Καταλύτες ικανούς να στηρίξουν τη παραγωγή, δημιουργώντας ένα πλαίσιο σταθερότητας εν μέσω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών αναζητά η εγχώρια ασφαλιστική αγορά.
του Βάιου Κρόκου
Αυτό υποστηρίζουν άνθρωποι με γνώση του κλάδου, μιας και όπως αναφέρουν η πορεία της ασφαλιστικής αγοράς συνδέεται άρρηκτα με τη πορεία της οικονομίας. Όσο δεν υπάρχουν «καλά νέα» από αγορές, ελληνική οικονομία και διεθνείς εξελίξεις, τόσο θα καθυστερεί και η πολυπόθητη μεγέθυνση.
Εφ’ όσον το πρόσημο παραμείνει θετικό για το ΑΕΠ το 2022 εκτιμάται ότι θετικά θα είναι τουλάχιστον και τα αποτελέσματα για το κλάδο, αναφέρει γνωστός παράγοντας της αγοράς. Επισημαίνει δε πως στους προβληματισμούς δεν είναι μόνο η μειωμένη αγοραστική δύναμη πελατών – ασφαλισμένων αλλά και η πτωτική πορεία των χρηματοοικονομικών επενδύσεων που επηρεάζει άμεσα τις ασφαλιστικές.
Άλλο στέλεχος επίσης αναδεικνύει το γεγονός πως πέραν των αλλεπάλληλων κρίσεων (πανδημία, ενέργειακή κρίση, πληθωρισμός), πρέπει να προσμετρηθεί ότι ο ασφαλιστικός κλάδος βιώνει σήμερα μια συγκέντρωση εταιρειών με ότι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη μέρα, και τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά που δημιουργούνται στην αγορά.
Υπό αυτό το πρίσμα, κάθε θετικό σήμα από το μέτωπο της οικονομίας θα αποτελέσει ένα στήριγμα, σε μια δύσκολη χρονιά – όπως προμηνύεται. Για την ώρα, τα θετικά συμπεράσματα σε επίπεδο παραγωγής είναι το γεγονός πως:
-Οι ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις (Unit Linked) διατηρούν το θετικό momentum, αν και με χαμηλότερη δυναμική. Για το πρώτο τρίμηνο καταγράφουν άνοδο 15,8%, ενώ μόνο για το Μάρτιο κινούνται ανοδικά κατά 16,9%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, και τους επόμενους μήνες θα συνεχίσουν να αποτελούν τον βασικό υπο-κλάδο ανόδου.
-Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως το πρώτο τρίμηνο του 2022 – παρά τη συνολική πτώση κατά 1,3% στο σύνολο της παραγωγής – ο κλάδος του αυτοκινήτου καταγράφει ανοδικές τάσεις ύστερα από καιρό, απόρροια του αυξημένου στόλου ΙΧ για την ίδια περίοδο και της μερικής ανακοπής – σταθεροποιήσης των τιμών στα ασφάλιστρα, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.
-Σταθερή αύξηση παραγωγής καταγράφεται στο κλάδο Υγείας: Η άνοδος των τιμολογίων αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην αυξημένη παραγωγή, ωστόσο – σύμφωνα με στελέχη το ενδιαφέρον για συμβόλαια υγείας είναι αυξημένο μετά το ξέσπαμα της πανδημίας.
Κατά τ’ άλλα, «καλά νέα» δεν χαρακτηρίζονται οι τελευταίες εξελίξεις για το Κλιματικό Νόμο και την υποχρεωτική ασφάλιση σε κτίρια από το 2025. Το τελικό κείμενο δεν έχει διαφοροποιήσεις σε σχέση με το αρχικό, παρά τις διαβουλεύσεις και τις προτάσεις των ασφαλιστών για τεχνικές βελτιώσεις επί της ουσίας…