back to top
18 C
Athens
Πέμπτη 7 Μαΐου 2026

Στουρνάρας: Ισχυρή αλλά εκτεθειμένη σε μεγάλες προκλήσεις η ελληνική ασφαλιστική αγορά

Σαφές μήνυμα για τον ρόλο και τις προκλήσεις της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς έστειλε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη συνάντηση του Groupama Assurance Mutuelles Management Team στην Αθήνα.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ελλάδα παραμένει κεφαλαιακά ισχυρός και ανθεκτικός, έχοντας απορροφήσει επιτυχώς διαδοχικές κρίσεις όπως η πανδημία, η ενεργειακή αναταραχή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι δείκτες φερεγγυότητας, όπως σημείωσε, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τη σταθερότητα του κλάδου.

- Advertisement -

Ωστόσο, η εικόνα αυτή συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις. Κεντρικό ζήτημα αποτελεί το ασφαλιστικό κενό, δηλαδή το χαμηλό επίπεδο ασφαλιστικής κάλυψης σε κρίσιμους τομείς όπως οι φυσικές καταστροφές, η υγεία και οι συντάξεις. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα και στο παρελθόν, η Ελλάδα παραμένει από τις χώρες με χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση, γεγονός που αυξάνει την επιβάρυνση του κράτους και των πολιτών σε περιόδους κρίσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην κλιματική αλλαγή, με τον κ. Στουρνάρα να επισημαίνει ότι οι φυσικές καταστροφές καθιστούν την ιδιωτική ασφάλιση κρίσιμο εργαλείο ανθεκτικότητας της οικονομίας, τόσο για την απορρόφηση ζημιών όσο και για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης.

- Advertisement -

Στο επίκεντρο της ομιλίας βρέθηκαν ακόμη οι μεγάλες θεσμικές και τεχνολογικές αλλαγές. Ο Διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του πλαισίου Solvency II, στην επικείμενη Οδηγία IRRD για την ανάκαμψη και εξυγίανση των ασφαλιστικών, καθώς και στις νέες απαιτήσεις του κανονισμού DORA για την ψηφιακή ανθεκτικότητα.

Παράλληλα, τόνισε ότι η χρήση τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Big Data αλλάζει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες αλλά και κινδύνους, ιδίως στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Ο κ. Στουρνάρας κατέληξε ότι η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει μπροστά της ένα παράθυρο ευκαιρίας να εξελιχθεί σε στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά το ασφαλιστικό κενό, οι κλιματικοί κίνδυνοι και οι νέες ψηφιακές προκλήσεις.

Δείτε το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πιστοποίηση ISO 27001 για το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών της Interlife

Ι. Βοτσαρίδης: «Στρατηγική επιλογή να επενδύουμε συστηματικά στην ασφάλεια, ενισχύοντας την αξιοπιστία της εταιρείας απέναντι σε πελάτες, συνεργάτες και αγορά»

«αν ήξερες!»: Γιατί η ασφαλιστική διαμεσολάβηση αποτελεί επάγγελμα με προοπτική και ουσία

Η σειρά vidcast «αν ήξερες!» του insuranceworld.gr συνεχίζει δυναμικά, επιχειρώντας να αναδείξει, με απλό και ουσιαστικό τρόπο, κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ασφάλιση και τον ρόλο της στη σύγχρονη κοινωνία.

Υποχρεωτικοί έλεγχοι στα κτίρια: Κρίσιμη παρέμβαση για την ασφάλεια και την ασφαλιστική αγορά

Μια νέα φιλοσοφία διαχείρισης κινδύνου εισάγει η πρόταση του ΤΕΕ, ύστερα από σειρά περιστατικών κατάρρευσης στοιχείων όψεων

Πασχαλινό Bazaar στα γραφεία της Groupama Ασφαλιστικής για καλό σκοπό

Την Παρασκευή 3 Απριλίου, από τις 10:00 έως τις 14:00, στα γραφεία της εταιρείας στη Ν. Σμύρνη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του επετειακού συνεδρίου

Το συνέδριο της 12ης Μαΐου περιλαμβάνει πλούσια ατζέντα, με θεσμικές παρεμβάσεις και ουσιαστικό διάλογο – Δηλώστε ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή

Ταξίδι στο Μαρόκο για τους κορυφαίους συνεργάτες της INTERLIFE

Η ασφαλιστική επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να επιβραβεύει την αριστεία, ενισχύοντας παράλληλα το πνεύμα συνεργασίας και τη δυναμική ανάπτυξης του Δικτύου της

Τρία καυτά νέα της αγοράς… συγκρούσεις συμφερόντων στους μεσίτες

Είναι τρία νέα που δεν έχουν ειπωθεί, αλλά στο εσωτερικό της ασφαλιστικής αγοράς είτε σιγοψήνονται είτε βράζουν σε υψηλή θερμοκρασία.

Νέος Φάκελος Ασφάλισης Υγείας: Ο ΕΟΠΥΥ περνά σε νέα ψηφιακή εποχή

Η ανανεωμένη πλατφόρμα υπόσχεται ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο φιλική πρόσβαση των πολιτών στα στοιχεία της ασφαλιστικής τους κάλυψης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του επετειακού συνεδρίου

Το συνέδριο της 12ης Μαΐου περιλαμβάνει πλούσια ατζέντα, με θεσμικές παρεμβάσεις και ουσιαστικό διάλογο – Δηλώστε ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή

Καμπανάκι από τραπεζίτες και υπουργούς Οικονομικών για το private credit

Τράπεζες, ασφαλιστικές, εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και private equity είναι εκτεθειμένες σε μια σειρά αυξανόμενων κινδύνων, σύμφωνα με το FSB

EY: Το GenAI αλλάζει τα δεδομένα στη διεθνή κινητικότητα εργαζόμενων

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, εμπιστοσύνη και ταχύτητα παίζουν καθοριστικό ρόλο, ενώ κανονιστική και ρυθμιστική πολυπλοκότητα επιβραδύνουν τις διαδικασίες

Ταξίδι στο Μαρόκο για τους κορυφαίους συνεργάτες της INTERLIFE

Η ασφαλιστική επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να επιβραβεύει την αριστεία, ενισχύοντας παράλληλα το πνεύμα συνεργασίας και τη δυναμική ανάπτυξης του Δικτύου της

Τρία καυτά νέα της αγοράς… συγκρούσεις συμφερόντων στους μεσίτες

Είναι τρία νέα που δεν έχουν ειπωθεί, αλλά στο εσωτερικό της ασφαλιστικής αγοράς είτε σιγοψήνονται είτε βράζουν σε υψηλή θερμοκρασία.