ΠΕΦ: Φιάσκο η διαπραγμάτευση για τα φάρμακα

Στα κάγκελα είναι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία με τη συμφωνία που «έκλεισε» η Κυβέρνηση με τους Θεσμούς για τη σταδιακή κατάργηση των «μαξιλαριών» προστασίας της τιμής των φθηνότερων γενοσήμων και off patent φαρμάκων. Χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «φιάσκο», «απόσυρση φαρμάκων», «διάλυση» και «εκβιασμός», η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στρέφεται εναντίον των αποφάσεων που ελήφθησαν.
Στην ανακοίνωση της, η ΠΕΦ κάνει -ευθύς εξαρχής- λόγο για διαπραγμάτευση σε ό, τι αφορά την πολιτική φαρμάκου που «κατέληξε σε φιάσκο».
«Η κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως μια παλαιά απαίτηση των δανειστών για απαξίωση του Ελληνικού φαρμάκου, γεγονός που οδηγεί με ταχύτητα στην διάλυση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας», αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης, που προειδοποιεί πως η χθεσινή απόφαση οδηγεί «στην απόσυρση πολλών προσιτών Ελληνικών φαρμάκων και ανοίγει την πόρτα στην υποκατάστασή τους με ακριβά εισαγόμενα, τα οποία θα εκτοξεύσουν τις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων και θα καταστήσουν πανάκριβο αγαθό την υγεία των πολιτών».
Όπως εξηγούν οι άνθρωποι της ΠΕΦ η μείωση των προστατευόμενων τιμών, από τα 7,8 στο 1 ευρώ, στην πράξη, θα σημάνει την προφανή αδυναμία παραγωγής των ελληνικών φαρμάκων. «Αυτά θα αντικατασταθούν από εισαγόμενα φάρμακα τα οποία στοιχίζουν από 20 έως 50 ευρώ. Αυτά τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα προστατεύουν στην ουσία τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» των δανειστών», υποστηρίζει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.
Παράλληλα, μέσω της ανακοίνωσης, η ΠΕΦ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, που κινδυνεύει με διάλυση, παρότι αποτελεί έναν από τους ελάχιστους υγιείς πυλώνες ανάπτυξης και απασχόλησης της χώρας μας.
«Η Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εκβιάστηκε και δυστυχώς υιοθέτησε μια καταστροφική για την Ελληνική οικονομία πολιτική η οποία, ενώ δεν παράγει δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θυσιάζει την εγχώρια παραγωγή και εξυπηρετεί μεγάλα ξένα οικονομικά συμφέροντα», τονίζει η ΠΕΦ και καλεί, έστω και τώρα, «τον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία της χώρας και τα μέλη του Κοινοβουλίου να ανατρέψουν τους παράλογους σχεδιασμούς των δανειστών και να κρατήσουν στη ζωή έναν κλάδο που παράγει προστιθέμενες αξίες, ανάπτυξη και απασχόληση».
Λύση υπάρχει κατά τα μέλη της Ένωσης και περιλαμβάνει άμεση εκπόνηση εθνικής πολιτικής για την υγεία και το φάρμακο, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της χώρας. «Οι κατευθυνόμενες και αποσπασματικές πολιτικές οδηγούν σε μη αναστρέψιμη καταστροφή», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr