Παραδοσιακά, τα καταναλωτικά assets που απαιτούν ασφάλιση αποτελούν φυσικά περιουσιακά στοιχεία όπως σπίτια, βάρκες, αυτοκίνητα, κοσμήματα. Στη σύγχρονη εποχή, πολλοί από εμάς έχουμε επίσης ακούσει ότι διασημότητες ασφαλίζουν μέλη του σώματός τους, ενώ η ασφάλιση κατοικίδιων έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική ιδιαίτερα από την πανδημίας κι έπειτα.
Πλέον, οι καταναλωτές αρχίζουν να συσσωρεύουν ψηφιακά assets ως μέρος τoυ ifestyle τους. Αυτά τα ψηφιακά στοιχεία μπορεί να είναι NFT,digital photography ή music, ψηφιακά tokens που αφορούν φυσικά αντικείμενα, ακόμη και κρυπτονομίσματα. Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν αξία και έχουν την ικανότητα να αυξάνονται ή να μειώνονται σε αξία με την πάροδο του χρόνου. Και όλα αυτά μπορούν να χαθούν, να καταστραφούν, ή να κλαπούν.
Η προσθήκη νέων ασφαλιστικών προϊόντων σε ένα χαρτοφυλάκιο δεν είναι κάτι νέο για τους ανεξάρτητους πράκτορες. Ένα απτό παράδειγμα είναι η ασφάλιση κατοικίδιων ζώων. Καθώς η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το ίδιο αυξήθηκε και η ζήτηση για την ασφάλισή τους.
Τι συμβαίνει όμως με τα ψηφιακά assets;
Εταιρική Cyber Ασφάλιση
Σύμφωνα με ορισμένους νομικούς εμπειρογνώμονες, οι εταιρείες που συναλλάσσονται με NFT ενδέχεται να θελήσουν να ασφαλίσουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στο πλαίσιο των υφιστάμενων ασφαλιστηρίων συμβολαίων στον κυβερνοχώρο. Επισημαίνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία που είναι αποθηκευμένα σε ψηφιακά πορτοφόλια και ορισμένα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν επίσης να καλύπτονται από ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Πρόσφατα, η Aegis Trust κυκλοφόρησε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που παρέχεται από τους Lloyd’s του Λονδίνου, το οποίο προσφέρει ασφάλιση 25 εκατομμυρίων δολαρίων για περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται από θεσμικούς επενδυτές, hedge funds και exchanges. Με την τρέχουσα έλλειψη ρύθμισης και προστασίας για τα NFT, η Aegis ανακοίνωσε ότι προσθέτει αυτό το επίπεδο ασφάλειας στην πλατφόρμα Digital Vault, η οποία προσφέρει θεσμική αποθήκευση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων συμβατή με τους κανονισμούς.
Παρά τα πρώτα αυτά “δειλά” βήματα στην ασφάλιση ψηφιακών assets, η πορεία προς μια συνεκτική πολιτική ασφάλισής τους παραμένει μακρά. Ο “γρίφος” της ασφάλισής τους εγκειται κυρίως στο γεγονός όρι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν υπάρχουν σε φυσική μορφή και ως εκ τούτου συνήθως δεν εμπίπτουν σε παραδοσιακά συμβόλαια όπως η ασφάλιση σπιτιού ή τα συμβόλαια για την ασφάλιση πολύτιμων αντικειμένων, όπως τα έργα τέχνης.
Και ενώ η διαδικασία ασφάλισης αυτών των assets παραμένει σε πρώιμα στάδια, οι ενδιαφερόμενοι ασφαλιστές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:
Μείνετε ενημερωμένοι: Μείνετε ενημερωμένοι για το τι κάνουν οι πάροχοι για την αντιμετώπιση της ασφάλισης για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Έλεγχος πελατών: Ρωτήστε τους πελάτες σας σχετικά με τα ψηφιακά περιουσιακά τους στοιχεία, το είδος των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν, τη χρηματική αξία και πού διατηρούνται για να προσδιορίσετε εάν προστατεύονται με οποιονδήποτε τρόπο ή είναι ασφαλισμένα ως μέρος ενός digital wallet ή άλλης στρατηγικής ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων.
Συμβουλές προς τους πελάτες: Για πελάτες που κατέχουν πολύτιμα ψηφιακά στοιχεία και τα αποθηκεύουν σε προσωπικές συσκευές ή τεχνολογία, συζητήστε τη σημασία της ασφάλισης που καλύπτει τις προσωπικές συσκευές ή την ίδια την τεχνολογία.
Σχέδιο για το metaverse: Υπάρχουν πολύ λίγες ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως που συμμετέχουν ευρέως στο metaverse αυτή τη στιγμή. Παρόλα αυτά αναμένεται να γίνει απαραίτητη η μετάβαση αυτή, εάν οι καταναλωτές αποφασίσουν να επενδύσουν μαζικά στον ψηφιακό κόσμο.
Πηγή: Forbes