Αναταράξεις μέχρι τη συμφωνία

Η αγορά κινήθηκε με υψηλή μεταβλητότητα, σε εύρος διακύμανσης μεταξύ των 800 και των 850 μονάδων, ενώ σημαντική πτώση κατά 17% σημείωσε η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών, ενδεικτική της στάσης αναμονής που τηρεί μεγάλη μερίδα επενδυτών.

Τεχνικά, τα επίπεδα των 850 μονάδων αποτελούν μια σημαντική αντίσταση, ενώ στηρίξεις εντοπίζονται στις 810 και χαμηλότερα, στις 780 μονάδες.

Οι επενδυτές, την τρέχουσα εβδομάδα, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς και στην εβδομαδιαία απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA. Η ΕΚΤ μάλλον δεν θα τραβήξει την πρίζα από μόνη της, αφού αυτό συνιστά ζήτημα πολιτικής απόφασης. Την εκτίμηση πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να πάψει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, λαμβάνοντας κάποια μονομερή απόφαση, εκφράζει η Bank of America Merill Lynch.

Παρά το γεγονός ότι η αγορά κινείται περισσότερο στη βάση των προσδοκιών, διαπιστώνεται ότι παρά τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, η προσφορά παραμένει ελεγχόμενη, γεγονός που ενισχύει την αίσθηση «δυνατών» χεριών στην εγχώρια αγορά.

Μετά την πληρωμή των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, όλοι είναι πια σίγουροι πως η χώρα παραμένει πιθανότατα στο ευρώ και σύντομα θα κλείσει κάποια συμφωνία χρηματοδότησης. Πρόβλημα αποτελεί η περίοδος που μεσολαβεί μέχρι να πάρουμε τα χρήματα. Όμως, από την άλλη, θα είναι δύσκολο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να περάσει τα επώδυνα μέτρα που προβλέπεται να έρθουν.

Η «αναγνώριση προόδου» από το τελευταίο Eurogroup είχε ένα μόνο πρακτικό αποτέλεσμα: τη διατήρηση της ανοικτής στρόφιγγας σε σχέση με τη διοχετευόμενη ρευστότητα της ΕΚΤ προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως αυτή επιβεβαιώνεται με τη συνεχή αύξηση των ορίων του ELA. Ωστόσο, η ανταπόκριση του κράτους στο σύνολο των υποχρεώσεών του –δανειακών και λοιπών ανελαστικού χαρακτήρα– δεν θα είναι δυνατή μετά τον τρέχοντα μήνα. Καθίσταται έτσι απολύτως επιτακτική η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος Μαΐου, ώστε να εκταμιευθούν δανειακά κεφάλαια και να αναστραφεί το συντελούμενο στράγγισμα διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για την αποπληρωμή των δανείων στον βωμό της αποφυγής του πιστωτικού γεγονότος, με τις επακόλουθες αρνητικές συνέπειες στην ήδη χειμαζόμενη οικονομία.

Η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες δείχνει ότι η αγορά τηρεί στάση αναμονής, πιστεύει σε λύση και δεν φοβάται ακόμη τη ρήξη. Θα πρέπει σύντομα όμως να υπάρχουν πραγματικές εξελίξεις, και όχι λόγια, για να αναθαρρήσουν και οι συντηρητικοί επενδυτές, να αυξηθούν οι τοποθετήσεις και να μπορέσει και ο Γενικός Δείκτης να διασπάσει τις 850 μονάδες και να κινηθεί προς τις κρίσιμες 910 μονάδες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*