Δέκα και… σήμερα

«Τελεσίγραφο» για να τα βρει με τους Θεσμούς έστειλαν Μέρκελ και Ολάντ στον Αλέξη Τσίπρα, απορρίπτοντας την πολιτική λύση που αναζητούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος με τη σειρά του τους τόνισε ότι δεν θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου αν η χώρα δεν έχει χρήματα.

 

Αλλά μήνυμα έλαβε ο Α. Τσίπρας και από τις ΗΠΑ, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου: «Άμεσα συμφωνία ή μεγάλες δοκιμασίες για την Ελλάδα».

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εκπέμπει αισιοδοξία για συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες μετά τη Σύνοδο της Ρίγας, στην οποία όμως διαψεύσθηκαν οι ελπίδες για πολιτική διαπραγμάτευση. Μέρκελ και Ολάντ παρέπεμψαν την Ελλάδα στους Θεσμούς, ενώ προωθείται η λήψη σκληρού πακέτου μέτρων εφ’ όλης της διαπραγματευτικής ύλης, από τον ΦΠΑ ώς τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Τόσο ο οικονομικός όσο και ο πολιτικός χρόνος τελειώνουν επικίνδυνα, και η επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους αποτελεί καίριας σημασίας ζητούμενο, καθώς συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,16 δισ. στο α’ τετράμηνο του έτους, όταν οι προβλέψεις ήταν να διαμορφωθεί πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 287 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες διαμορφώνονται περίπου στα 2 δισ., κάτω από τον στόχο, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε «εσωτερική στάση πληρωμών», η οποία όμως έχει οδηγήσει σε «ασφυξία» την εγχώρια οικονομία.

Παράλληλα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στα όριά του. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, κάθε μέρα που περνάει χάνονται 22,3 εκατ. από το ΑΕΠ της χώρας, κάθε 24 ώρες κλείνουν 59 επιχειρήσεις και μειώνεται η πλήρης απασχόληση κατά 613 θέσεις εργασίας.

Η αγορά βρίσκεται σε ακινησία, ενώ κυριολεκτικά έχει «στεγνώσει» και οι ενέσεις ρευστότητας δεν μπορούν να τη συνεφέρουν. Πλέον, χρειάζεται «μετάγγιση αίματος» τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ για να ξανακινηθεί, αφού οι απώλειες του α’ πενταμήνου δύσκολα θα αναπληρωθούν μέσα στο 2015.

Ο χρόνος και τα χρήματα εξαντλούνται. Η Ελλάδα φθάνει στο τέλος του δρόμου και η τύχη της χώρας παραμένει αβέβαιη… Είναι πασιφανές πως η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα, καθώς αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, δεν θα καταβάλει τις δόσεις του Ιουνίου προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Η κατάσταση δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε τόσο δεινή για την ελληνική κυβέρνηση, που θα κληθεί τις επόμενες εβδομάδες να πληρώσει μια σειρά από υποχρεώσεις της. Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να φθάσει στο χείλος του γκρεμού δίχως να πέσει μέσα;