back to top
13.1 C
Athens
Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Συνταξιοδοτικά προϊόντα: Μία νέα εποχή με μεγάλες απαιτήσεις ανοίγεται

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς ως ένας δεύτερος ή τρίτος πυλώνας συντάξεων ήταν το ζητούμενο για δεκαετίες. Άλλοτε η ανετοιμότητα (ενίοτε και η ανωριμότητα ) της ασφαλιστικής, άλλοτε πολιτικά και τραπεζικά προσκόμματα, είχαν φρενάρει τις εξελίξεις. Η ασφαλιστική αγορά δείχνει σήμερα ότι μπορεί και να γίνει πάροχος συντάξεων σε Επαγγελματικά Ταμεία (δεύτερος πυλώνας) και, κυρίως, πάροχος ιδιωτικών συντάξεων. Βέβαια, θα χρειαστεί δουλειά για να επιτευχθεί αυτό αφού οι εταιρείες που μπορούν και ενδιαφέρονται ακόμη δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές γι’ αυτό. Χρειάζονται περισσότερο και πιο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, γιατί σε κάθε περίπτωση η απονομή σύνταξης είναι μία εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη υπόθεση.

- Advertisement -

Αν κάνουμε μία αναδρομή στο παρελθόν, τα πρώτα συνταξιοδοτικά ασφαλιστήρια έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και συνέχισαν με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι και το 2000. Τότε και μέχρι το 2004 καταγράφηκε κύμα ρευστοποιήσεων συμβολαίων είτε επειδή τα κέρδη της περιόδου 1997-2001 ήταν μεγάλα (λόγω και του Χρηματιστηρίου) είτε λόγω φόβου μετά τη διόρθωση. Σήμερα, οι συνταξιούχοι-δικαιούχοι ιδιωτικών συντάξεων είναι αυτοί που είχαν την υπομονή να δουν τα συμβόλαιά τους να ωριμάζουν δηλαδή να εξαντλούν το χρόνο τους. Αυτοί οι ασφαλισμένοι, είναι πολύ λίγοι για να δώσουν εμπειρία και να χαρακτηρίσουν τις εταιρείες τους.

Για να μπορέσουν οι ασφαλιστικές να είναι πραγματικοί πάροχοι συντάξεων θα πρέπει, στην παρούσα φάση να συνεργαστούν και με το Κράτος και με τα Επαγγελματικά Ταμεία και τις εταιρείες asset management και βέβαια με τις τράπεζες. Σταδιακά και όσο θα μεγαλώνει η εμπειρία αλλά θα διαμορφώνεται καλύτερα το συνταξιοδοτικό πλαίσιο, ίσως καταφέρουν να διεκδικήσουν την αυτονομία. Θα πρέπει επίσης να διαμορφωθούν και τα εποπτικά πλαίσια, να δημιουργηθούν νέα εξειδικευμένα προϊόντα που θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους και τις εταιρείες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στο + 3,3% το ενεργητικό των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Η συνολική αξία του ενεργητικού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης αυξήθηκε κατά 3,3% και διαμορφώθηκε στα 2.508 εκατ. ευρώ

Δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών: Ερωτήματα και Απαντήσεις

Η ΕΑΔΕ πραγματοποιεί την Ανοικτή Διαδικτυακή Ημερίδα για Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές με θέμα: Δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών- Ερωτήματα και Απαντήσεις.

Τακτικό μέλος στην AEIP η ΕΛ.Ε.Τ.ΕΑ

Τακτικό μέλος στην AEIP είναι η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α, όπως έγινε επισήμως γνωστό.

Καθαροί λογαριασμοί για τους ασφαλισμένους

Βιωσιμότητα δεν υπάρχει αν δεν γίνουν καθαροί λογαριασμοί.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το καυτό θέμα της υποχρεωτικότητας στην ασφάλιση περιουσίας για τους ασφαλιστές

Δεν είναι παράλογες οι ανησυχίες των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και της ΕΑΔΕ. Εύλογα τους έβαλε σε σκέψη μίας και έχουν προηγούμενα...

Πέντε ασφαλιστικές ελέγχουν το 87% της αγοράς

Στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, ο δείκτης ζημιών της αγοράς στις 30.9.2024 ανήλθε σε 52% των αντίστοιχων δεδουλευμένων ασφαλίστρων

Οι τράπεζες θα πουλάνε Unit Linked μόνο και οι ασφαλιστικές ασφάλειες

Αυτή είναι η απάντηση που πήρε σήμερα ο Ανασφάλιστος, ρωτώντας τους φίλους τους Ασφαλιστές για το τι επιτέλους μπορεί να γίνει με το bancassurance

Lloyds: Προσοχή στην αξία του κινδύνου και την υπό-ασφάλιση

Σοβαρές επιπτώσεις θα έχουν στους ασφαλιστές οι δασμοί που επέβαλλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την Lloyd’s Market Association. Οι προσαρμογές...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Προϊόν της Χρονιάς 2025 το “Full Cyber Protection” της Εθνικής Ασφαλιστικής

Με μία ακόμη σημαντική διάκριση επισφραγίστηκε η διαρκής προσήλωση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην καινοτομία και την κάλυψη

H Φιλιώ Κωστοπούλου στην ομάδα της Infotrust

Ένα καταξιωμένο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, με 25 και πλέον χρόνια εμπειρίας εντάσσεται στην οικογένεια της INFOTRUST.

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 55 εκατ. ευρώ σε 17.315 δικαιούχους

Αποζημιώσεις ύψους 55 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν σήμερα Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 στους λογαριασμούς 17.315 δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων από τον ΕΛΓΑ.

Interamerican: Aνοδικά η παραγωγή, ο πληθωρισμός έπληξε τους κλάδους Ζημιών και Υγείας

Παραγωγή 471 εκατ. ευρώ, κατέγραψε η Interamerican το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατίθενται στην έκθεση Φερεγγυότητας και χρηματοοικονομικής

EUROINS Ελλάδος: Μέγας Χορηγός του 13ου “Kallithea Run”

Η EUROINS Ελλάδος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στήριξε τους δρομείς, τους διοργανωτές και τους εθελοντές, ως Μέγας Χορηγός του 13ου “Kallithea Run”