Ο διευθύνων σύμβουλος της Zurich, Μάρτιν Σεν

Βουτιά κερδών για τη Zurich Insurance

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Bουτιά κερδών 79%, στα 207 εκατ. δολάρια, ανακοίνωσε Zurich Insurance ως αποτέλεσμα αφενός των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στη μονάδα γενικών ασφαλειών (και κυρίως στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου στις ΗΠΑ) και αφετέρου της ζημίας 275 εκατ. δολαρίων που επωμίστηκε συνεπεία της έκρηξης στο κινεζικό λιμάνι του Τιαντζίν τον Αύγουστο. Η ελβετική εταιρεία άφησε επίσης να εννοηθεί ότι δεν θα μείνει αλώβητη και από το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων της Volkswagen, κάνοντας λόγο για δυνητικές αποζημίωση (στο πλαίσιο της ασφάλειας ευθύνης μελών ΔΣ και στελεχών επιχείρησης) που δεν θα υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα της Zurich Insurance υποχώρησαν κατά 47,5% στα 9,46 δισ. δολ., ενώ τα καθαρά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και οι προμήθειες μειώθηκαν κατά 5,4% στα 10,82 δισ. δολάρια. Ο διευθύνων σύμβουλος του ελβετικού ομίλου Μάρτιν Σεν υπογράμμισε ότι η διοίκηση έχει ήδη αναλάβει πρωτοτοβουλίες για τη βελτιωση των επιδόσεων, με επίκεντρο τη μείωση του κόστους (μεταξύ άλλων εξαγγέλθηκε η περικοπή 200 θέσεων εργασίας) και την έξοδο από μη αποδοτικές δραστηριότητες.

Ο κ. Σεν είπε ακόμα ότι η Zurich είναι ανοιχτή σε εξαγορές και συγχωνεύσεις, ακόμα και μετά την εγκατάλειψη της προσπάθειάς της να εξαγοράσει την βρετανική RSA, αν και τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν βλέπει κάποια μεγάλη κίνηση γιατί προέχει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης. Υπογράμμισε τέλος ότι η Zurich έχει πλεονάζοντα κεφάλαια 3 δισ. δολάρια, τα οποία αν δεν αξιοποιηθούν για εξαγορές και συγχωνεύσεις ή για οργανική ανάπτυξη, θα επιστραφούν στους μετόχους. Τα σχέδια για το πώς θα αξιοποιηθεί το “μαξιλάρι” αυτό θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο του 2016.