Κρίσιμη η ατζέντα του Οκτώβρη

Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού να κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, ξεκινάει η νέα χρηματοοικονομική εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιείται το Eurogroup, το οποίο καλείται να επικυρώσει τις δύο λίστες που καταρτίστηκαν από το Euro Working Group. Η πρώτη λίστα –με πάνω από 45 προαπαιτούμενα– θα «ανοίξει» το θησαυροφυλάκιο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Η δεύτερη λίστα θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση των κεφαλαίων που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με την πρώτη δόση του 1 δισ. να εγκρίνεται αμέσως μόλις γίνει αποδεκτή από το Eurogroup. Η συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνει σκληρότερα μέτρα, αλλά και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ενώ έχει ημερομηνία λήξης στις 15 Νοεμβρίου 2015.

Επίσης, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου αναμένεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ. Ο φετινός Οκτώβριος είναι ο κρισιμότερος μήνας για τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθούν επισήμως στις 25 Οκτωβρίου.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι δεν είναι λίγες οι φωνές αξιόπιστων οικονομολόγων που υποστηρίζουν ότι οριστική λύση στο πρόβλημα των τραπεζών θα υπάρξει μόνο αν δοθούν άπαξ 25 δισ. ευρώ για την παρούσα ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να μη χρειαστεί επανάληψη του ίδιου «έργου» στο μέλλον. Οποιαδήποτε λύση μικρότερη των 25 δισ. ευρώ δεν θα απαλλάξει την ελληνική οικονομία από τη διαρκή ομηρία της.

Πρόκειται άλλωστε για την «τελευταία ευκαιρία» της Ελλάδας να επανέλθει σε τροχιά, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την πρώτη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ανοίγοντας τη νέα σεζόν στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (συστημικών και μη), ώστε να είναι και πάλι φερέγγυες –ακυρώνοντας οριστικά τα όποια σενάρια κουρέματος καταθέσεων– αποτελεί ουσιαστικά την αφετηρία για ένα ξεκίνημα εκτός πλαισίου κρίσης το 2016.

Ο Οκτώβριος, παραδοσιακά, για τις αγορές έχει συνδεθεί με τις πιο σφοδρές και μακροχρόνιες οικονομικές κρίσεις. Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οκτώβριος εμπεριέχει ένα πλούσιο χρονοδιάγραμμα εξελίξεων με deadlines, που μας κάνει να ελπίζουμε ότι πολλά από όσα έχουν συμφωνηθεί στο νέο MOU δεν μπορεί παρά να εφαρμοστούν και να υλοποιηθούν, παρά τον τεράστιο όγκο εργασίας.

Εκτός από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών τραπεζών, θα πρέπει να ψηφιστούν στη βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι της συμφωνίας, αλλά και να γίνει μια ένδειξη «καλής θελήσεως» από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις.

Στις τράπεζες, το καυτό θέμα θα είναι τα κόκκινα δάνεια. Ένα ζήτημα που μπορεί να εγείρει κοινωνικές αντιδράσεις και οι τράπεζες δεν έχουν πλέον περιθώριο να το «κρύβουν» κάτω από το χαλί. Ούτε ασφαλώς και η κυβέρνηση.

Η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) αποτελεί πλέον εκ των ων ουκ άνευ προαπαιτούμενο, για να προχωρήσει η εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση, για να αρθούν τα capital controls και να ανακτήσουν την πιστωτική τους επάρκεια οι τράπεζες, διοχετεύοντάς τη, στη συνέχεια, στην πραγματική οικονομία. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την «άκρη του νήματος», που θα οδηγήσει στη θετική αξιολόγηση από τους πιστωτές, για να ακολουθήσει η ενεργοποίηση του νέου ταμείου ESM με τις πρώτες εκταμιεύσεις και με αποκορύφωμα την έναρξη της συζήτησης για την ευνοϊκή αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

 

Πηγή: XRHMAWEEK