Γ. Χατζηθεοδοσίου: Οι ΜμΕ ζητούν ξεκάθαρες πολιτικές

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (16/07/2024).


Ο σάλος που προκλήθηκε με την υποχρέωση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επιστρέψουν τις κρατικές επιδοτήσεις που είχαν δοθεί για την πληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αναδεικνύει ένα πολύ σοβαρό θέμα που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις του πολίτη με το κράτος και κυρίως την εμπιστοσύνη του απέναντι σε πολιτικές που εφαρμόζονται.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το θέμα δεν είναι τόσο σοβαρό, καθώς τελικά -όπως προκύπτει από στοιχεία που επικαλούνται από το κυβερνητικό επιτελείο- λίγοι περισσότεροι από 2.000 καταναλωτές πρέπει να επιστρέψουν τις κρατικές επιδοτήσεις.

Για εμάς έστω και 1 καταναλωτής να εμφανιστεί ως οφειλέτης για ένα ζήτημα για το οποίο δεν ευθύνεται ο ίδιος, είναι πολύ σοβαρό θέμα.

Όλοι αυτοί που σήμερα καλούνται να επιστρέψουν σημαντικά ποσά -έχουμε στη διάθεση μας λογαριασμό περίπου 3.000 ευρώ που πρέπει να καταβληθούν σε λίγες ημέρες- είχαν πιστέψει ότι δεν υπήρχε καμία υποχρέωση από μέρους τους. Μην ξεχνάμε ότι δεν μιλάμε για ποσά που πέρασαν από τις τσέπες κάποιων, αλλά για οφειλές που φάνηκε στους λογαριασμούς τους να εξοφλήθηκαν από το κράτος. Δηλαδή υπήρξε μία εξασφάλιση όλων αυτών των ανθρώπων που δεν ασχολήθηκαν στη συνέχεια με εκείνους τους λογαριασμούς της περιόδου 2022-2023.

Να δεχθούμε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε αλλά δεν έπεισε τις Βρυξέλλες για την αναγκαιότητα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων. Πότε το έμαθε όμως; Σίγουρα πολύ νωρίτερα από τις αρχές Ιουνίου που υπεγράφη η σχετική Υπουργική Απόφαση. Το γιατί δεν το επικοινώνησε έγκαιρα και δεν ενημέρωσε τους οφειλέτες για αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, δεν μας έχει απαντηθεί. Πιθανόν να συνδέεται με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Αυτό λέει η λογική, καθώς δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την επομένη των ευρωεκλογών. Δηλαδή αν και ήξερε ότι κάποιες χιλιάδες μικρομεσαίοι -έστω και περίπου 2.200 όπως υποστηρίζει- πρέπει να επιστρέψουν κάποια χρήματα, το κυβερνητικό επιτελείο επέλεξε να γίνει άμεσα απαιτητή η όποια οφειλή εδώ και λίγες ημέρες.

Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς αν ο κάθε οφειλέτης έχει αυτή τη δυνατότητα ρευστότητας; Ειδικά αυτή την περίοδο που είναι φανερό σε όλους ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην αγορά εξαιτίας της ακρίβειας και της εκτίναξης του λειτουργικού κόστους.

Τέτοιου είδους πρακτικές πρέπει να προβληματίσουν την κυβέρνηση καθώς έχουν ως αποτέλεσμα να «τραυματίζεται» η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους, κάτι που αποτυπώθηκε και στις πρόσφατες ευρωεκλογές με το 60% των ψηφοφόρων να γυρνά την πλάτη στο πολιτικό σύστημα και να επιλέγει την αποχή.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητά ξεκάθαρες πολιτικές που αφορούν στις ΜμΕ, προκειμένου να γνωρίζουν το πως θα πορευθούν. Ασάφειες και αιφνιδιαστικές αλλαγές δεδομένων, μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι μικρομεσαίοι εδώ και χρόνια.