back to top
13 C
Athens
Δευτέρα 2 Μαρτίου 2026

Εμμ. Κάλλης DAS: Οι νέοι κίνδυνοι και η επιχειρησιακή συνέχεια

Συνέντευξη του κου Εμμανουήλ Κάλλη στον Βάιο Κρόκο

Να επιβεβαιώσει την «υπόσχεση» που έδωσε σε κάθε πελάτη καλείται η ασφαλιστική αγορά εν μέσω των νέων προκλήσεων που προβάλλουν, τόνισε, πρόσφατα, ο κύριος Εμμανουήλ Κάλλης, που ανέλαβε το «τιμόνι» της DAS Hellas τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Μιλώντας για τους κινδύνους που απασχολούν την αγορά, έδωσε έμφαση στα νέα δεδομένα που φέρνει ο κυβερνοχώρος.

- Advertisement -

Παράλληλα –όπως ανέφερε– η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, με καταστρεπτικές, πολλές φορές, συνέπειες, επιφέρει συσσωρευμένα αποτελέσματα ζημιών σε μία περιοχή, γεγονός που προβληματίζει την ασφαλιστική αγορά.

Τέλος, στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αναδιαρθρώσεις στην αγορά με τη φερόμενη μετάθεση της Κοινοτικής Οδηγίας IDD για τον Οκτώβριο του επόμενου έτους.

- Advertisement -
  • Ποια είναι η γνώμη σας για τους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν, τις νέες τάσεις, είτε λόγω της διεθνούς συγκυρίας (Brexit, γεωπολιτικές αναταράξεις) είτε λόγω των νέων προκλήσεων στην αγορά (cyber κινδύνων, περιβαλλοντικών κινδύνων, κινδύνων D&O, τεχνολογίας);

Είναι γνωστό ότι στην ασφαλιστική αγορά έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέοι κίνδυνοι, τους οποίους καλούμαστε να καλύψουμε, και νέες προκλήσεις, τις οποίες χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε.

Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι αυτός που προέρχεται από τον κυβερνοχώρο, και ο οποίος, εφόσον επισυμβεί, οι αρνητικές του συνέπειες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Ο κίνδυνος αυτός, ήδη, απασχολεί το σύνολο σχεδόν της ασφαλιστικής αγοράς, και δεν είναι τυχαίο ότι μονοπώλησε φέτος αρκετές ημερίδες και συνέδρια.

Η ασφαλιστική αγορά είναι ήδη στη φάση της μελέτης και κατανόησης του συγκεκριμένου κινδύνου και, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, θα προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό πληθώρα προγραμμάτων ασφάλισης.

Επίσης, ένας νέος κίνδυνος που σχετίζεται με το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές είναι η εμφάνιση ιδιαίτερα έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων, με καταστροφικές, πλέον, συνέπειες στην περιοχή όπου εμφανίζονται. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, πέρα από τις ολέθριες επιπτώσεις, είναι και η συνεχώς αυξανόμενη συχνότητά τους, και ο κίνδυνος αυτός θεωρώ ότι, για ευνόητους λόγους, προβληματίζει ιδιαίτερα την ασφαλιστική αγορά, διότι επιφέρει συσσωρευμένα αποτελέσματα ζημιών σε μία περιοχή, όπως ισχύει, αντίστοιχα, και με τον κίνδυνο σεισμού.

Αναφορικά τώρα με τους κινδύνους που προέρχονται από διεθνείς συγκυρίες, θεωρώ ότι αυτοί επιφέρουν αποτελέσματα (δυσμενή ή μη) στο σύνολο της οικονομίας. Η ασφαλιστική αγορά, σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να προετοιμάζεται για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας, ώστε να μπορεί να επιβεβαιώσει την «υπόσχεση» που έδωσε στον κάθε πελάτη της με τη σύναψη του εκάστοτε ασφαλιστηρίου συμβολαίου της. Προς την κατεύθυνση, άλλωστε, αυτή λειτουργεί και η εφαρμογή του Solvency II.

