Στο +5,9% η ασφαλιστική παραγωγή τον Οκτώβριο

Θετικά σημάδια για τη σταθεροποίηση του κλάδου αρχίζουν να διαφαίνονται στην ασφαλιστική παραγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ τον Οκτώβριο οι ασφαλίσεις ζωής αυξήθηκαν κατά 29,1 και οι ασφαλίσεις κατά ζημιών μειώθηκαν κατά 10,3%, διαμορφώνοντας τη συνολική παραγωγή στο +5,9%. Ταυτόχρονα και στα συγκεντρωτικά στοιχεία φαίνεται πως η αγορά τείνει να σταθεροποιηθεί καθώς την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου η πτώση της παραγωγής ανήλθε στο 2,5%, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου στο-2,3%, το πρώτο εννεάμηνο έπεσε ακόμα χαμηλότερα στο 1% και στο δεκάμηνο η πτώση φτάνει στο 0,3%.

Συνολικά, διαπιστώνεται ότι η παραγωγή ασφαλίστρων τους δέκα μήνες του 2014 αθροιστικά βρίσκεται πλέον σε παρόμοια επίπεδα με αυτήν του αντίστοιχου δεκαμήνου του 2013. Ειδικότερα οι ασφαλίσεις ζωής που αποτελούν και τα 2/3 περίπου των ζωικών ασφαλίσεων αυξήθηκαν κατά 1,9%, οι ασφαλίσεις που συνδέονται με επενδύσεις κατά 76,1%, οι ασφαλίσεις υγείας κατά 28,5% και η διαχείριση ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων κατά 12,9%.

E_2
Αυτό που επισημαίνει η Ένωση είναι ότι αν αφαιρεθεί η επίδραση του κλάδου Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις, η παραγωγή των ασφαλίσεων Ζωής συνολικά είναι αυξημένη κατά 4,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013 ενώ, αντιστοίχως, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων (Ζωής και Ζημιών) είναι μειωμένη κατά -4,5%.

Στον κλάδο ζημιών μεγάλη πτώση κατέγραψε η αστική ευθύνη οχημάτων (-14%) που αποτελεί περίπου το ½ της παραγωγής στις ζημιές. Επίσης καθοδικά κινληυθηκε κατά 7% η ασφάλιση πυρός, κατά 13,3% τα χερσαία οχήματα, κατά 1,8% η γενική αστική ευθύνη και κατά 10% η νομική προστασία. Αντίθετα θετικό πρόσημο έχουν οι χρηματικές απώλειες, η βοήθεια, οι πιστώσεις, η αστική ευθύνη πλοίων και αεροσκαφών, οι ασφαλίσεις πλοίων και αεροσκαφών και οι ασθένειες.

E_1

Την έρευνα μπορείτε να δείτε εδώ