back to top
39.2 C
Athens
Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025

Θωρακίζοντας τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες έναντι των διαταραχών

Ανάλυση της Swiss Re

Η πανδημία του κορωνοϊού επιβεβαίωσε την ανάγκη των εταιρειών να προστατευθούν έναντι των διαφόρων τύπων διαταραχών. Οι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα και εγγενείς, συχνά αδιαφανείς, «εστίες» κινδύνων. Η ασφάλιση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για τη διαχείριση των κινδύνων στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι λύσεις περιλαμβάνουν την ασφάλιση έναντι της διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας των προμηθευτών ή πελατών μιας επιχείρησης (contingent business interruption), την ασφάλιση έναντι της «παραδοσιακής» παύσης/διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη διαταραχή επιχειρηματικής δραστηριότητας όταν δεν υπάρχει ζημία (non-damage business interruption).

- Advertisement -

 Μετάφραση-Επιμέλεια: Λαλέλα Χρυσανθοπούλου

Οι διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες (Global Supply Chains-GSC), εδώ και δεκαετίες, εκσυγχρονίζονται, με στόχο να γίνουν πιο αποδοτικές και λιγότερο κοστοβόρες. Στη σημερινή συγκυρία όμως η παράμετρος διαχείρισης των κινδύνων καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική.

- Advertisement -

Τα φετινά γεγονότα, από την κρίση του κορωνοϊού έως την κορύφωση των εμπορικών εντάσεων, ανέδειξαν τα ευάλωτα σημεία των GSC. Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν κινδύνους όπως τα προβλήματα στα δίκτυα μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, διαταραχές στη χρηματοδότηση και παρενέργειες από τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών, καθώς και πολιτικούς και ρυθμιστικούς κινδύνους.

Η συχνότητα εκδήλωσης δαπανηρών διαταραχών των εφοδιαστικών αλυσίδων από φυσικές καταστροφές έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαπενταετία. Παραδείγματα συμβάντων «υψηλής ορατότητας» είναι ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία (2011), οι πλημμύρες στην Ταϊλάνδη το ίδιο έτος και οι εκρήξεις στο κινεζικό λιμάνι του Τιαντζίν το 2015.

Η μεταβίβαση του κινδύνου μέσω της ασφάλισης μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους στις GSC και υπάρχουν αρκετές ασφαλιστικές λύσεις για να αντιμετωπίσουν εθνικές, αλλά και διασυνοριακές διαταραχές.

Πολλοί πολυεθνικοί βιομηχανικοί όμιλοι επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εφοδιαστικών αλυσίδων ως απάντηση στις διαταραχές. Μεταξύ των δημοφιλέστερων στρατηγικών συγκαταλέγονται η αναδιάρθρωση των GSC μέσω της μείωσης των προμηθευτών και των πελατών, η αύξηση των αποθεμάτων, η απλοποίηση και σύντμηση της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και η «περιφερειοποίηση» (regionalization) των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Επιπροσθέτως, το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον και ιδίως η αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία παράλληλων εφοδιαστικών αλυσίδων. Στο κλίμα αυτό, η ασφάλιση προβάλλει ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης των κινδύνων.

H ασφάλιση έναντι της διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας των προμηθευτών ή πελατών μιας επιχείρησης (contingent business interruptionCBI) αφορά στους κινδύνους για την περιουσία ενός «τρίτου» μέρους, όπως ο προμηθευτής ή ο πελάτης, σε αντιπαραβολή με την «κλασική» ασφάλιση έναντι διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας (business interruptionBI), που ενεργοποιείται μόνο σε περίπτωση ζημίας στην περιουσία της ίδιας της ασφαλισμένης επιχείρησης.

Η ασφάλιση τύπου CBI μπορεί επομένως να αμβλύνει μια σειρά κινδύνων για τις εφοδιαστικές αλυσίδες, ενώ τα ασφαλιστικά συμβόλαια τόσο για BI όσο και για CBI καλύπτουν τους κινδύνους φυσικής ζημίας, αλλά δεν προσφέρουν κάλυψη για άλλους κινδύνους στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως οι πανδημίες ή οι πολιτικοί κίνδυνοι.

