Αναζητώντας τη «χρυσή τομή» στην Υγεία

της Ελενας Ερμείδου

Δεν είναι το μόνο, αλλά το ζήτημα των ανατιμολογήσεων στα ασφάλιστρα υγείας σε προγράμματα με μακροχρόνια διάρκεια (ισόβια προγράμματα υγείας) είναι σίγουρο μείζον για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους διαμεσολαβούντες, καθώς και για τους καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους είναι σε ηλικία μη ασφαλίσιμη ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και κινδυνεύουν να διακόψουν την ασφάλισή τους, εξαιτίας των υπέρογκων σωρευτικά αυξήσεων στα ασφάλιστρά τους, όπως έχουν τονίσει, σε όλους τους τόνους, τα στελέχη της αγοράς.

Αυτήν την «επόμενη ημέρα», τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν όλες τις πλευρές στην αναζήτηση της «χρυσής τομής», και φυσικά τα επόμενα βήματα της αγοράς, διερευνά σε αυτό το τεύχος το IW.

Αναζητώντας απαντήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές –τους θεσμικούς εκπροσώπους, όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τους διαμεσολαβούντες–, ξεδιπλώνουμε το «παζλ» των απόψεών τους, μέσα από τις οποίες διαπιστώνεται ότι ο διάλογος ανάμεσά τους δεν έχει τελειώσει.

Αντιθέτως, ο προβληματισμός από την ίδια την αγορά είναι πολύ μεγάλος, ζητώντας, στην πλειοψηφία τους, να δοθεί ώθηση σε αυτήν την τόσο σημαντική παροχή-διέξοδο που εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αξιοποιούν, προς όφελος και του δημόσιου συστήματος αλλά και δικό τους.

Παράλληλα, όπως πολύ εύστοχα αποτυπώνεται στις σελίδες μας, αναδεικνύεται η αξία της θέσπισης, εκ νέου, των φορολογικών κινήτρων για τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής και υγείας, όπως ίσχυαν πριν από τα μνημόνια, και ταυτόχρονα της εξάλειψης της διπλής φορολόγησης στον κλάδο υγείας, της είσπραξης, δηλαδή, από τη μία φόρου ασφαλίστρου για τα ασφάλιστρα υγείας, αλλά και ταυτόχρονα καταβολής ΦΠΑ στις νοσοκομειακές δαπάνες οι οποίες αποζημιώνονται από τα συγκεκριμένα ασφάλιστρα.

Το βέβαιο είναι πως όλοι συμφωνούν ότι τα ιδιωτικά προγράμματα υγείας συμπληρώνουν τη δημόσια ασφάλιση ή, ακόμη, την υποκαθιστούν.

Όλοι συμφωνούν ότι ο ασθενής πρέπει να έχει αξιοπρεπή πρόσβαση στην Υγεία και για αυτόν τον λόγο οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις συνάπτουν συμφωνίες με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, ώστε η πρόσβαση των ασθενών να είναι απρόσκοπτη και οικονομικά προσιτή.

Aπό το περιοδικό Insurance World