back to top
20.6 C
Athens
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Ασφαλές καλοκαίρι για ασθενείς με χρόνια νοσήματα

Έρχεται η ωραιότερη εποχή του χρόνου, ωστόσο οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσους αντιμετωπίζουν σημαντικά θέματα υγείας. 

 

- Advertisement -

Από τον Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πρόεδρο του ΔΣ του ΓΝΑ «Η ΕΛΠΙΣ»

Με το καλοκαίρι προ των πυλών, που χαρακτηρίζεται από υψηλότερες θερμοκρασίες και άλλες περιβαλλοντικές διαφοροποιήσεις, οι χρόνιοι πάσχοντες θα πρέπει να λάβουν ειδικά μέτρα για να μην επιβαρυνθεί η υγεία τους. Τα μέτρα αυτά αφορούν την προστασία του δέρματος και των άκρων, αλλά και γενικότερα τη διατήρηση της καλής λειτουργίας όλων των συστημάτων του οργανισμού τους, επειδή είναι πιο ευάλωτοι, με εύθραυστη υγεία.

- Advertisement -

Η καθημερινή διατροφή τους συνιστάται να περιλαμβάνει λιγότερα, μικρότερα και ελαφρύτερα γεύματα, να έχουν ικανοποιητική ενυδάτωση, πίνοντας πολλά ποτήρια νερό, να προσλαμβάνουν σε επάρκεια τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μικροθρεπτικά συστατικά με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, να αποφεύγουν τους πλούσιους σε ζάχαρη χυμούς και τα αναψυκτικά, καθώς και τα αλκοολούχα κοκτέιλ.

Για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία προτείνονται καπέλα, γυαλιά, ακόμα και ομπρέλες, ενώ επιβάλλεται η χρήση αντηλιακών προϊόντων. Συνιστάται επίσης η ένδυση με ανοιχτόχρωμα, ελαφρά και χαλαρά ρούχα, για να είναι επαρκής ο αερισμός του σώματος.

Για την καθημερινή γυμναστική προτιμώνται οι πρωινές ή οι απογευματινές ώρες, όταν η θερμοκρασία βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι διαβητικοί, το καλοκαίρι, κινδυνεύουν να απορρυθμιστούν, είτε λόγω της αφυδάτωσης είτε από την αυξημένη κατανάλωση ζαχαρούχων και αλκοολούχων ποτών. Εάν μάλιστα φέρουν αντλία ινσουλίνης ή συνεχή καταγραφέα γλυκόζης, οφείλουν να προσέχουν μήπως αποκολληθούν, λόγω της έντονης εφίδρωσης. Τα σκευάσματα ινσουλίνης επίσης θα πρέπει να μην εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, επειδή μειώνεται η ισχύς τους και ενδέχεται να  είναι αναποτελεσματικά.

Στους πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η έντονη ηλιακή ακτινοβολία και η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα και εμφανίζονται εύκολη κόπωση, μυαλγίες, αρθραλγίες και οιδήματα.

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Επιστροφή στο σχολείο και στα σωστά γεύματα

Από τη Γεωργία Καπώλη, MSc κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, επιστημονική διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ-ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας

Pilates στο σπίτι… με αντικείμενα που έχουμε

Επιστρέψαμε από τις διακοπές και ξαναμπαίνουμε, σιγά σιγά, στην καθημερινή μας χειμερινή ρουτίνα

Pilates στο σπίτι… με αντικείμενα που έχουμε

Επιστρέψαμε από τις διακοπές και ξαναμπαίνουμε, σιγά σιγά, στην καθημερινή μας χειμερινή ρουτίνα

40 Βαθμοί: «Λιώνει» το κορμί… αλλά όχι το μακιγιάζ!

Το καλοκαίρι πλησιάζει, οι ζέστες έχουν ήδη ξεκινήσει και το θέμα που απασχολεί εμάς τις γυναίκες είναι… η εφίδρωση στο μακιγιάζ και πώς θα το κάνουμε πιο σταθερό

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης.

Ασφαλιστικές εξελίξεις, ένας καυτός χειμώνας γεμάτος δράση

Περιμένουμε να δούμε το πως θα ομαδοποιηθούν οι κίνδυνοι

Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στην ασφαλιστική αγορά παρουσιάζει τόσο κινδύνους όσο και ευκαιρίες

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας εντυπωσιακά ενδιαφέρουσας εποχής, η οποία θα χαρακτηριστεί από την επανάσταση που θα φέρουν οι νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης

Πώς ασφαλίζονται οι κατοικίες για φυσικές καταστροφές, τι αλλάζει

Δύο σημαντικά κίνητρα δίνει το νέο σχέδιο νόμου για την ασφάλιση κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών

Δημοφιλή Άρθρα


 

 

Ροή Ειδήσεων

Άνοδος κυβερνοεγκλημάτων με στόχο ηλικιωμένους

Οι βασικές κυβερνοεπιθέσεις έρχονται με τη μορφή ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και τεχνολογικών απατών και επιθέσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

Γενική διευθύντρια της Insurance Europe η Thea Utoft Høj Jensen

Η Insurance Europe, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων, ανακοίνωσε σήμερα ότι η Thea Utoft Høj Jensen διορίστηκε νέα γενική διευθυντρια.

Aσφάλιση Κατοικίας/ΕΝΦΙΑ: Τα αποτελέσματα προβληματίζουν…

Η “καυτή πατάτα” του ζητήματος ασφάλισης κατοικιών, εν μέσω των ραγδαίων αλλαγών που επιφέρει στις ζωές μας η Κλιματική Κρίση είναι ένα ζήτημα που χρήζει άμεσης διευθέτησης.