Η επόμενη ημέρα

Όμως για τη συνέχεια, η χρηματιστηριακή αγορά αλλά και η ελληνική οικονομία χρειάζονται story. Χωρίς δυναμική ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και παγιδευμένη σε μια χρηματοδότηση που θα εστιάζεται στις αποπληρωμές των υποχρεώσεων, πόσο μακριά μπορεί να πάει η αγορά και η οικονομία; Ακόμη και μετά από μια συμφωνία, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας θα εξαρτηθεί από τις εισροές κεφαλαίων. Αν και η ανάκαμψη της οικονομίας θα αποτελέσει το έναυσμα για την επαναξιολόγηση της χρηματιστηριακής αγοράς, ο καταλύτης θα είναι η απτή πρόοδος σε δομικές μεταρρυθμίσεις.

Πέρα από την επίτευξη μιας συμφωνίας, είναι και το τι θα ακολουθήσει μετά από αυτήν. Πώς θα αντιμετωπιστούν οι εσωκομματικές τριβές, ποιοι υπουργοί θα είναι αυτοί που θα την εφαρμόσουν, πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό. Στο σημείο αυτό όμως, παραμένουν οι ενστάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και χτυπάνε «κόκκινο». Σύμφωνα με συνομιλητές του κυρίου Καμμένου, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ απειλεί με ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση, ακόμη κι αν αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Είναι η κυβέρνηση σε θέση να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα; Ακόμη κι αν καταλήξουμε σε συμφωνία με τους Θεσμούς, ίσως η παρούσα κυβέρνηση να βρεθεί και πάλι σε τροχιά ρήξης με τους εταίρους κατά την εφαρμογή της συμφωνίας, όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές. Οι τελευταίοι στρέφουν την προσοχή τους στη μετά της συμφωνίας εποχή, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, καθώς η συμφωνία θα φέρει αναταραχή σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες και κυρίως σε εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που έχουν την κύρια ευθύνη για την υπογραφή, την ψήφιση και την υλοποίηση της συμφωνίας.

Ακόμη, διερωτώνται αν η αντιπολίτευση θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αν ο πρωθυπουργός μετατρέψει την ψηφοφορία για τη συμφωνία σε ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ τονίζουν ότι θα έχει πολιτικό πρόβλημα η κυβέρνηση –και ίσως να οδηγηθεί σε εκλογές– αν δεν συγκεντρώσει τον απόλυτο αριθμό της πλειοψηφίας στην ψηφοφορία, καθώς δεν θα μπορέσει, ακόμη κι αν ψηφίσει η αντιπολίτευση, να την υλοποιήσει.

Κινδυνεύει λοιπόν με κατάρρευση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά την εφαρμογή της συμφωνίας, όπως υποστηρίζει ο Economist; Η πιθανότητα κατάρρευσης της κυβέρνησης είναι ορατή, δεδομένων των πιέσεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να μη γίνουν αποδεκτά νέα μέτρα λιτότητας;

Η συμφωνία με τους δανειστές απαιτεί μεγάλους συμβιβασμούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο ξέσπασμα μεγάλης αναστάτωσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Αυτή η αναστάτωση μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση» προβλέπει χαρακτηριστικά ο Economist.