Πίστωση χρόνου δίνουν οι Φαρμακοποιοί – Δηλώσεις Λουράντου στο Virus

Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αριστοτέλους και Θεσμών να βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, σε κομβικό σημείο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων μέχρι το ερχόμενο Σάββατο 31 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, ελληνική πλευρά και δανειστές βρίσκονται κοντά στη συμφωνία, η οποία θα πρέπει να έχει κλείσει έως την Παρασκευή.
Το «αγκάθι» συνεχίζει να είναι το ποσοστό υποχρεωτικής συμμετοχής φαρμακοποιού στην επιχείρηση ή στην πλήρη απουσία του, με την ελληνική πλευρά να φέρεται να διεκδικεί να διασφαλίσει το ρόλο των φαρμακοποιών στο χώρο του φαρμακείου.
Δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη φέρονται να είχαν από την πρώτη στιγμή εκφράσει την αντίθεση τους στα σχέδια των δανειστών (και ιδιαιτέρως του ΔΝΤ) για πλήρη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας τόνιζε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που απέρριψε αντίστοιχες προσπάθειες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και δεύτερος τόνιζε πως δεν είναι λογικό να επιχειρείται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ένα μοντέλο που δεν εφαρμόζεται σε μεγάλα κράτη της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία.
Αυτή η στάση τους, συνοδευόμενη από τις ενστάσεις βουλευτών του κυβερνώντος συνασπισμού, φαίνεται πως περιέπλεξε και επέτεινε τις διαπραγματεύσεις.
Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, θέλουν την ελληνική πλευρά να έχει εξασφαλίσει την παρουσία φαρμακοποιού στο φαρμακείο, με ποσοστό 20% τουλάχιστον.
Που τελικά θα «κάτσει η μπίλια» θα φανεί μόνο όταν δανειστές και κυβέρνηση δώσουν τα χέρια και οι αποφάσεις ανακοινωθούν.
«Αν και έχουμε συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας 4-5 φορές, σαφή εικόνα για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις δεν έχουμε», υποστήριξε στο Virus ο Κ. Λουράντος.
«Περιμένουμε να μας ανακοινώσουμε κάτι πιο συγκεκριμένο για να δούμε και εμείς τις επόμενες κινήσεις μας και να λάβουμε τις αποφάσεις μας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Προειδοποίησε, όμως, πως «η όποια δυσμενής εξέλιξη θα σημάνει και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».
Κινητοποιήσεις
Το Δ.Σ του ΠΦΣ αποφάσισε να αναστείλει την απεργία από αύριο έως και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί ΓΣ για να ληφθούν αποφάσεις.
Πριν από τη Γενική Συνέλευση θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασίσει την πρόταση την οποία θα καταθέσει.
Όπως τονίζεται, δίνεται πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσουν την στάση τους απέναντι στον φαρμακευτικό κλάδο.
«Το ΔΣ έλαβε την απόφασή του με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας συναισθανόμενο τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των ασθενών […] Οι φαρμακοποιοί δίνουν το περιθώριο στη Κυβέρνηση – μετά την εμπλοκή των διαπραγματεύσεων- να αποδείξει ότι έχει την δύναμη να αρνηθεί να εφαρμόσει αυτά που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει απορρίψει», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΦΣ.
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε τα συμφέροντα να διαμορφώσουν τις συνθήκες και της φαρμακευτικής αγοράς, με το πρόσχημα του ανταγωνισμού και της δήθεν ευρωπαϊκής προοπτικής. Ο αγώνας μας δεν είναι κομματικός ή συντεχνιακός, αλλά αγώνας κατά των καρτέλ που θέλουν να εισβάλουν και στην υγεία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

ΠΗΓΗ: virus.com.gr