.  Η αναζήτηση συνεργασιών στο διεθνές χώρο αποτελεί μία βασική κίνηση ανάπτυξης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Μετά την «Αιγαίον Ασφαλιστική » και τις συνεργασίες της (με Darag και τη βρετανική θυγατρική της) έρχεται τώρα και η Britannia να ανακοινώσει συνεργασία με την AON Benfield Italia.  Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλες συζητήσεις μεταξύ ελληνικών και ξένων εταιρειών.