Οι ασφαλιστικές λύσεις για διαταραχή επιχειρηματικής δραστηριότητας όταν δεν υπάρχει φυσική ζημία (nondamage business interruption) μπορούν να προσφέρουν κάλυψη έναντι συμβάντων όπως είναι ο πανδημίες, οι απεργίες, η πολιτική αναταραχή, τα στρατιωτικά πραξικοπήματα, καθώς και περιπτώσεις στις οποίες τα μέτρα των ρυθμιστικών/εποπτικών αρχών οδηγούν σε μεγάλες καθυστερήσεις και προβλήματα.

Η ασφάλιση έναντι των κινδύνων που απειλούν την εφοδιαστική αλυσίδα (supply chain insurance) είναι μία ακόμη λύση που παρέχει συγκεκριμένη κάλυψη για διαταραχές ή καθυστερήσεις στην παραλαβή προϊόντων, ανταλλακτικών ή υπηρεσιών από καθορισμένους προμηθευτές όταν δεν υπάρχει «φυσική» καταστροφή στην περιουσία.

Άλλες σχετικές καλύψεις είναι η ασφάλιση έναντι ρυθμιστικών εμποδίων (regulatory impairment insurance) και η κάλυψη έναντι του πολιτικού κινδύνου και των απρόσμενων μεταβολών των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Κάποιες από τις λύσεις αυτές βασίζονται περισσότερο σε παραμετρική ασφάλιση, παρά στην εγγύηση αποζημίωσης, εξαιτίας της φύσης των κινδύνων. Οι παραμετρικές καλύψεις συνδέονται με προκαθορισμένες παραμέτρους, οι οποίες επιλέγονται προκειμένου να συσχετίζονται με τα «ανοίγματα» σε κινδύνους. Αυτό αντιμετωπίζει τα προβλήματα που ανακύπτουν όταν πρέπει να αποδειχθεί η αλυσίδα των γεγονότων που οδηγούν σε μια ζημία.

Τόσο οι εταιρείες όσο και οι ασφαλιστικές πρέπει να αξιολογήσουν πολύπλοκα και συχνά αδιαφανή «ανοίγματα» για να εντοπίσουν τους κινδύνους που είναι εγγενείς στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες. Η χαρτογράφηση των διαφορετικών επιπέδων προμηθευτών είναι κρίσιμη για την παρακολούθηση της ροής της παραγωγής. Περισσότερο λεπτομερή στοιχεία και βαθύτερη αναλυτική ικανότητα είναι απαραίτητα στοιχεία για τον αποτελεσματικότερο περιορισμό των κινδύνων και για την ανάπτυξη νέων ασφαλιστικών λύσεων.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες προσφέρουν εργαλεία για την καλύτερη κατανόηση των εφοδιαστικών αλυσίδων, επιτρέποντας τον εντοπισμό, την αξιολόγηση, την παρακολούθηση και την άμβλυνση των κινδύνων με πιο στοχευμένο τρόπο. Οι νέες ψηφιακές πλατφόρμες για τις εφοδιαστικές αλυσίδες δημιουργούν νέα δεδομένα για τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες και οι ασφαλιστικές.

Αντιστοίχως, τα δομημένα και τα μη δομημένα στοιχεία μπορούν να συλλεχθούν και να «συναρμολογηθούν» ολοένα και πιο αποτελεσματικά, χάρη στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες αναλυτικές ικανότητες, κάτι που επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση περίπλοκων, διασυνδεδεμένων συστημάτων.

Με αυτά τα εφόδια, ασφαλιστικές και επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύξουν λύσεις για την ενεργή διαχείριση και ασφάλιση των κινδύνων που απειλούν τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Μετάφραση γραφήματος:

 

Στήλη 1-Τίτλος: Κίνδυνοι για τις εφοδιαστικές αλυσίδες

  1. Καταστροφές
  2. Προβλήματα στα δίκτυα μεταφορών και επικοινωνιών
  3. Προβλήματα στη χρηματοδότηση
  4. Ρυθμιστικοί και πολιτικοί κίνδυνοι

 

Στήλη 2-Τίτλος: Εργαλεία άμβλυνσης κινδύνων

  1. Περιορισμός προμηθευτών, μονάδων, πελατών
  2. Αύξηση αποθεμάτων

«Περιφερειοποίηση»

