back to top
35 C
Athens
Κυριακή 23 Αυγούστου 2026

«Πραγματογνωμοσύνη και Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση»: μια πρωτοβουλία διαλόγου, σύνθεσης και συνεργασίας

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση με θέμα «Πραγματογνωμοσύνη και Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Ενημερωνόμαστε, Συμβάλλουμε, Συνδιαμορφώνουμε», η οποία αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό βήμα στην εγχώρια ασφαλιστική πραγματικότητα, αναδεικνύοντας για πρώτη φορά σε οργανωμένη και δημόσια συζήτηση, την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ Πραγματογνωμόνων και Διαμεσολαβούντων προς όφελος του ασφαλισμένου και της εύρυθμης λειτουργίας της αποζημιωτικής διαδικασίας.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν εκπροσωπώντας τον κλάδο των Πραγματογνωμόνων οι κ.κ. Ηλίας Γαλάνης – Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΣΚΑΛ & ΣΤΡΑΤΗΣ Α.Ε και Σταύρος Δημόπουλος – Αντιπρόεδρος της FUEDI και Γενικός Διευθυντής της VRS EXPERTEAM, και, εκπροσωπώντας τον κλάδο των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, οι κ.κ. Κώστας Βλαχάκης – Ανεξάρτητος Ασφαλιστικός Πράκτορας & Γενικός Γραμματέας Ε.Ε.Α.Ε και Κώστας Γρηγορόπουλος – Ασφαλιστικός Πράκτορας, Συνιδρυτής της Insurance Defender, Μέλος Δ.Σ. Ε.Ε.Α.Ε.

- Advertisement -

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και υπεύθυνος συντονισμού της, ήταν ο κος Λυκούργος Πέτροβας, αναγνωρισμένο στέλεχος του ασφαλιστικού κλάδου με εμπειρία 40 χρόνων.
Στα σημαντικότερα συμπεράσματα της εκδήλωσης αναφέρονται:

  • Η συμβολή της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης στη μετα-ζημιογόνο διαδικασία είναι καθοριστική. Ο Διαμεσολαβητής, με βαθιά γνώση του πελάτη και των όρων της ασφάλισής του, διευκολύνει και επιταχύνει την Πραγματογνωμοσύνη, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αποκατάσταση της ζημιάς
  • Η τεχνολογία πρέπει να διεισδύσει βαθύτερα στις διαδικασίες ζημίας και αποζημίωσης, εξασφαλίζοντας ταχύτερη και αποδοτικότερη εξυπηρέτηση του πελάτη.

- Advertisement -

Η κα Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος και της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, δήλωσε κατά την εναρκτήρια ομιλία της: «η ΕΕΑΕ, με ιστορική διαδρομή 87 ετών,  αφοσιωμένη διαχρονικά στην προάσπιση των ηθικών, οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων του Ασφαλιστικού Πράκτορα, υλοποιεί την σημερινή συνάντηση η οποία αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα – το πρώτο στο είδος του – για να ανοίξουμε έναν διάλογο που είχε καθυστερήσει και έχει ως στόχο να συνθέσει και να γεφυρώσει πρακτικές που κρατούν σε απόσταση τους δύο πόλους, την Διαμεσολάβηση και τους Πραγματογνώμονες, των οποίων κοινός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος  από το δίκαιο όφελος στην εξυπηρέτηση του ασφαλισμένου». Ως Πρόεδρος της ΕΑΔΕ, η κα Λύχρου συμπλήρωσε πως «θέλω να εκφράσω την πεποίθηση πως η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση – παρά τις προκλήσεις – θα εκπλήξει σύντομα, θετικά, τον ασφαλιστικό κλάδο. Γιατί παρά τις δυσκολίες, έχει αποδείξει έμπρακτα την συνοχή της, την δύναμή της και την αναγνώρισή της στην αξία της συνεργασίας».

Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, κατά τον χαιρετισμό του, εξήρε την πρωτοβουλία της ΕΕΑΕ για την πρωτοτυπία και την καινοτομία της και, καθώς προέρχεται από τον χώρο της Διαμεσολάβησης, ανέφερε πως «τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της Διαμεσολάβησης έχει επιδείξει μια μεγάλη ωριμότητα στα ζητήματα που αφορούν στην Ασφάλιση. Το μέλλον της Διαμεσολάβησης είναι πολύ μεγάλο και ήδη ως κλάδος αγγίζει το 3% του ΑΕΠ. Αυτό που θέλω να επισημάνω, όμως, είναι ότι η αγορά ναι μεν θα μεγαλώνει αλλά χρειάζεται, προκειμένου να έχουν όλοι αντικείμενο εργασίας, να ακολουθήσουμε την εξέλιξή της. Να διαβάζουμε περισσότερο, να εκπαιδευόμαστε περισσότερο, να χειριζόμαστε τις νέες τεχνολογίες πολύ περισσότερο».

