Διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων

 

Στις διαπραγματεύσεις για το ποιος θα πληρώσει φέτος τον αυξημένο φόρο στα ασφάλιστρα, θα κριθούν οι ανανεώσεις των συμβολαίων ασφάλισης στους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους για το 2016.

 

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς, διαμεσολαβητές και ασφαλιστές προετοιμάζονται ήδη για τις διαπραγματεύσεις με τους πελάτες τους σχετικά με τις ανανεώσεις των «μεγάλων» ασφαλιστηρίων και, όπως αναφέρουν στο IW, ο ανταγωνισμός φέτος θα επικεντρωθεί στις πέντε μονάδες του αυξημένου φόρου και το ποιος θα τις επιβαρυνθεί.

 

Ειδικότερα, τονίζουν πως στις όποιες πιέσεις ασκηθούν από τους εκπροσώπους παραγωγικών, εισαγωγικών και εμπορικών εταιρειών για εκπτώσεις στα ασφάλιστρα λόγω του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος, οι ασφαλιστές θα αντιπαραβάλλουν τον αυξημένο φόρο το οποίο θα προτείνουν να απορροφήσουν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέες εκπτώσεις στα τιμολόγια.

 

Το πόσο ανεκτικές θα είναι φέτος οι ασφαλιστικές εταιρείες στα όσα θα ζητηθούν από τους ασφαλισμένους στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις αντασφαλιστικές συμβάσεις για το 2016. Αν τα αντασφάλιστρα αυξηθούν τα περιθώρια για εκπτώσεις στους ασφαλισμένους θα είναι από περιορισμένα έως ελάχιστα, ενώ αντίθετα αν οι ξένοι αντασφαλιτικοί οίκοι αντιμετωπίσουν φέτος την ασφαλιστική αγορά ήπια, τότε θα υπάρξει πεδίο διαπραγμάτευσης για εκπτώσεις στα ασφάλιστρα.

 

Μάχη, τέλος, θα δοθεί και για τα ασφαλιζόμενα κεφάλαια, όπως και για τις παρεχόμενες καλύψεις, ώστε να μην μειωθούν όπως συνέβη τις προηγούμενες χρονιές και να αποφευχθεί νέο «κούρεμα» εσόδων για τις ασφαλιστικές εργασίες.