  1. Αποσύνδεση των γεωπολιτικών σφαιρών επιρροής

(Πλαίσιο): Όλα αυτά πυροδοτούν ζήτηση για εμπορική ασφάλιση

Στήλη 3-Τίτλος: Παραδείγματα μεταβίβασης κινδύνων μέσω ασφάλισης

Ασφάλιση έναντι της διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας των προμηθευτών ή πελατών μιας επιχείρησης (contingent business interruptionCBI), ασφάλιση έναντι της «παραδοσιακής» παύσης/διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας (business interruptionBI): Καλύπτει ζημίες ή επιπλέον δαπάνες που οφείλονται σε φυσικές ζημίες στην ίδια την ασφαλισμένη επιχείρηση (ΒΙ) ή στις εγκαταστάσεις ενός πελάτη ή προμηθευτή (CBI).

Ασφάλιση για παύση επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς φυσική ζημία (nondamage business interruption) και ασφάλιση εφοδιαστικής αλυσίδας (supply chain insurance):

Ασφάλιση έναντι πολιτικού κινδύνου που προκύπτει από αναταράξεις και μεταβολές συναλλαγματικής δραστηριότητας

Ασφάλιση έναντι ρυθμιστικού κινδύνου: π.χ. η μη λήψη απαραίτητων αδειών από τις εποπτικές αρχές για την κυκλοφορία ενός φαρμάκου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πώς αλλάζει ο χάρτης των παγκοσμίων ασφαλίσεων

Οι ασφαλίσεις Ζωής προβλέπεται να έχουν ασθενική ανάπτυξη 2025. Οι ασφαλισμένοι είναι επιφυλακτικοί εν μέσω υψηλής αβεβαιότητας....

Swiss Re: Στα 318 δισεκ. οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες το 2024, ανασφάλιστο το 57% των ζημιών

Οι αντασφαλιστές μπορούν να καλύψουν απώλειες μέχρι και 300 δισεκ το χρόνο λόγω της πληθώρας κεφαλαίων, αυξάνεται η ζήτηση για αντασφαλιστικές εγγυήσεις

Κέρδη 11 δισεκ. για την Munich Re, Swiss Re, Hannover Re, SCOR  το 2024

Η Munich Re και η Hannover Re ξεπέρασαν τους στόχους τους με ετήσια αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 23% και 28% αντίστοιχα, ...

Swiss Re: Ακόμη μια αποδοτική χρονιά με ισχυρή κεφαλαιακή θέση

Η κεφαλαιακή θέση του Ομίλου Swiss Re παραμένει ισχυρή με δείκτη Group SST στο 257% από την 1η Ιανουαρίου 2025. Ως αποτέλεσμα αυτής της θέσης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ανάληψη δράσης για τον οικονομικό-ασφαλιστικό εγγραμματισμό ζητούν οι ασφαλιστικές της ΕΕ

Ποια μέτρα συνιστά η Insurance Europe - Δείτε το έγγραφο «Προώθηση της χρηματοοικονομικής και ασφαλιστικής παιδείας στην ΕΕ»

Ασφαλιστικοί κίνδυνοι για καταναλωτές

Προωθώντας οι τραπεζό-υπάλληλοι ασφαλιστικά προϊόντα μέσω προσφορών και ειδικών τιμολογίων ή παροχή ευνοϊκών ορίων σε δανειολήπτες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό

AIForum25: Γιατί οι ασφαλιστές δεν πρέπει να το χάσουν!

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια τεχνολογική τάση – έχει ήδη διαμορφώσει σημαντικά την καθημερινότητα και τις στρατηγικές της ασφαλιστικής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

EIOPA: Πρόοδος των αρχών ανταγωνισμού στην αξιολόγηση εξωτερικών αναθέσεων

Αν και η έκθεση επισημαίνει αρκετές βελτιώσεις, εντοπίζει επίσης τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή

Ανάληψη δράσης για τον οικονομικό-ασφαλιστικό εγγραμματισμό ζητούν οι ασφαλιστικές της ΕΕ

Ποια μέτρα συνιστά η Insurance Europe - Δείτε το έγγραφο «Προώθηση της χρηματοοικονομικής και ασφαλιστικής παιδείας στην ΕΕ»

Ασφαλιστικοί κίνδυνοι για καταναλωτές

Προωθώντας οι τραπεζό-υπάλληλοι ασφαλιστικά προϊόντα μέσω προσφορών και ειδικών τιμολογίων ή παροχή ευνοϊκών ορίων σε δανειολήπτες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό