back to top
18.2 C
Athens
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Ξανθός: Στην Ειδομένη ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης

Η μόνη λύση για τον άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη είναι η σταδιακή εκκένωση του, δήλωσε κατά την επίσκεψη του στην ευρύτερη περιοχή ο υπουργός Υγείας. Όπως διαπίστωσε ο Ανδρέας Ξανθός, ο καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος και παρότι η κατάσταση εκεί είναι διαχειρίσιμη ως προς την υγειονομική κάλυψη, οι συνθήκες διαβίωσης και ατομικής υγιεινής είναι δραματικές. Αντιθέτως, στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα η εικόνα είναι ικανοποιητική.

Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και τον πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, επισκέφθηκε την Τετάρτη αρχικά το Ανοιχτό Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και το Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου. Στη συνέχεια μετέβησαν στον άτυπο καταυλισμό στην Ειδομένη και ακολούθως στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στο Χέρσο.

- Advertisement -

Στην Ειδομένη ο κ. Ξανθός, συνομιλώντας με τη συντονίστρια του ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος, τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΑΒ, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη σωστή υγειονομική κάλυψη των προσφύγων. «Η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη είναι ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη αυξημένου συντονισμού και αυτό είναι το νόημα της σημερινής περιοδείας».

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό ευρεία σύσκεψη στο Νοσοκομείο του Κιλκίς με τη διοίκηση και το σωματείο των εργαζομένων, τον δ/ντή του ΠΕΔΥ Κιλκίς, τους εκπροσώπους της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, καθώς και με το δήμαρχο Κιλκίς Δ. Σισμανίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Α. Βεργίδη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Βλ. Παναγιωτίδη και τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δ. Αγαθόπουλο.

- Advertisement -

Αναφερόμενος στις ελλείψεις σε προσωπικό, που ανέδειξαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι αυτές τις μέρες θα διοριστούν δύο επικουρικοί γιατροί (1 παιδοψυχίατρος και 1 μαιευτήρας), ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη 8 θέσεων σε επικουρικό προσωπικό και 9 θέσεων μόνιμων εργαζόμενων από την επόμενη δέσμη των 2.440 προσλήψεων που θα προκηρυχθούν άμεσα. Η θητεία των επικουρικών αναμένεται να γίνει τριετής, επεκτείνοντας το καθεστώς της αγόνου και για όλο το νομό Κιλκίς. Ακόμη, θα προσληφθούν 4 επικουρικοί γιατροί, ενώ μέσα στον Απρίλιο θα τοποθετηθεί και επιπλέον προσωπικό από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ενίσχυση συγκεκριμένων δομών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έχει ήδη εκταμιευθεί από την 3η ΥΠΕ συμπληρωματική επιχορήγηση ύψους 400.000 € για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει, ενώ παράλληλα έχει εκταμιευθεί το 100% του προϋπολογισμού του νοσοκομείου έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στον εφοδιασμό», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Αριστοτέλους.

Το απόγευμα της 23ης Μαρτίου ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το Ανοικτό Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στα Διαβατά, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στην 4η ΥΠΕ με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τις διοικήσεις της 3ης και της 4ης ΥΠΕ, καθώς και με εκπροσώπους του ΕΚΑΒ, του Ιατρικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Με την παρουσία του CEO της ARAG Hellas, Δ. Τσεκούρα η ημερίδα συνεργατών στη Θεσσαλονίκη!

Το απόγευμα της Τετάρτης 15.05.2024 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης οργανώθηκε η δεύτερη συγκέντρωση των συνεργατών της ARAG Hellas για το 2024, εκτός Αθηνών.

Interamerican: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας στη Θεσσαλονίκη

Η Interamerican πραγματοποίησε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο The Met

Τι συνεπάγεται η νέα mega-επένδυση της Chubb στη Θεσσαλονίκη 

Μία νέα μεγάλη επένδυση από έναν μεγάλο “παίκτη” της ασφάλισης με παγκόσμια εμβέλεια αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά σε ελληνικό έδαφος. 

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

ΙNTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.: Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων 9μήνου 

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα

Οι Πολωνοί (αντ)ασφαλιστές ψάχνουν για συνεργασίες

Το μεγάλο αυτό έργο ανασυγκρότησης της Πολωνίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ βάζει στο τιμόνι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την Πολωνία ενώ δρομολογεί θετικές εξελίξεις στην (αντ)ασφαλιστική αγορά

Δημοφιλή Άρθρα


 

 

Ροή Ειδήσεων

Άνοδος κυβερνοεγκλημάτων με στόχο ηλικιωμένους

Οι βασικές κυβερνοεπιθέσεις έρχονται με τη μορφή ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και τεχνολογικών απατών και επιθέσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

Γενική διευθύντρια της Insurance Europe η Thea Utoft Høj Jensen

Η Insurance Europe, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Thea Utoft Høj Jensen διορίστηκε νέα γενική διευθυντρια.

Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης.