back to top
28.4 C
Athens
Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025

Με λουκέτο κινδυνεύουν οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Συμφέροντα, που στόχο έχουν το λουκέτο των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας βλέπει η Πανελλήνια Ένωση του κλάδου (ΠΕΜΗΝ) πίσω από τη νομοθετική ρύθμιση που έφερε στη Βουλή το Υπουργείο Υγείας (διαβάστε εδώ).

Το ασφυχτικό, κατά την ΠΕΜΗΝ, χρονικό περιθώριο που δίνεται στις ΜΗΝ για να προσαρμοστούν στο νέο πλαίσιο δεν επαρκεί για τις αλλαγές που απαιτούνται, ειδικά για τις Μονάδες που λειτουργούν και στις οποίες έχουν ήδη επενδυθεί εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, οι Μονάδες που λειτουργούν τώρα ξεπερνούν τις 35, με επενδύσεις αξίας  άνω των 210 εκατ. ευρώ. «Σε αντίστοιχη περίπτωση, οι κλινικές είχαν 20 χρόνια περιθώριο», αναφέρει η ΠΕΜΗΝ, που κάνει λόγο για «επιλεκτική, τιμωρητική και ύποπτη αντιμετώπιση έναντι των κλινικών».

- Advertisement -

Όπως αναφέρει το ΔΣ της ΠΕΜΗΝ, στα 4 χρόνια λειτουργίας τους μόνο οι Οφθαλμολογικές ΜΗΝ έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30.000 καταρράκτες και 5.000 υαλοειδεκτομές με συνολικό κέρδος για το κράτος 16.500.000 ευρώ, που θα δαπανούσε για τις αντίστοιχες επεμβάσεις σε ΚΕΝ στις Ιδιωτικές Κλινικές.

Αναρωτιέται, λοιπόν, ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από τη νομοθετική ρύθμιση και φωτογραφίζουν τους κραταιούς κλινικάρχες της Αθήνας που δεν θέλουν να λειτουργούν ΜΗΝ για ευνόητους λόγους.

- Advertisement -

Το ισχύον πλαίσιο είναι ακριβή μετάφραση των προδιαγραφών που ισχύουν στη Γερμανία για τις ΜΗΝ. Όπως τονίζει η ΠΕΜΗΝ, τα κριτήρια στη Γερμανία είναι αυστηρά, ενώ η τελευταία τροποποίηση του νόμου (4252/2014 πρώτο άρθρο παρ. Ι υποπαραγρ. Ι) δεν αναφέρεται στο κατατεθέν νομοσχέδιο. «Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί (διαφορετικά, θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά Δικαστήρια με προηγούμενη διαδικασία  ελέγχου από την ευρωπαϊκή επιτροπή αρμόδια για την τήρηση της ενωσιακής νομοθεσίας)», αναφέρουν.

Περιέργως, όπως επισημαίνει η Ένωση, με το νομοσχέδιο ορίζεται πως στις ΜΗΝ μπορούν να διενεργούνται όχι μόνο οι πράξεις με τοπική αναισθησία και ημερήσια νοσηλεία, αλλά και με γενική και περιοχική αναισθησία, πράξεις δηλαδή που διενεργούνται μόνο με κλειστή νοσηλεία και όχι ημερήσια νοσηλεία ανήκουν στη δευτεροβάθμια περίθαλψη (κλινικές και νοσοκομεία-κλειστή νοσηλεία).

«Ενώ -ως τώρα- όλες οι ΜΗΝ με βάση τις επιταγές της ιατρικής επιστήμης διενεργούν πράξεις μόνο με τοπική αναισθησία και ημερήσια νοσηλεία, τώρα στις ΜΗΝ μόνο των γενικών κλινικών, όπως και των νοσοκομείων, μπαίνουν και οι πράξεις με γενική ραχιαία και επισκληρίδιο», αναφέρει και προσθέτει πως με τη ρύθμιση και πάλι θα διενεργούνται πράξεις με τιμολόγια  φαινόμενου κλειστής νοσηλείας. «Τελικά οι κλινικές ποιες πράξεις θα διενεργούν με κλειστή νοσηλεία και ποιες με ημερήσια;», διερωτώνται τα μέλη του ΔΣ.

