back to top
12.6 C
Athens
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2026

ΕΡΓΑΝΗ: Αυξάνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης- συνεχίζει πτωτικά η ανεργία

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι σταθερές θέσεις εργασίας φέτος παρά την όξυνση της ενεργειακής κρίσης αμέσως μετά την πανδημία, με αποτέλεσμα κι ενώ η ανεργία υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, οι νέες θέσεις εργασίας να είναι κατά κανόνα πλήρους απασχόλησης, έναντι αυτών μερικής απασχόλησης.

Αυτά προκύπτουν από στοιχεία του «Εργάνη», σύμφωνα με τα οποία στο πρώτο εξάμηνο φέτος, οι νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης με 8ωρη και πενθήμερη εργασία, προσεγγίζουν το 55% στο σύνολο των νέων συμβάσεων.

- Advertisement -

Ειδικότερα, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης είναι το 54,8% του συνόλου των νέων συμβάσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το ποσοστό νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης του 2019 και 2020, αλλά μικρότερο από το ποσοστό του 2021, όταν μετά από μία δύσκολη χρονιά, η οικονομία αντέδρασε σαν πιεσμένο ελατήριο και αυξήθηκε απότομα η ζήτηση, μμε αποτέλεσμα να αυξηθούν τότε, οι νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης κατά 59,2%.

Το 2020-2021 σημειώθηκε αύξηση των νέων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, παρά την πανδημία, χάρη στα μέτρα στήριξης της απασχόλησης που έλαβε η κυβέρνηση.

- Advertisement -

Ωστόσο η συνέχιση της τάσης εν μέσω νέας ενεργειακής κρίσης αυτή τη φορά, έχει άλλη διάσταση αν συνδυασθεί με την τάση μείωσης της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, υποχώρησε στο 12,1% δηλαδή τρεις ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Στην αύξηση των νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης έχουν συμβάλει οι χαμηλότεροι φόροι και οι χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές ταυτόχρονα με το θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον που ευνοεί ανάπτυξη και επενδύσεις. Συμβάλλει επίσης ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων και ο νέος εργασιακός νόμος 4808/21 και τα προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο του 2022 ανήλθε σε 12,1% έναντι 15,0% τον Ιούνιο του 2021 και 12,5% τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.148.431 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 155.318 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 (+3,9%) και αύξηση κατά 12.020 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2022 (+0,3%).

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 572.109 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 130.976 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 (-18,6%) και κατά 17.233 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2022 (-2,9%).

Τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή “άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού”, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 3.110.882, σημειώνοντας μείωση κατά 55.254 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 (-1,7%) και αύξηση κατά 2.560 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2022 (+0,1%).

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

GIRLS2CYBER: Το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο ψηφιακής ενδυνάμωσης των κοριτσιών

Το GIRLS2CYBER στοχεύει να γεφυρώσει το τεχνολογικό χάσμα των φύλων και να εμπνεύσει κορίτσια 12-15 ετών να ανακαλύψουν τον κόσμο της κυβερνοασφάλειας

Rise Club: Η στήριξη της μητρότητας ως στρατηγική προτεραιότητα σε μια περίοδο δημογραφικής πρόκλησης

Στην πρόσφατη εκδήλωση του ΜΚΟ αναδείχθηκε η πραγματικότητα για τις μητέρες στην Ελλάδα και παρουσιάστηκαν οι δράσεις ενδυνάμωσης και δικτύωσης του 2026

Allianz Trade: Η ελληνική οικονομία συνεχίζει την ισχυρή της ανάκαμψη

Παρά τις μεγάλες εμπορικές εντάσεις και τα πολλαπλά επίπεδα κινδύνων, η εταιρεία αναβαθμίζει 36 αξιολογήσεις κινδύνου χώρας, έναντι μόλις 14 υποβαθμίσεων

Η συνεχής ανάπτυξη δραστηριοτήτων του ομίλου NN

O David Knibbe, CEO του NN Group, παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2025

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

4 στους 10 εργαζόμενους χωρίς αξιολόγηση, εκπαίδευση και προοπτικές εξέλιξης

Έρευνα του kariera.gr διαπιστώνει κενό ανάμεσα στις ανάγκες των εργαζομένων και σε όσα εφαρμόζονται στην πράξη από την πλευρά των επιχειρήσεων

Και Αν Συμβεί… Να επενδύσεις στον εαυτό σου ως ασφαλιστικός διαμεσολαβητής;

H Κ. Χαραλαμπίδου, MDRT Country Chair, σε ένα podcast αφιερωμένο στην επαγγελματική εξέλιξη και στον ρόλο της αριστείας στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Αντίστροφη μέτρηση για το 4th Greek Corporate Governance Summit

Την Πέμπτη 26/2 με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Caravel και online μέσα από την πλατφόρμα LiveOn Events+

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Παπαδημητρίου: «Στα 100 χρόνια λειτουργίας της EY, ένας ενάρετος κύκλος μεταφράζεται σε κορυφαίο εργασιακό περιβάλλον»

Σε μια σημαδιακή χρονιά, η EY Ελλάδος απέσπασε 3 νέες σημαντικές διακρίσεις ως εργοδότης

GIRLS2CYBER: Το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο ψηφιακής ενδυνάμωσης των κοριτσιών

Το GIRLS2CYBER στοχεύει να γεφυρώσει το τεχνολογικό χάσμα των φύλων και να εμπνεύσει κορίτσια 12-15 ετών να ανακαλύψουν τον κόσμο της κυβερνοασφάλειας

4 στους 10 εργαζόμενους χωρίς αξιολόγηση, εκπαίδευση και προοπτικές εξέλιξης

Έρευνα του kariera.gr διαπιστώνει κενό ανάμεσα στις ανάγκες των εργαζομένων και σε όσα εφαρμόζονται στην πράξη από την πλευρά των επιχειρήσεων

Kaspersky: Αύξηση 15% στις κακόβουλες επιθέσεις μέσω email το 2025

Βασικές τάσεις στο spam και στο phishing μέσω email, αλλά και μέτρα προστασίας

Κύκλος σεμιναρίων «Χτίζοντας Βιώσιμη Ασφαλιστική Καριέρα» από το ΕΕΑ

Στις 2 Μαρτίου το 1o webinar, με θέμα «Συστάσεις – Οργάνωση – Προγραμματισμός»