Generali: Σχεδιάζοντας ένα Road Trip με τροχόσπιτο στην Ευρώπη

Τα ταξίδια με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Οι υψηλές τιμές των τουριστικών καταλυμάτων έχουν ενθαρρύνει χιλιάδες οικογένειες να… πάρουν τους δρόμους της Ευρώπης για μια περιπέτεια με το βαν ή το τροχόσπιτό τους. Αυτός ο συναρπαστικός τρόπος ταξιδιού σάς δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψετε τα πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης, ξυπνώντας κάθε πρωί σε διαφορετικά μέρη που κόβουν την ανάσα.

Μήπως φέτος είστε έτοιμοι για αυτή την περιπέτεια; Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζουμε  τους καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς για ταξίδια με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο.

Οι καλύτεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί για ταξίδια με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο

Εάν σκέφτεστε να γυρίσετε την Ευρώπη με τροχόσπιτο, οι επιλογές είναι πολλές. Υπάρχουν όμως έξι προορισμοί που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε! Ανακαλύψτε τους παρακάτω.

1. Πορτογαλία

Η Πορτογαλία συγκαταλέγεται στους ιδανικότερους προορισμούς για ταξίδια και περιπλανήσεις με τροχόσπιτο. Επειδή οι δρόμοι της είναι πολύ καλοί, η οδήγηση είναι ιδιαίτερα εύκολη, ενώ χάρη στην εγγύτητά της με την Ισπανία, η μετακίνηση ανάμεσα στις δύο χώρες είναι πολύ εύκολη. Επιπλέον, η γεωγραφική πολυμορφία της Πορτογαλίας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον: παραλίες, απότομοι γκρεμοί, οροπέδια και πλούσια φυσικά τοπία.

Η πιο πολυσύχναστη διαδρομή για τροχόσπιτα έχει μήκος 1.100 χιλιόμετρα και εκτείνεται από τις πορτογαλικές ακτές έως και τις ωραιότερες περιοχές της ενδοχώρας. Προτείνουμε να ξεκινήσετε την περιπέτειά σας από το Εθνικό Πάρκο Peneda-Gerês στα σύνορα με τη Γαλικία και να την ολοκληρώσετε στο Φυσικό Πάρκο Sudoeste Alentejano στα νότια της χώρας.

Το καλύτερο όταν ταξιδεύετε με τροχόσπιτο είναι ότι μπορείτε να σχεδιάσετε τη διαδρομή σας χωρίς να εξαρτάστε από κανέναν άλλον. Ένα 15ήμερο ταξίδι με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο στην Πορτογαλία είναι αρκετό, για να επισκεφθείτε τη Βίλα Νόβα ντε Γκάια, το Φυσικό Πάρκο Ντούρο, το Αλγκάρβε, το Ναζαρέ, τη Σίντρα, τη Λισαβόνα και πολλά άλλα μέρη.

2. Μέλανας Δρυμός

Ένας ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις των πιο απομονωμένων φυσικών περιοχών. Ο Μέλανας Δρυμός είναι μία από τις οροσειρές της Ευρώπης με το πυκνότερο δάσος. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Γερμανίας, πολύ κοντά στην Αλσατία της Γαλλίας. Η τοποθεσία του τον καθιστά μια φανταστική επιλογή για ένα ταξίδι με τροχόσπιτο.

Η διαδρομή με τροχόσπιτο στον Μέλανα Δρυμό περνά μέσα από εκατοντάδες μικρά μεσαιωνικά χωριά με ιδιαίτερη γοητεία. Ανακαλύψτε τους θρύλους και τις ιστορίες μεγάλων φεουδαρχών, διασχίζοντας χωριουδάκια με λιθόστρωτα δρομάκια. Και, φυσικά, ανακαλύψτε στην καρδιά του Μέλανα Δρυμού το καταπράσινο δάσος με τις διάσπαρτες λίμνες και την παρθένα φύση.

✅ Συμβουλή: Η καλύτερη περίοδος να επισκεφθείτε τον Μέλανα Δρυμό με τροχόσπιτο είναι τα Χριστούγεννα. Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, θα μπορέσετε να επισκεφθείτε τις πολλές δημοφιλείς χριστουγεννιάτικες αγορές. Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το κάστρο Haut Koenigsbourg, το κάστρο Hohenzollern και το κάστρο Riquewihr. Φροντίστε μόνο να είστε προετοιμασμένοι για χιονισμένους δρόμους. Η λύση είναι να ταξιδέψετε με ένα καλό ευρωπαϊκό αυτοκινούμενο τροχόσπιτο που θα είναι κατάλληλα εξοπλισμένο και προετοιμασμένο για τις χειμερινές συνθήκες.

