Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης

Στις πρώτες ημέρες της υιοθέτησης του μέτρου έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τις κατοικίες που θα ασφαλίζονταν έναντι φυσικών καταστροφών επικρατούσε αισιοδοξία και μεγάλες προσδοκίες στην αγορά, που εκτίμησε ότι η νοοτροπία θα αλλάξει και η ασφάλιση θα γίνει πρώτο μέλημα για τους ιδιοκτήτες κατοικιών.

“Fast forward” λίγους μήνες μετά, η νέα έρευνα της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της ΕΑΕΕ, μαρτυρά ότι το κίνητρο της έκπτωσης που δόθηκε από την κυβέρνηση υποαπέδωσε, καθώς επί της ουσίας το ποσοστό κάλυψης των κατοικιών της χώρας παρέμεινε σχεδόν το ίδιο (από 18,2% την 31η Δεκεμβρίου 2023 στο 18,3% τον Μάρτιο του 2024).

Η επίλυση του ζητήματος απαιτεί μια συντονισμένη δράση από φορείς, ασφαλιστικές εταιρείες και κυβέρνηση και όχι αποσπασματικές ενέργειες που δεν αποδίδουν. Απαιτεί ενημέρωση, ευαισθητοποίηση του κοινού, παροχή ενός πακέτου γενναίων και αποδοτικών κινήτρων που θα πείσουν τους ιδιοκτήτες για τα οφέλη της ασφάλισης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ εξήγγειλε την αύξηση του ποσοστού έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ από το 10% στο 20% για όσους ασφαλίσουν τις κατοικίες τους έναντι φυσικών καταστροφών.

Η αγορά εκτιμά ότι ο διπλασιασμός του ποσοστού έκπτωσης θα έχει καλύτερη απόδοση και ως εκ τούτου το ποσοστό κάλυψης θα αυξηθεί αισθητά.

Το εάν αυτό θα συμβεί, μένει να φανεί…