back to top
27.2 C
Athens
Σάββατο 16 Αυγούστου 2025

Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας το Μεταναστευτικό

της Βασιλικής Αγγουρίδη

Το ρόλο και τις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω της εκτίναξης των μεταναστευτικών ροών, παρουσίασε στη σύσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Θάνος Δημόπουλος.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον Υπηρεσιακό Υπουργό Υγείας, στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης είναι η συντονισμένη δράση για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, από τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς.

Μάλιστα, σημείωσε πως εντός των επόμενων ωρών η υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα πλάνα και το νέο προγραμματισμό της κυβέρνησης για το θέμα του μεταναστευτικού. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η ενίσχυση των πόρων των νησιών, των οποίων έχει πληγεί σοβαρά η οικονομία τους.

- Advertisement -

Στον κεντρικό άξονα της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας εντάσσεται τόσο η παροχή περίθαλψης και ο εμβολιασμός σε μικρά παιδιά, καθώς και η λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας των κατοίκων των νησιών, όπως και της αποτροπής διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών ή παθήσεων.

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης των δομών των περιοχών που δέχονται το αυξημένο βάρος του μεταναστευτικού ρεύματος, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προσφύγει στο ΣτΕ για την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων ιατρικού και διοικητικού προσωπικού, σε προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Δημόπουλος, η αύξηση της μεταναστευτικής ροής θεωρείται πιθανή ενώ ήδη 200.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν διέλθει στα ελληνικά νησιά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα ακριτικά νησιά, αφού όπως ανέφερε η Λέσβος είναι χώρος υποδοχής του 14% των μεταναστών, η Κως του 6% και η Λέρος του 4% .

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, «όλοι όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη συμφώνησαν πως τα συναρμόδια Υπουργεία χρειάζονται τη στήριξη, την αλληλεγγύη και τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ πρέπει να τηρηθούν οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας ως προς τους μετανάστες. Ακόμη τέθηκε το θέμα της αναγκαιότητας της δίωξης και της σύλληψης των διακινητών των δουλεμπόρων οι οποίοι αριθμούν ήδη τους 8.014 βάσει στοιχείων του λιμενικού χάρτη όπως και η ενίσχυση των νησιών από αστυνομικές δυνάμεις ώστε να διευκολυνθεί η καταγραφή των μεταναστών και να γίνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς η ταυτοποίηση τους».

Στο θέμα αναφέρθηκε και το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. κατά τη συνάντηση του με τον κ. Δημόπουλο, σημειώνοντας πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημόσια υγεία, σήμερα περισσότερο από ποτέ, με την έξαρση του μεταναστευτικού κύματος. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, για την υγειονομική κάλυψη του προσωπικού στα νησιά που καταφεύγει ο βασικός όγκος των προσφύγων-μεταναστών, όπως η Λέσβος (Μυτιλήνη), η Κως, η Λέρος κ.λπ. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει ταχεία μετακίνηση των προσφύγων, καθώς ακόμη υπάρχει αυξημέ νη τουριστική κίνηση στα νησιά.

“Στη Μυτιλήνη, που κατευθύνεται ο κύριος όγκος προσφύγων-μεταναστών, υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 11.000 μετανάστες, παρά την καθημερινή διακίνηση περίπου 2.000 ατόμων (3.000 έρχονται καθημερινώς)”, σημειώνει ο ΠΙΣ, τονίζοντας πως κινητή υγειονομική μονάδα δεν έχει σταλεί στο νησί (παρά μόνο ένα όχημα τύπου ασθενοφόρου το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες). Επίσης, οι προσπάθειες τόσο του Π.Ι.Σ. όσο και του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου να γίνει σύμβαση δύο γιατρών, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την περίθαλψη των μεταναστών, δεν ευοδώθηκε

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σε ποιες αττικές παραλίες απαγορεύεται η κολύμβηση

13 οι ακατάλληλες περιοχές, σύμφωνα με την εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας

Άμεση ενεργοποίηση της αυτόματης εγγραφής ανηλίκων στον προσωπικό παιδίατρο ζητά ο ΙΣΑ

Οι γιατροί τονίζουν ότι η μη εφαρμογή της διαδικασίας θίγει την υπόστασή τους αλλά και την πρόσβαση των παιδιών στις υπηρεσίες που δικαιούνται

Άμεση αύξηση αμοιβών ΕΟΠΥΥ ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς

Οι οικονομικές πιέσεις, τονίζουν οι γιατροί, επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας

Νέα δωρεάν υπηρεσία τηλεσυμβουλευτικής κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Από τον Μάιο περίπου 200 οικογένειες έχουν λάβει δωρεάν υποστήριξη από διατροφολόγους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΙΣΑ: Ικανοποίηση για τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας ιδιωτών ιατρών-ΕΣΥ

Γ. Πατούλης: «Πρόκειται για μια κατάκτηση του ΙΣΑ που κατοχυρώνει την ισότιμη μεταχείριση των ιατρών»

Δεκάδες πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

Δεκάδες πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα ή ελαφρά εγκαύματα λόγω των πυρκαγιών που συνεχίζονται σε αρκετές περιοχές

Συνεργασία ιδιωτών ιατρών με νοσοκομεία του ΕΣΥ – Τα ελάχιστα όρια για την υποχρεωτική ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης

Οι γιατροί υποχρεούνται σε ασφάλιση αστικής επαγγελματικής ευθύνης με ελάχιστο όριο αποζημίωσης 1 εκατ. ευρώ κατ' έτος

Έκκληση για εθελοντική αιμοδοσία

Για σοβαρές ελλείψεις αίματος την περίοδο από μέσα Αυγούστου έως μέσα Σεπτεμβρίου κάνει λόγο η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

ΑΠΑ: Επείγουσα προειδοποίηση για τη χρήση drones σε περιοχές πυρκαγιών

Κίνδυνος για τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης και την ανθρώπινη ζωή

Η σύνεση φέρνει αυξημένη κερδοφορία για τη Swiss Re το α΄ εξάμηνο

Πώς σχολιάζουν τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος Andreas Berger και ο οικονομικός διευθυντής Anders Malmström

Καλοκαιρινή ανανέωση για Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές – Μικρές αλλαγές με μεγάλο αποτύπωμα

Η καλοκαιρινή περίοδος μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη ευκαιρία για επαγγελματική ανασύνταξη και προσωπική φροντίδα

Κ. Κατσαφάδος: Νέα μέτρα για τους πυρόπληκτους τη Δευτέρα – Άνιση η μάχη με την κλιματική κρίση

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΠΑΝΟΡΜΟΣ: Σημαντική άνοδος το 2024, στρατηγικός στόχος η καινοτομία

Ιδιαίτερη αναφορά κατά τη ΓΣ έγινε στην αύξηση της μερίδας των εταίρων, η οποία έφτασε σε πρωτοφανή για τον συνεταιρισμό επίπεδα