ERGO- ΑΤΕ: Πέφτουν οι σκόπελοι

Σε νομικό σκόπελο φαίνεται πως έχει κολλήσει ο ολοκλήρωση της πώλησης της ΑΤΕ Ασφαλιστική στην Ergo, πώληση η οποία συμφωνήθηκε πέρυσι το καλοκαίρι και παραμένει σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το αρχικό deal εξαγοράς της ασφαλιστικής είχε εξαιρεθεί η θυγατρική της στη Ρουμανία και, τότε, είχε αποφασιστεί η εν λόγω εταιρεία να περάσει υπό τον έλεγχο της θυγατρικής τράπεζας της Πειραιώς στη ρουμανική αγορά.

Ωστόσο, στην πράξη αποδείχθηκε ότι το νομικό καθεστώς της Ρουμανίας δεν επέτρεπε κάτι ανάλογο. Διαπιστώθηκε δηλαδή ότι απαγορεύει τον έλεγχο ασφαλιστικής και μεσιτικής εταιρείας από την ίδια τράπεζα, και η θυγατρική της Πειραιώς στη Ρουμανία είχε ήδη υπό τον έλεγχό της μεσιτική ασφαλιστική.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας στην Ελλάδα αποφάσισε να πουλήσει τη θυγατρική μεσιτική στη Ρουμανία, προκειμένου εν συνεχεία να μεταβιβάσει στη θυγατρική της τράπεζα την ΑΤΕ Ρουμανίας και έτσι να καταστεί εφικτή, στην Ελλάδα, η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστική στην Ergo.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι, για την ολοκλήρωση όλων των προαναφερόμενων διαδικασιών στη Ρουμανία θα απαιτηθεί ένας με δύο μήνες. Στο μεταξύ, η συμφωνία πώλησης παραμένει σε ισχύ η ΑΤΕ Ασφαλιστική παραμένει υπό τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς, και, ταυτόχρονα, για κάθε απόφαση την οποία λαμβάνει σε θέματα στρατηγικής, ζητεί την έγκριση του σημερινού μετόχου για τυπικούς λόγους και, παράλληλα, έχει τη σύμφωνη γνώμη του μελλοντικού της μέτοχου, της Ergo, ώστε να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός περί συγχώνευσης των δύο ασφαλιστικών εταιρειών.
Όσο για την πτώση της παραγωγής της το 2014, στα 134,5 εκ. ευρώ, έναντι 167,5 εκ. ευρώ το 2013, αποδίδεται στις μειώσεις ασφαλίστρων στον κλάδο Αυτοκινήτων και στη σταδιακή μεταφορά του χαρτοφυλακίου banc assurance στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σημειώνεται, τέλος, ότι παρά την περιπέτεια στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία, η περυσινή χρονιά έκλεισε με προ φόρων κέρδη 19,7 εκατ. ευρώ, στοιχείο το οποίο αποδεικνύει την οικονομική ευρωστία της ΑΤΕ Ασφαλιστική.