Η ασφάλιση νομικής προστασίας «ομπρέλα» στην κρίση

Πεδίο ανάπτυξης μπορούν να αποτελέσουν τα προγράμματα ασφάλισης νομικής προστασίας εν μέσω οικονομικής ύφεσης, καθώς προστατεύουν όλα τα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα από μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών και δικαστικών εξόδων, λειτουργώντας ως «ασπίδα» προστασίας για τον πολίτη που μπορεί να θελήσει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του ή ακόμα και να βρεθεί κατηγορούμενος από πράξεις και παραλείψεις του ίδιου ή τρίτων. Δεδομένου του ότι η ζωή μας διέπεται από νομικούς κανόνες και συχνά αντιμετωπίζουμε αντιδικίες ως καταναλωτές, επιχειρηματίες, οικογενειάρχες, εργαζόμενοι, κάτοχοι αυτοκινήτου, ενοικιαστές και ούτω καθ’ εξής, τα προγράμματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερο ρόλο σε περιόδους που η πρόσβαση στη δικαιοσύνη καθίσταται δύσκολη λόγω αφενός της πολυπλοκότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική έννομη τάξη και αφετέρου λόγω των δικαστικών εξόδων. 

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Τσεκούρα, δικηγόρο και γενικό διευθυντή στην Arag Hellas, «σήμερα, σε περίοδο κρίσης, υπάρχουν και διανέμονται ειδικά προγράμματα για τους καταναλωτές – γιατρούς – αστυνομικούς – λιμενικούς – πυροσβέστες – ειδικούς φρουρούς – στρατιωτικούς – δημοτικούς αστυνομικούς – νοσηλευτές – πληρώματα ΕΚΑΒ – διαμεσολαβούντες στην ασφάλιση – τους μεταφορείς / διαμεταφορείς, τους οδηγούς δημοσίων μέσων μεταφοράς, τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, τους λογιστές κ.λπ. Έτσι διαμορφώσαμε μια “ομπρέλα προστασίας” κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες ειδικών κατηγοριών πολιτών που μας εμπιστεύονται όλο και περισσότερο, ανταποδίδοντάς μας έτσι τη σοβαρότητα, την αξιοπιστία και τη συνέπεια με την οποία τους περιβάλλουμε». 

Η ασφάλιση νομικής προστασίας, αν και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό, στην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί κυρίως στον κλάδο του αυτοκινήτου, ωστόσο παρέχεται ένα πλήθος προγραμμάτων τόσο από εξειδικευμένες εταιρείες όσο και από εταιρείες που δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς ασφάλισης, που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων. Όπως αναφέρει η κα Νάντια Σταυρογιάννη, διευθύνουσα σύμβουλος της DAS Hellas, «υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς, καθώς στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο κλάδος της νομικής προστασίας είναι πολύ περισσότερο διαδεδομένος. Εμείς δουλεύουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Η DAS – Hellas, ως θυγατρική της κορυφαίας στον κλάδο πολυεθνικής, έχει την τεχνογνωσία να καταρτίζει ασφαλιστικά προγράμματα νομικής προστασίας που ανοίγουν στους πολίτες (καταναλωτές, νοικοκυριά, οικογένειες, επιχειρήσεις, επαγγελματίες) το δρόμο προς τη δικαιοσύνη».

Η νομική προστασία σε νούμερα

Η παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου νομικής προστασίας έφτασε τα 52,7 εκατ. ευρώ το 2011 και ο κλάδος ασκήθηκε από 28 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, δύο εκ των οποίων είναι εξειδικευμένες στο συγκεκριμένο κλάδο. Σε σχέση με το 2010, η παραγωγή ασφαλίστρων μειώθηκε κατά 11%, ενώ οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις του κλάδου έμειναν ίδιες σε αριθμό. Σύμφωνα με την έρευνα, ανάμεσα στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις-μέλη της ΕΑΕΕ, ο δείκτης ζημιών εκτιμάται στο 12,3%, μειωμένος από το 11,5% του 2010 και το μέσο κόστος πρόσκτησης εργασιών στο 22,0%, ελαφρώς μειωμένο από το 22,2% του 2010.

Η κατανομή των ασφαλιζόμενων κινδύνων και των δηλωθεισών ζημιών στις επιμέρους καλύψεις του κλάδου ήταν 97,9% ασφαλισμένοι κίνδυνοι στο αυτοκίνητο, 1,6% στην οικογένεια, 0,3% στις επιχειρήσεις και 0,2% στους λοιπούς κλάδους, ενώ αντίστοιχα οι δηλωθείσες ζημιές ήταν 43,5% στο αυτοκίνητο, 5% στην οικογένεια, 50,5% στις επιχειρήσεις και 1% στις λοιπές ασφαλίσεις.

Η παραγωγή ασφαλίστρων από πρωτασφαλιστικές εργασίες (εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και δικαιώματα συμβολαίων) για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης έφτασε τα 5 δισ. ευρώ το 2011, μειωμένα κατά 6,5% σε σχέση με το 2010 . Από αυτά, τα 2,8 δισ. ευρώ αφορούσαν στις ασφαλίσεις κατά ζημιών (μείωση 6,5%), ενώ τα 2,2 δισ. ευρώ στις ασφαλίσεις ζωής (μείωση 6,4%).

Η συγκέντρωση της παραγωγής ασφαλίστρων στον κλάδο για το 2011 είναι 55,2% για τις 5 πρώτες εταιρείες, 80% για τις 10 πρώτες και 93,2% για τις 15 πρώτες. Η ΕΑΕΕ διεξάγει από τον Ιανουάριο του 2011 μηνιαία έρευνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων-μελών σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων, στην οποία συμμετέχουν επιχειρήσεις που αθροίζουν το 96,2% της αγοράς.

Ασφαλιζόμενοι κίνδυνοι και ζημιές

Το πλήθος των ασφαλιζόμενων κινδύνων του 2011 έφτασε τα 2,5 εκατομμύρια, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών (97,9%) να είναι τα αυτοκίνητα. Μικρότερο μέρος τους είναι οι κίνδυνοι σχετικά με την οικογένεια (1,6%) και τις επιχειρήσεις (0,3%). Σε σχέση με το 2010, το χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων παρατηρείται ότι μειώθηκε σε μέγεθος, αλλά παρέμεινε σταθερό ως προς την εσωτερική του δομή.

Στην κάλυψη αυτοκινήτου, παρατηρείται το εξής: ενώ το πλήθος και η παραγωγή ασφαλίστρων αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου, οι δηλωθείσες ζημιές και οι πληρωθείσες αποζημιώσεις αποτελούν ένα αρκετά μικρότερο μέρος του συνόλου, τάση η οποία μεγεθύνθηκε από το 2010 στο 2011.