back to top
8.9 C
Athens
Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026

Από την αποζημίωση στην πρόληψη: η πιο βαθιά αλλαγή στην ιδιωτική ασφάλιση

Για δεκαετίες, η ιδιωτική ασφάλιση είχε έναν σαφή και –σε μεγάλο βαθμό– μονοδιάστατο ρόλο: την οικονομική αποκατάσταση μετά τη ζημιά. Το ασφαλιστικό συμβόλαιο ενεργοποιούνταν όταν «κάτι είχε ήδη πάει στραβά». Ατύχημα, ασθένεια, φυσική καταστροφή, απώλεια περιουσίας. Η ασφάλιση λειτουργούσε εκ των υστέρων.

Η πρόσφατη Έκθεση της Deloitte, όμως, αποτυπώνει μια σιωπηρή αλλά ιστορική μετατόπιση: η ασφάλιση δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται στο να πληρώνει ζημιές. Καλείται να συμβάλλει στο να μη συμβαίνουν.

- Advertisement -

Η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών, η αύξηση του κόστους υγείας, η πολυπλοκότητα των επιχειρηματικών κινδύνων και η αβεβαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος καθιστούν το παραδοσιακό μοντέλο οικονομικά και κοινωνικά ανεπαρκές. Ένα σύστημα που απλώς αποζημιώνει, χωρίς να παρεμβαίνει προληπτικά, γίνεται σταδιακά μη βιώσιμο.

Εδώ ακριβώς εντοπίζεται η ουσία της νέας εποχής: με τη χρήση αναλυτικών δεδομένων, τεχνητής νοημοσύνης, αισθητήρων, προγνωστικών μοντέλων και συνεργασιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, οι ασφαλιστικές μπορούν πλέον να εντοπίζουν κινδύνους πριν εκδηλωθούν, να ειδοποιούν, να καθοδηγούν και να θωρακίζουν.

- Advertisement -
  • Όχι μόνο να αποζημιώνουν μετά από μια πλημμύρα, αλλά να συμβάλλουν στον σχεδιασμό αντιπλημμυρικών λύσεων.
  • Όχι μόνο να καλύπτουν μια νοσηλεία, αλλά να υποστηρίζουν ενεργά την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη διαχείριση της υγείας.
  • Όχι μόνο να πληρώνουν μια πυρκαγιά σε μια επιχείρηση, αλλά να συμμετέχουν στη δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και επιχειρησιακής ανθεκτικότητας.

Κι εδώ αλλάζει και η σχέση με τον ασφαλισμένο. Ο πελάτης δεν απευθύνεται πλέον στην ασφαλιστική μόνο στη «στραβή». Την εντάσσει στην καθημερινότητά του, ως συνεργάτη διαχείρισης κινδύνων, υγείας, περιουσίας και επιχειρηματικής συνέχειας.

Αν αυτή η μετάβαση δεν επιτευχθεί, το χάσμα ανάμεσα στο κόστος των κινδύνων και στη δυνατότητα αποζημίωσής τους θα διευρύνεται. Αν όμως επιτευχθεί, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο κρίσιμους πυλώνες βιωσιμότητας της επόμενης δεκαετίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Deloitte 2026 Global Insurance Outlook: Σε περίοδο αβεβαιότητας και αναδιαμόρφωσης μπαίνει ο κλάδος

Εκσυγχρονισμός, προσδοκίες πελατών και συγκέντρωση αγοράς διαμορφώνουν το μέλλον της ασφάλισης - Ποια η εικόνα στην Ελλάδα

Στην ανθεκτικότητα και στην καινοτομία ποντάρει η INTERAMERICAN

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αναλύει τη στρατηγική κατεύθυνσή της στη «νέα εποχή του ρίσκου»

Λογιστές, μηχανικοί, γιατροί… δουλεύετε χωρίς δίχτυ ασφαλείας;

Mια αγωγή ή μια απαίτηση αποζημίωσης μπορεί να μετατραπεί σε ασύλληπτο χρηματοοικονομικό, νομικό και ψυχολογικό βάρος για έναν επαγγελματία

Τα πέντε κλειδιά της ασφαλιστικής αγοράς για να ανοίξουν οι ορίζοντες το 2026

Πέντε κλειδιά ασφαλείας θα χρειαστεί η ελληνική ασφαλιστική αγορά για να προσεγγίσει τους ορίζοντες που διανοίγονται το 2026

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Στρατηγικός μετασχηματισμός με επίκεντρο τον πελάτη

Δ. Μαζαράκης: «Η νέα οργανωτική δομή θέτει τα σωστά θεμέλια για έναν πιο ευέλικτο, πελατοκεντρικό και ανθεκτικό οργανισμό»

Ο ΣΑΕΚ εντάσσεται στην GFIA και ενισχύει τη διεθνή παρουσία του

Ευ. Αναστασιάδης: «Θα αξιοποιήσουμε τη νέα θέση για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συμβολή μας στη σταθερότητα και στην ανάπτυξη της αγοράς»

Συνάντηση προέδρου της Βουλής με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας για τις πολιτικές υγείας

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης έθεσαν στο επίκεντρο τις ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες των πολιτών και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας

Coface: Πώς θα είναι ο κόσμος το 2026, η ρήξη του ατλαντικού μπλοκ

Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ελπίδων της έκθεσης Ντράγκι και της πραγματικότητας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ένταση στον ΕΟΔΥ μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας: Αντιδράσεις για τις συμβάσεις ΚΟΜΥ και την υποστελέχωση

Οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια, καθώς –όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι– ήρθαν σε αντίθεση με προηγούμενες διαβεβαιώσεις

Οι τάσεις που διαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία

Ελαφρά επιβράδυνση αλλά και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα βλέπει η πρόσφατη έκθεση 2026 Global Economic Outlook της EY-Parthenon

Εθνική Ασφαλιστική: Στρατηγικός μετασχηματισμός με επίκεντρο τον πελάτη

Δ. Μαζαράκης: «Η νέα οργανωτική δομή θέτει τα σωστά θεμέλια για έναν πιο ευέλικτο, πελατοκεντρικό και ανθεκτικό οργανισμό»

ΕΚΠΟΙΖΩ: Καταχρηστικές οι αναπροσαρμογές ασφαλίστρων υγείας – Το Υπουργείο να αναλάβει ουσιαστική δράση

Καίριες επισημάνσεις τις Ένωσης προς ασφαλιστικές, καταναλωτές και αρμόδιες αρχές

ΕΑΕΕ: Εγκύκλιος για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ στον κλάδο

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 08.01.2026