της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Αριστα προετοιμασμένη για την θέση σε ισχύ των κανόνων της Solvency II την 1η Ιανουαρίου 2016 δήλωσε η Munich Re. Ο μεγαλύτερος αντασφαλιστικός όμιλος του κόσμου εκτιμά μάλιστα ότι η εφαρμογή της οδηγίας θα οδηγήσει σε αύξηση του κύκλου εργασιών της, καθώς θεωρεί ότι η Solvency II, η κάλυψη του κινδύνου κυβερνο-επιθέσεων και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αποτελούν νέους τομείς δραστηριοποίησης που μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα από ασφάλιστρα κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Η Munich Re επιβεβαίωσε την πρόβλεψη για κέρδη “τουλάχιστον” 3 δισ. ευρώ στη φετινή χρήση και δεσμεύθηκε για αύξηση του μερίσματος και επαναγορά ιδίων μετοχών, εάν δεν προκύψουν “ακραίες και μη αναμενόμενες καταστροφές”.
Οπως εξήγησε σε παρουσίαση προς τους αναλυτές ο υπεύθυνος διαχείρισης ρίσκου (Chief Risk Officer) της Munich Re Μπερντ Κάουφμαν, οι ασφαλιστικές εταιρίες θα υποχρεωθούν σε ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης λόγω της Solvency II και γι’ αυτό θα οδηγηθούν στη σύναψη συνεργασιών με καλά κεφαλαιοποιημένες αντασφαλιστικές. “Ως αντασφαλιστική με εξαιρετική πιστοληπτική αξιολόγηση αυτό είναι πλεονέκτημα, διότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τους πρωτασφαλιστές θα είναι μικρότερες από ότι εάν συνεργαστούν με άλλες αντασφαλιστικές”, υποστήριξε ο κ. Κάουφμαν. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο δείκτης οικονομικής φερεγγυότητας (economic solvency ratio) της Munich Re που συγκρίνει τα διαθέσιμα κεφάλαια με αυτά που θα έπρεπε να έχει δεσμεύσει βάσει των κανόνων για το ρίσκο που έχει “γράψει” στα βιβλία της διαμορφώθηκε στο 260% στο γ’ τρίμηνο του έτους.
Ενα μήνα πριν την εφαρμογή της Solvency II πολλές ασφαλιστικές εταιρείες, ιδίως στον κλάδο ζωής, ακόμα “τρέχουν” ώστε να ευθυγραμμίσουν τα συστήματά τους και τα ίδια κεφάλαιά τους με το νέο κανονιστικό πλαίσιο. Είναι ενδεικτικό ότι η ολλανδική ασφαλιστική Delta Lloyd ανακοίνωσε τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ για να διαλύσει τις αμφιβολίες σχετικά με τη φερεγγυότητά της, οι οποίες συνέβαλαν στην πτώση της τιμής της μετοχής της τους προηγούμενους μήνες.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν να ελαφρύνουν τις κεφαλαιακές δεσμεύσεις για τον κίνδυνο αθέτησης αντισυμβαλλομένου (counterparty default risk) συνεργαζόμενες με έναν ισχυρό αντασφαλιστικό όμιλο, ή μεταφέροντας σε αυτόν μέρος του κινδύνου από καταστροφές.