Lloyd’s: Οι ΗΠΑ χρειάζονται νεα μοντέλα για τους ανεμοστρόβιλους

Ο ασφαλιστικός κλάδος θα πρέπει να δημιουργήσει βελτιωμένο μοντέλο για τους κινδύνους που σχετίζονται με τους ανεμοστρόβιλους στην ασφάλιση περιουσίας σύμφωνα με έκθεση των Lloyd’s του Λονδίνου, στοιχεία της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Business Insurance. 

«Αν και ανεμοστρόβιλοι εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, η συχνότητα εμφανισης στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερη από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα», αναφέρει η έκθεση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών (κρύος και ξηρός αέρας, επίπεδα υγρασίας, κατεύθυνση αέρα κλπ) εκδηλώνονται ετησίως κατά μέσο όρο 1.200 ανεμοστρόβιλοι, που στοιχίζουν τη ζωή σε 60 ανθρώπους και προκαλεί τραυματισμούς σε κατά μέσο όρο 1.5000 άτομα. 

Επιπλέον, το κόστος από ανεμοστρόβιλους φαίνεται ότι αυξάνεται και κάθε χρόνο, καθώς αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των ασφαλισμένων ζημιών στις ΗΠΑ.

«Οι απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων γίνονται όλο και πιο συχνές» αναφέρει η έκθεση. «Για παράδειγμα, τόσο το 2008 όσο και το 2009 είδαμε τρεις ισχυρές καταιγίδες που κόστισαν πάνω από  δισ. δολάρια, ενώ το 2011 οι αποζημιώσεις που κλήθηκε να καταβάλλει η ασφαλιστική βιομηχανία ξεπέρασαν τα 25 δισ. δολάρια».

Η έκθεση καλεί τον κλάδο να αυξήσει τις επενδύσεις της στη δημιουργία μοντέλων  για τις καταιγίδες. «Παρά το γεγονός ότι γενικά οι τάσεις μπορούν να προσδιοριστούν από την άποψη της συχνότητας και της σοβαρότητας των ανεμοστρόβιλων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς τις ακριβείς τοποθεσίες όπου ανεμοστρόβιλοι θα εμφανιστούν στην ξηρά». Αν και τεράστιες περιοχές είναι ευάλωτες σε ανεμοστρόβιλους, συνήθως μόνο μια μικρή περιοχή πλήττεται από την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων, για αυτό και οι εταιρείες συχνά επενδύουν λιγότερο  στα μοντέλα για ανεμοστρόβιλος σε σύγκριση με αυτά που αφορούν τυφώνες και σεισμούς.