Τράπεζες: Όλες ζημιογόνες στο α΄τρίμηνο

Όλες οι ελληνικές τράπεζες παρέμειναν ζημιογόνες στο α’ τρίμηνο του έτους, εξαιτίας των αδύναμων καθαρών εσόδων από τόκους, των υψηλών προβλέψεων, της αύξησης των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, της επιδείνωσης της ρευστότητας και της αύξησης της χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα.

Σε τακτική βάση, οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 115 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank, σε 101 εκατ. για τη Eurobank, σε 157 εκατ. για την Εθνική και σε 47 εκατ. για την Πειραιώς. Οι δείκτες CET1 κυμαίνονται μεταξύ 11,9-14,2% ή 8,7-12,6% με βάση τη Βασιλεία ΙΙΙ. Τα βασικά σημεία των αποτελεσμάτων:

· Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 2-5% σε τριμηνιαία βάση, λόγω του υψηλότερου κόστους του ELA, ενώ αντισταθμίστηκαν εν μέρει από το χαμηλότερο κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων.
· Τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν κατά 4-35% σε τριμηνιαία βάση.
· Τα προ προβλέψεων έσοδα βελτιώθηκαν για όλες τις ελληνικές τράπεζες, εκτός από την Εθνική Τράπεζα.
· Οι προβλέψεις μειώθηκαν κατά 45-59% σε τριμηνιαία βάση για την Alpha, τη Eurobank και την Πειραιώς, ενώ για την Εθνική αυξήθηκαν κατά 18% σε τριμηνιαία βάση.
· Οι δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων κυμάνθηκαν μεταξύ 24,3-38,9%, λόγω της επιτάχυνσης του σχηματισμού σε όλους τους τομείς.
· Οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 1-3% σε τριμηνιαία βάση.
· Η χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος για τις βασικές ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε από 55,6 δισ. ευρώ ή 16% του ενεργητικού τον Δεκέμβριο του 2014 στα 113,8 δισ. ευρώ ή C32% του ενεργητικού στα μέσα Μαΐου του 2015.

Συγκεκριμένα:

· Alpha Bank: Στα 25,4 δισ. ευρώ στα μέσα Μαΐου
· Eurobank: Στα 29,9 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου
· Εθνική: Στα 25,3 δισ. ευρώ στις 17 Μαΐου 2015
· Πειραιώς: Στα 33,2 δισ. ευρώ στα μέσα Μαΐου του 2015

Οι εκροές καταθέσεων –κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2015– από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανήλθαν στα 25 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ διπλασιάστηκε, στα 113 δισ., ήτοι στο 1/3 των συνολικών τραπεζικών assets. Από αυτά, τα 74 δισ. προέρχονται από τον έκτακτο μηχανισμό ELA.
Οι εγγυήσεις των τραπεζών, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για τη λήψη της ρευστότητας, προς το παρόν θεωρούνται επαρκείς. Όμως οι εγγυήσεις συνιστούν τη μία πλευρά του προβλήματος, καθώς η άλλη εναπόκειται στην ΕΚΤ και στο ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» των collaterals (εγγυήσεις).
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπερθεματίζουν οι Financial Times, θα περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση των τραπεζών σε πηγές ρευστότητας.
«Ανοιχτή πληγή» για τις ελληνικές τράπεζες συνιστούν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς αρκετοί δανειολήπτες δεν καταβάλλουν τις πρέπουσες οφειλές, προσδοκώντας σε ευνοϊκές ρυθμίσεις της κυβέρνησης