Νέα εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων από την Atradius

Νέα εργαλεία στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων ασφάλισης πιστώσεων παρέχει η Atradius, έχοντας το τελευταίο διάστημα καθιερώσει τη δυνατότητα προαγοράς πιστωτικών τιμολογίων πελατών της από ξένους οίκους με τους οποίους συνεργάζεται.

Στην πράξη, η εν λόγω παροχή εξασφαλίζει στις εταιρείες ταχύτερη πληρωμή των τιμολογίων και άρα ρευστότητα σε μια περίοδο που, λόγω του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και των capital controls, στερείται συνολικά η αγορά.

Όμως σημειώνουν στελέχη της Atradius, η ασφαλιστική εταιρεία απλά διαμεσολαβεί μεταξύ των πελατών της και των ξένων οίκων που επιθυμούν να προαγοράσουν ασφαλισμένα τιμολόγια, με μόνη επιβάρυνση το fee που θα ζητήσουν οι αγοραστές. Σημειώνουν δε ότι οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα της επιλογής αγοραστή, καθότι η Atradius έχει συνάψει περισσότερες από μια συμβάσεις με ξένους επενδυτές.

Σε ότι αφορά, στο μεταξύ, τις ασφαλίσεις πιστώσεων, φαίνεται ότι το κλίμα στην αγορά συνεχώς βελτιώνεται δεδομένου ότι, τα όρια στις καλύψεις αυξάνονται αργά αλλά σταθερά, οι προϋποθέσεις χορήγησης της παροχής γίνονται όλο και πιο χαλαρές, ενώ μεγαλώνει και το εύρος των αγορών στις οποίες διεισδύει ο κλάδος. Όμως τονίζεται, οι βασικότεροι κλάδοι στους οποίους οι ασφαλίσεις πιστώσεων έχουν ισχυρή παρουσία είναι το αγροτικός τομέας, η αγορά τροφίμων και ποτών, καθώς και η ναυτιλιακή αγορά.