back to top
23.2 C
Athens
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

ΣΦΕΕ: Οριζόντια και φοροεισπρακτικά μέσα οι επερχόμενες αλλαγές στο Φάρμακο

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει και ο ΣΦΕΕ για τις επιπτώσεις των μέτρων φαρμακευτικής πολιτικής που σχεδιάζει η Αριστοτέλους, ενόψει νέας συνάντησης.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τα μέτρα που φέρεται να προωθεί το Υπουργείο Υγείας είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα τόσο για τους ασθενείς, αλλά και τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιριών.

- Advertisement -

Με μια ανακοίνωση που απηχεί τις ανησυχίες αρκετών εταιριών του κλάδου, όπως η Roche, που πριν από μερικές ημέρες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου (εδώ), αλλά και σε συνέχεια της θέσης που είχε εκφράσει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Π. Αποστολίδης σε εκδήλωση πρόσφατα (εδώ), ο Σύνδεσμος εξέφρασε με ανακοίνωση την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο θεσμοθέτησης και εφαρμογής των μέτρων που έφερε στο προσκήνιο το Virus (εδώ).

Όπως εξηγεί η ανακοίνωση, «η αντίθεση αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις αναγκαίες γι’ αυτούς θεραπείες, καθυστερούν σημαντικά (2-4 χρόνια) την είσοδο νέων θεραπειών και πλήττουν καίρια την καινοτομία (οριακή και επαναστατική καινοτομία), τη Δημόσια Υγεία, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας».

- Advertisement -

Ξεκαθαρίζουν, βέβαια,πως οι εν λόγω αλλαγές «δεν είναι τίποτα άλλο από οριζόντια, φοροεισπρακτικά μέτρα εις βάρος του Έλληνα ασθενή και της καινοτομίας, που αποτρέπουν κάθε ιδέα για επένδυση και ουδεμία σχέση έχουν με πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Δεν επιτυγχάνουν εξοικονόμηση πόρων, αλλά μόνον την ανακατανομή τους. Δεν προκρίνουν την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, που απαιτούνται για να διασφαλιστεί -χωρίς αποκλεισμούς- το δικαίωμα του Έλληνα ασθενή να κάνει χρήση κάθε σωτήριας, για την υγεία του θεραπείας και να απολαμβάνει τα αγαθά της επιστημονικής εξέλιξης και προόδου»

Όπως είχε γράψει και το Virus, για να μειωθεί το clawback, κατά τις μνημονιακές επιταγές, με όχημα τα μέτρα αυτά, απλώς επιλέγεται η μετακύλισή του στα rebate (εδώ), χωρίς να βοηθάει, όπως τονίζει ο ΣΦΕΕ, στην επίτευξη μνημονιακών στόχων, όπως το πλεόνασμα 3,5% .

«Ο ΣΦΕΕ με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης του και των υποχρεώσεών του, αλλά και της ανάγκης εξορθολογισμού του δημοσίου συστήματος Υγείας, έχει αποστείλει ολοκληρωμένες, δόκιμες και κοστολογημένες προτάσεις που εξασφαλίζουν πλήρως τα δικαιώματα των Ελλήνων ασθενών, σέβονται τις δημοσιονομικές δυνατότητες της πατρίδας μας και στηρίζουν την αναπτυξιακή πορεία ενός από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας», υπενθυμίζει ο Σύνδεσμος.

Εκφράζει, δε, την ελπίδα πως αυτή η στόχευση είναι κοινή με το Υπουργείο και σε επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών, η οποία φέρεται να εκκρεμεί, θα διαμορφωθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο, «που χωρίς εκπτώσεις δικαιωμάτων και αποτελεσματικότητας, θα προστατεύει τους Έλληνες ασθενείς και θα αναβαθμίζει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Η αντίθετη εξέλιξη θα οδηγήσει σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για τους ασθενείς και τις φαρμακευτικές εταιρίες, σε αποεπένδυση, σε απώλειες θέσεων εργασίας, αλλά και σε ελλείψεις».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Απαραίτητη η μετάβαση από το ιατροκεντρικό σύστημα Υγείας στο ασθενοκεντρικό

Η ανάγκη μετάβασης από το ιατροκεντρικό σύστημα Υγείας στο ασθενοκεντρικό τονίστηκε κατά τη συζήτηση του πρώτου πάνελ του Patients Forum 2024 

Νέες προτάσεις των φαρμακοβιομηχανιών για τις ελλείψεις

Διαφάνεια σε όλη την αλυσίδα της τροφοδοσίας ζητά  ο ΣΦΕΕ με επιστολή του  στον υπουργό Yγείας για τις ελλείψεις φαρμάκων. Πέρα των συστηματικών

Στα δικαστήρια οι φυσικοθεραπευτές για την κατάργηση του clawback

Σε ένδικα μέσα στρέφεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών –ΠΣΦ ΝΠΔΔ  με στόχο την κατάργηση του clawback. Αίτηση ακύρωσης καταθέτει στο ΣτΕ

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 500 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,84%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 946 εκατομμυρίων Ευρώ, που υπερκάλυψαν...

Placement ETE: Απροθυμία των ασφαλιστικών να συμμετάσχουν 

Οι τοποθετήσεις σε μετοχές της ΕΤΕ υπολογίζονται στα 150 εκατ. ευρώ στο σύνολο των ασφαλιστικών 

Τι μπορεί να «πυροδοτήσει» τον καρκίνο του προστάτη

Κάθε άνδρας μπορεί να κινδυνεύει από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Η ασθένεια προσβάλλει αθλητές και λογιστές, πολιτικούς και γιατρούς

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Δημοφιλή Άρθρα


 

 

Ροή Ειδήσεων

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 500...

MDRT Day: Secure Today… Thrive Tomorrow. Commitment is always a choice!

Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε η τριήμερη εκδήλωση του MDRT Day Greece στην Θεσσαλονίκη (19-21 Σεπτεμβρίου 2024)!

“Οι καιροί αλλάζουν” για την ασφαλιστική αγορά και το Insurance world 

"Oι καιροί αλλάζουν" τραγούδησε δύο φορές ο Bob Dylan μία το 1964 και μία το 1992 σε κρίσιμες περιόδους του 20ου αιώνα. 

ΑRAG DAY: “Θεωρούμε πως έχουμε συμβάλλει με τις μικρές μας δυνάμεις σε κάτι μεγάλο”

Την 26.9.2024 έλαβε χώρα η διαδικτυακή εκδήλωση της ARAG Hellas υπό τον τίτλο ARAG DAY 2024.

Placement ETE: Απροθυμία των ασφαλιστικών να συμμετάσχουν 

Οι τοποθετήσεις σε μετοχές της ΕΤΕ υπολογίζονται στα 150 εκατ. ευρώ στο σύνολο των ασφαλιστικών