Τα υπόλοιπα αγκάθια της διάταξης σύμφωνα με την ΠΕΜΗΝ:

  • Στις κλινικές επιτρέπεται να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ στις Ιδιωτικές ΜΗΝ όχι.
  • Απαγορεύεται στις ΜΗΝ να υπάρχει πάνω από μία ειδικότητα, ενώ ήδη λειτουργούν μικτές, αυτό αντίκειται ευθέως στο νόμο 3919 (απελευθέρωση επαγγελμάτων) και στο Σύνταγμα.
  • Απαγορεύεται στις ΜΗΝ η συστέγαση με Ιδιωτικό ιατρείο. «Δηλαδή ένας γιατρός που έχει ξοδέψει εκατομμύρια και έχει ακίνητο πάνω από 350 τ.μ. τον στέλνει να πάει να βρει άλλο χώρο για να εξετάζει τους ασθενείς του, ενώ οι γιατροί κλινικάρχες ή συνεργάτες εξετάζουν ελεύθερα μέσα στις κλινικές», σχολιάζει το ΔΣ της Ένωσης.

«Η ηγεσία του ΥΥΚΑ πρέπει να αποσύρει τις διατάξεις και να σκεφτεί πρώτα ποιο είναι το συμφέρον των πολιτών και δεύτερον ποιες θα είναι οι πολιτικές συνέπειες της επιλεκτικής εύνοιάς της προς τους κλινικάρχες. Ο λαός έχει μνήμη!», καταλήγει η ΠΕΜΗΝ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό – Ποιες αλλαγές έχει

Το τελικό Σχέδιο Νόμου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού- Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας» κατατέθηκε στη Βουλή

“Αρνητικές διατάξεις για τη λειτουργία των ΤΕΑ”

Τo νέο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, εάν εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή με τη υφιστάμενη δομή του, θα οδηγήσει ουσιαστικά σε αποδρομή τον θεσμό

Καταστροφές: Έφτασαν τα 77 δισ. το πρώτο 3μηνο

Αναμένονται αποφάσεις στις 22 Μαίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τι προβλέπουν οι 8 μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό που έφερε η κυβέρνηση

Συνεχίζει την προσπάθεια ανανέωσης του ασφαλιστικού που παρουσίασε στο τέλος Αυγούστου η κυβέρνηση, μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν τη νομοθεσία και τροποποιούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στα 3,25 δισ. ευρώ η ασφαλιστική παραγωγή του κλάδου ζωής και υγείας

Στα 3,248 δισ. ευρώ αυξήθηκε η συνολική παραγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών από τα προγράμματα ζωής και υγείας το 2024

Οργανωτικές αλλαγές στην NN Hellas 

Η εταιρία ενημερώνει για τις παρακάτω οργανωτικές αλλαγές σε επίπεδο Διοίκησης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Στα 2,54 δισ. ευρώ το ενεργητικό στο πρώτο τρίμηνο

Η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (στο εξής «Ταμείων») αυξήθηκε κατά 30 εκατ. ευρώ

Eκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης πραγματογνωμόνων, εκτιμητών και διακανονισμών ζημιών αυτοκινήτου

Οι επαγγελματικές ιδιότητες των Πραγματογνωμόνων, των Εκτιμητών και των Διακανονιστών Ζημιών Αυτοκινήτου είναι πολύ σημαντικές

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η 7χρονη πορεία της APEIRON στην Ελλάδα γίνεται πιλότος για το στρατηγικό πλάνο της Triglav σε ολόκληρη την Ευρώπη

Όπως το ανακοίνωσαν, έτσι και έγινε! Μια βραδιά αφιερωμένη στην καινοτομία, την αναγνώριση και την συνεργασία αποτέλεσε το κάλεσμα των ανθρώπων της APEIRON Insurance Project

Στα 3,25 δισ. ευρώ η ασφαλιστική παραγωγή του κλάδου ζωής και υγείας

Στα 3,248 δισ. ευρώ αυξήθηκε η συνολική παραγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών από τα προγράμματα ζωής και υγείας το 2024

Η Eurolife FFH επιβράβευσε τα στελέχη του Career Sales Force

Για τη Eurolife FFH, μέλος της Fairfax Financial Holdings Ltd, αξία έχει να υποστηρίζει και να αναγνωρίζει το έργο των ανθρώπων του εταιρικού της δικτύου.

Οργανωτικές αλλαγές στην NN Hellas 

Η εταιρία ενημερώνει για τις παρακάτω οργανωτικές αλλαγές σε επίπεδο Διοίκησης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Στα 2,54 δισ. ευρώ το ενεργητικό στο πρώτο τρίμηνο

Η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (στο εξής «Ταμείων») αυξήθηκε κατά 30 εκατ. ευρώ