Εκτιμώ ότι οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί όμιλοι, λόγω εμπειριών και της υψηλής τεχνογνωσίας που διαθέτουν, είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

  • Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την ελληνική αγορά το νέο έτος; Βλέπετε περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου;

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες, ή έστω κατά το πρώτο εξάμηνο, δεν θα δούμε ουσιαστικές μεταβολές της σημερινής κατάστασης, αλλά κατά το δεύτερο εξάμηνο, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, κυρίως λόγω της εφαρμογής της IDD.

Όπως όλα δείχνουν, η Κοινοτική Οδηγία (Insurance Distribution Directive) θα μετατεθεί για τον Οκτώβριο του 2018, και νομίζω ότι θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που θα επιφέρουν αναδιαρθρώσεις στην ασφαλιστική αγορά. Αυτό θα συμβεί διότι η εφαρμογή της IDD θα επηρεάσει όλους τους εμπλεκομένους, δηλαδή τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, ακόμη και τον ίδιο τον πελάτη, αφού θα διαφοροποιήσει τον τρόπο επικοινωνίας και ενημέρωσής του.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ασφαλιστές: Ο «σιωπηλός γίγαντας» της ευρωπαϊκής οικονομίας με επενδύσεις 9,5 τρισ. ευρώ

Ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής αγοράς περιορίζει τη δυναμική της – Η αξία των συμπερασμάτων της Insurance Europe για την Ελλάδα

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για την πορεία αναθεώρησης της οδηγίας Solvency II

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρότασή της για τα μέτρα 2ου επιπέδου - Θετική η αντίδραση της Insurance Europe

Πάγωμα της Οδηγίας IRRD ζητά η Insurance Europe

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι το προτεινόμενο πλαίσιο υπερβαίνει κατά πολύ τα διεθνή πρότυπα, εισάγοντας σημαντικά πιο περίπλοκες και δαπανηρές απαιτήσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι 5 πληγές για την Ελλάδα από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κόστους συμβάλλει η αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου για τα ελληνόκτητα πλοία που πλέουν στην περιοχή

Ξεχνάνε τα ΣΔΙΤ στην υγεία με τον Γεωργιάδη οι ασφαλιστικές

Ύστερα από διαμαρτυρίες ιατρών του ΕΣΥ – Το χρονικό των αντιφάσεων

Χρ. Μεγάλου: «Νέο επιχειρηματικό σχέδιο, με διευρυμένες φιλοδοξίες στο πεδίο των τραπεζικών υπηρεσιών και της ασφάλισης»

Τι αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς με αφορμή την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων

Π. Ξένος για φυσικές καταστροφές: «Κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στην πρόληψη ισοδυναμεί με 8 ευρώ σε μέτρα αποζημιώσεων»

Η Εθνική Ασφαλιστική δίνει το βήμα στον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Δωρεάν επισκευή και αυτοκίνητο αντικατάστασης σε ατύχημα χωρίς υπαιτιότητα

Η εταιρεία φροντίζει ώστε ένα τέτοιο ατύχημα να μη διαταράσσει τη ρουτίνα του οδηγού

Η ψυχολογική διάσταση της κλιματικής αλλαγής: Το φαινόμενο solastalgia

Ο ΣΑΕΚ αναδεικνύει την ασφάλιση ως κρίσιμο εργαλείο που ανακουφίζει προσφέροντας οικονομική σταθερότητα και κάλυψη

Οι 5 πληγές για την Ελλάδα από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κόστους συμβάλλει η αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου για τα ελληνόκτητα πλοία που πλέουν στην περιοχή

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center στο Athens JobFestival 2026: Ευκαιρίες καριέρας στον τομέα της Υγείας

Η παρουσία του νοσοκομείου στη φετινή διοργάνωση εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού του

Ξεχνάνε τα ΣΔΙΤ στην υγεία με τον Γεωργιάδη οι ασφαλιστικές

Ύστερα από διαμαρτυρίες ιατρών του ΕΣΥ – Το χρονικό των αντιφάσεων