3. Ανδόρα

Η Ανδόρα, στα σύνορα Γαλλίας και Ισπανίας, είναι ιδανικός προορισμός για ένα 2ήμερο έως και 7ήμερο ταξίδι με τροχόσπιτο. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι οι αποστάσεις είναι μικρές, οπότε μπορείτε να επισκεφθείτε εκπληκτικά φυσικά τοπία, χωρίς την ταλαιπωρία της πολύωρης οδήγησης.

Προτείνουμε να ξεκινήσετε από τη Naturlandia στα νότια της χώρας και στη συνέχεια να κατευθυνθείτε προς την Comapedrosa. Μέσα σε μόλις 100 χιλιόμετρα θα ανακαλύψετε φυσικά πάρκα, γοητευτικά χωριά και ορεινές λίμνες.

✅ Σημαντικό! Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χειμερινή περίοδο. Οι δρόμοι, με υψόμετρο που ξεπερνά τα 2.000 μέτρα, θα είναι καλυμμένοι με χιόνι, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δυσκολία και οι απαιτήσεις της οδήγησης.

4. Ιταλία

Αν σκέφτεστε να ταξιδέψετε με τροχόσπιτο στην Ευρώπη την άνοιξη ή το καλοκαίρι, η Ιταλία συγκαταλέγεται στους καλύτερους προορισμούς. Οι θερμοκρασίες αυτές τις περιόδους του χρόνου είναι ιδανικές και, επιπλέον, έτσι αποφεύγετε τις ψηλές τιμές της περιόδου αιχμής.

Η Ιταλία είναι ιδανική για ταξίδια με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο χάρη στην εξαιρετική ποιότητα των αυτοκινητοδρόμων της. Ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος είναι ο αυτοκινητόδρομος «Autostrada A1» που συνδέει το Μιλάνο με τη Ρώμη και τη Νάπολη, μέσω Φλωρεντίας και Μπολόνια, πόλεις που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε. Προτείνουμε μια διαδρομή κατά μήκος της ακτής από το Fiumicino μέσω του Grosseto στην Πίζα. Ολοκληρώνοντας τη διαδρομή σας, μπορείτε να επισκεφτείτε και άλλες όμορφες πόλεις της βόρειας Ιταλίας, όπως η Μόντενα και η Βερόνα.

Αν έχετε λίγες παραπάνω ημέρες, θα μπορούσατε να κάνετε μια παράκαμψη και να επισκεφτείτε τη Βενετία. Ωστόσο, λόγω του υπερτουρισμού, η πρόσβαση των τουριστών στη Βενετία παρουσιάζει ολοένα περισσότερους περιορισμούς. Το πιθανότερο είναι ότι θα πρέπει να σταθμεύσετε το τροχόσπιτό σας σε κοντινή απόσταση και να επισκεφτείτε το κέντρο με vaporetti (θαλάσσια λεωφορεία).

5. Δαλματικές ακτές

Αν και λιγότερο γνωστός προορισμός, οι Δαλματικές ακτές είναι από τα μέρη που όλοι οι λάτρεις των γαλαζοπράσινων νερών επιβάλλεται να επισκεφτούν. Ανακαλύψετε τις πολλές πετρώδεις παραλίες της που λούζονται από την Αδριατική. Προτείνουμε επίσης μια επίσκεψη στο Krk, μια αρχαία ρωμαϊκή πόλη που περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό τείχος. Ο καθεδρικός της ναός και η παλιά της πόλη θα σας καταπλήξουν.

Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τις παραλίες της Stara Baska, να επισκεφτείτε το Vrbnik, ένα γοητευτικό παραθαλάσσιο χωριό, όπως και τις Λίμνες Plitjvice, ένα φυσικό πάρκο που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Για τους θαυμαστές της αγαπημένης σειράς όλων των εποχών, Game of Thrones, η περιήγηση στην Κροατία με τροχόσπιτο θα είναι μια αξέχαστη εμπειρία: επισκεφθείτε το King’s Landing στην πόλη Ντουμπρόβνικ.

6. Νορβηγία

Έτοιμοι για μια σκανδιναβική περιπέτεια; Εάν πάντα ονειρευόσασταν να δείτε τους παγετώνες, τα φιόρδ, χιονισμένα φυσικά τοπία και το βόρειο σέλας, η Νορβηγία είναι ο ιδανικός προορισμός για ένα ταξίδι με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο.

Η καλύτερη διαδρομή της χώρας έχει μήκος 2.200 χιλιόμετρα. Προτείνουμε να ξεκινήσετε από το Tønsberg, μια πόλη κοντά στο Όσλο, και να ολοκληρώσετε το ταξίδι σας στο βόρειο Bodø. Αν θέλετε να απολαύσετε κάθε σημείο της διαδρομής, το ταξίδι σας θα διαρκέσει μεταξύ 10 και 15 ημερών.