Στο πλαίσιο της συζήτησης,  αναδείχθηκε η ανάγκη για :

  • Βελτίωση της επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφόρησης μεταξύ Διαμεσολαβητή και Πραγματογνώμονα
  • Συνδιαμόρφωση κοινού πρωτοκόλλου συνεργασίας
  • Ανάγκη για εκπαιδευτικά σεμινάρια κοινού σχεδιασμού, με στόχο την άρση παρανοήσεων και τη βελτίωση της αποζημιωτικής εμπειρίας για τον πελάτη

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η Πρόεδρος του ΣΠΑΤΕ Μαρία Δημητριάδη, ο Πρόεδρος του ΣΕΜΑ Κωστής Αλφιέρης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών Πρακτόρων ΕΕΑ Χριστίνα Φυτέα, εκπρόσωποι του κλαδικού τύπου και έμπειρα στελέχη του κλάδου.

Η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για συνέχιση του διαλόγου με τους θεσμικούς και επαγγελματικούς εταίρους και ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την εποικοδομητική τους παρουσία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου για ιό Δυτικού Νείλου: «Στην Αττική τo 70% των κρουσμάτων και 10 θάνατοι – Έγιναν έγκαιρα οι απαιτούμενες ενέργειες;»

Ουσιαστική ενημέρωση για ένα θέμα που αφορά την επιχειρηματική κοινότητα και το σύνολο της κοινωνίας ζητά ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η αυξημένη τουριστική κίνηση δεν μεταφράζεται σε ανάλογη κατανάλωση – Τι αναμένει από τη ΔΕΘ

Την ανάγκη στρατηγικής αντί αποσπασματικών μέτρων για τις ΜμΕ επισήμανε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ μιλώντας στην ΕΡΤ

Δήλωση Γ. Χατζηθεοδοσίου για τα αυξημένα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική

Αν έγιναν έγκαιρα όσα και όπου χρειάζονταν διερωτάται ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Το ΕΕΑ στο πλευρό των πυρόπληκτων των Δήμων Μάνδρας και Χαϊδαρίου

Παράδοση μεγάλης ποσότητας εμφιαλωμένου νερού – Γ. Χατζηθεοδοσίου: Η πρόληψη πρέπει να μεταφράζεται έγκαιρα σε έργα και δράσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης – Τι αλλάζει για τους οδηγούς ενημερώνει η INTERLIFE

Με το SAFE BIKE η εταιρεία προσφέρει κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, αλλά και πρόσθετες καλύψεις

Στα 30 χτίζεται η υγεία του αύριο – Η πρόληψη γίνεται επένδυση ζωής

Η Generali αναδεικνύει τον μακροπρόθεσμο ρόλο που έχουν οι καθημερινές επιλογές στην υγεία, στην ευεξία και στη μακροζωία μας

Ασφάλεια ακινήτου. Ο μη πλούσιος τη χρειάζεται, ο πλούσιος την κάνει πάντα. Ποιος είναι το κορόιδο;

Στην Ελλάδα των «αρνητών της λογικής», εκατομμύρια ιδιοκτήτες «κάνουν οικονομία» κάθε χρόνο και «στη στραβή» βρίζουν το κράτος…

Χ. Γεωργίου: Αναμένουμε ανάπτυξη των ΤΕΑ, μαζί και των ομαδικών ασφαλιστηρίων

Δήλωση του Διευθυντή Χαρτοφυλακίου και Προέδρου Allianz ΑΕΔΑΚ στο περιθώριο του #ocin26

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Αύγουστος είναι… να χαρίζεις ζωή»: Τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σύνταγμα 25-27 Αυγούστου

Μερικά λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να μετατραπούν σε ανεκτίμητη προσφορά ζωής, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα αποθέματα μειώνονται σημαντικά

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης – Τι αλλάζει για τους οδηγούς ενημερώνει η INTERLIFE

Με το SAFE BIKE η εταιρεία προσφέρει κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, αλλά και πρόσθετες καλύψεις

Στα 30 χτίζεται η υγεία του αύριο – Η πρόληψη γίνεται επένδυση ζωής

Η Generali αναδεικνύει τον μακροπρόθεσμο ρόλο που έχουν οι καθημερινές επιλογές στην υγεία, στην ευεξία και στη μακροζωία μας

Ασφάλεια ακινήτου. Ο μη πλούσιος τη χρειάζεται, ο πλούσιος την κάνει πάντα. Ποιος είναι το κορόιδο;

Στην Ελλάδα των «αρνητών της λογικής», εκατομμύρια ιδιοκτήτες «κάνουν οικονομία» κάθε χρόνο και «στη στραβή» βρίζουν το κράτος…

Χ. Γεωργίου: Αναμένουμε ανάπτυξη των ΤΕΑ, μαζί και των ομαδικών ασφαλιστηρίων

Δήλωση του Διευθυντή Χαρτοφυλακίου και Προέδρου Allianz ΑΕΔΑΚ στο περιθώριο του #ocin26