5% αύξηση στα ασφάλιστρα γενικών ασφαλίσεων από το Σεπτέμβριο

Ακριβότερα θα είναι τα ασφάλιστρα Γενικών Ασφαλειών από το Σεπτέμβριο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το φόρο κύκλου εργασιών που επιβάλλεται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην πλειονότητά τους βάζουν… πλάτη στις ανανεώσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου απορροφώντας τις επιβαρύνσεις, όμως από το Σεπτέμβριο ο αυξημένος φόρος θα περάσει απευθείας στα ασφάλιστρα τα οποία θα αυξηθούν κατά 5% (ο φόρος αυξήθηκε από το 10% στο 15%.

Στο μεταξύ, ο φόρος έχει ήδη περάσει στις πρωτασφαλίσεις των δύο αυτών μηνών (Ιουλίου – Αυγούστου) με τη διαφορά ωστόσο ότι λόγω θέρους, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, τα νέα συμβόλαια είναι εξαιρετικά λίγα αριθμητικά και ως εκ τούτου τα προβλήματα στην αγορά θα φανούν από το Σεπτέμβριο.
Όπως τονίζουν στο IW στελέχη του κλάδου, τα ακριβότερα ασφάλιστρα θα καταστήσουν τα προγράμματα των εταιρειών λιγότερα ελκυστικά στο καταναλωτικό κοινό, το οποίο ταυτόχρονο θα επιβαρυνθεί από τα νέα φορο-μέτρα τα οποία προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που είναι σήμερα σε εξέλιξη με τους θεσμούς.

Αν μάλιστα η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές τότε είναι που η ζήτηση θα υποστεί μεγαλύτερη καθίζηση.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ασφαλιστικής παραγωγής στο τελευταίο τετράμηνο του έτους που –θεωρητικώς πλέον- είναι το καλύτερο του 12μήνου καταγράφονται απαισιόδοξες και η αγορά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συρθεί σε υφεσιακούς ρυθμούς.