✅ Σημαντικό! Λόγω των αποστάσεων, δεν αξίζει να ταξιδέψετε στη Νορβηγία με δικό σας όχημα. Η ενοικίαση ενός αυτοκινούμενου στη Νορβηγία θα είναι φθηνότερη και θα σας διευκολύνει να μετακινηθείτε.

Σχεδιάζοντας ένα Road Trip με τροχόσπιτο στην Ευρώπη

Ένα ταξίδι στην Ευρώπη με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο απαιτεί καλό σχεδιασμό!

Απαραίτητα έγγραφα για ταξίδια στην Ευρώπη  

  • Δελτίο ταυτότητας. Να έχετε πάντα μαζί σας την ταυτότητά σας, εάν βρίσκεστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Διαβατήριο. Είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο έγγραφο, καθώς έχει πιο παγκόσμιο χαρακτήρα και είναι ευρέως κατανοητό από την τροχαία κάθε χώρας.
  • Ασφάλιση οχήματος. Συνιστούμε να επιλέξετε ένα ολοκληρωμένο πακέτο ασφαλιστικής κάλυψης με ευρωπαϊκή οδική βοήθεια.
  • Έγγραφα ΚΤΕΟ.
  • Πράσινη κάρτα. Πρόκειται για ένα διεθνές πιστοποιητικό ασφάλισης αστικής ευθύνης για οχήματα. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο σε περίπτωση μακρινών διαδρομών στην Ευρώπη. Επί του παρόντος, αυτό το πιστοποιητικό αναγνωρίζεται από 47 χώρες.
  • Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας: Συνιστάται, επίσης, να έχετε οδική ταξιδιωτική ασφάλιση εάν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό.

Προετοιμασία για ένα ταξίδι με αυτοκινούμενο τροχόσπιτο

Κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να προγραμματίσετε είναι η προμήθεια ενέργειας και καυσίμου για το όχημά σας. Να θυμάστε ότι οι ισπανικές φιάλες φυσικού αερίου είναι διαφορετικές από τις ευρωπαϊκές. Αντίθετα, το υγραέριο είναι πιο δημοφιλές καύσιμο.

Οι δεξαμενές νερού για το ντους, το πόσιμο νερό και το καζανάκι της τουαλέτας είναι επίσης σημαντικές. Πρέπει να εντοπίσετε χώρους κατασκήνωσης τροχόσπιτων με σημεία ανεφοδιασμού.

✅ Σημαντικό! Μην ξεχάσετε να ελέγξετε τους κανονισμούς για τις αποχετεύσεις στη χώρα προορισμού σας. Η μη συμμόρφωση με την τοπική νομοθεσία, μπορεί να σας φέρει αντιμέτωπους με υψηλά πρόστιμα.

Αυτοκόλλητο εκπομπών για τροχόσπιτα

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες τα βαν και τα τροχόσπιτα πρέπει να φέρουν κάρτα καυσαερίων ή αυτοκόλλητο εκπομπών. Στην Ισπανία υπάρχει το αυτοκόλλητο ZBE. Στη Γαλλία και σε άλλες χώρες απαιτείται το Crit‘Air. Η Γερμανία εκδίδει το αυτοκόλλητο TÜV Rheinland και η Δανία το Eco Sticker.

Φροντίστε να τα προμηθευτείτε έγκαιρα, για να τα παραλάβετε πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας στην Ευρώπη με το τροχόσπιτό σας.

Να ασφαλίζεστε πάντα με οδική ταξιδιωτική ασφάλιση

Ένα ταξίδι με τροχόσπιτο στην Ευρώπη σημαίνει ότι θα διανύσετε εκατοντάδες χιλιόμετρα σε όλων των ειδών τους αυτοκινητοδρόμους, τις εθνικές οδούς με διπλή λωρίδα κυκλοφορίας και τις επαρχιακές οδούς. Επιπλέον, η μετακίνηση σε μια ξένη χώρα πάντα ενέχει έναν επιπλέον βαθμό ανασφάλειας και αβεβαιότητας, όταν χρησιμοποιείτε το οδικό της δίκτυο.

Πριν ξεκινήσετε, λοιπόν, την εκδρομή σας, καλό είναι να ελέγξετε την ασφαλιστική σας κάλυψη. Περιλαμβάνει οδική βοήθεια; Υπάρχουν τυχόν εξαιρέσεις στο συμβόλαιό σας που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε περίπτωση ατυχήματος; Αν έχετε ελέγξει και μεριμνήσει για όλα όσα σας συμβουλεύσαμε, το μόνο που μένει είναι να επιλέξετε τον προορισμό σας και να σχεδιάσετε τις διαδρομές σας. Καλό σας ταξίδι!