Επιστροφή στο σχολείο και στα σωστά γεύματα

 

Από τη Γεωργία Καπώλη, MSc κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, επιστημονική διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ-ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν ντύνουμε μόνο τα βιβλία των παιδιών, αλλά προετοιμαζόμαστε, ψυχολογικά και πρακτικά, για να αντιμετωπίσουμε το απαιτητικό καθημερινό τους πρόγραμμα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να φροντίσουμε ώστε η νέα γενιά να ακολουθήσει τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες, που θα της εξασφαλίσουν υγεία και πρόοδο.

  1. Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται: Τα παιδιά είναι σημαντικό να μην ξεχνούν το πρώτο –και καλύτερο– γεύμα της ημέρας, έτσι ώστε:

• να έχουν καλύτερη απόδοση στο σχολείο,

• να αισθάνονται λιγότερη κούραση και υπνηλία στα πρωινά μαθήματα,

• να αθλούνται περισσότερο και να καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα γλυκών και λιπαρών τροφών κατά τη διάρκεια της ημέρας,

• να μην εμφανίζουν ελλείψεις σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά (σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ) και, κατά συνέπεια, να αποκτούν τάση για αύξηση βάρους.

Ορισμένες σωστές επιλογές πρωινού είναι οι εξής:

• 1 φλιτζάνι γάλα 1,5% με δημητριακά ολικής άλεσης

• 1 ποτήρι γάλα 1,5% και 1 φέτα ψωμί πολύσπορο ή 2 φρυγανιές σίκαλης με μαλακή μαργαρίνη και μέλι ή μαρμελάδα ή ταχίνι

• 1 ποτήρι φυσικό χυμό και 1 φέτα ψωμί πολύσπορο με 1 αυγό βραστό

  1. Όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά: Έρευνες έχουν δείξει πως τα συχνά γεύματα βοηθούν στην αποφυγή των χαμηλών επιπέδων σακχάρου, που έχουν συσχετιστεί με φτωχή μνήμη, δυσκολίες στη συγκέντρωση και στη μάθηση. Το πρόγευμα (δεκατιανό) είναι απαραίτητο για τα παιδιά. Το ιδανικό κολατσιό είναι αυτό που ετοιμάζουμε στο σπίτι, με ποιοτικά υλικά. Βέβαια, θα πρέπει να υπολογίζονται οι γευστικές προτιμήσεις του παιδιού, ώστε αυτό που θα επιλέξει να είναι όχι μόνο υγιεινό, αλλά και νόστιμο.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