back to top
37.1 C
Athens
Κυριακή 27 Ιουλίου 2025

Aντιδράστε άμεσα πριν δείτε στην οθόνη σας το «You have been hacked»

Δύσκολο μεν θέμα, αλλά εξαιρετικά επίκαιρο με την πραγματικότητα αποδείχθηκε το cyber risk στο Συνέδριο της Ύδρας. Πριν ακόμη προλάβουν να σβήσουν τα φώτα του Συνεδρίου, η κυβερνο-επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος, δείχνει πόσο ευάλωτοι είναι όλοι οι οργανισμοί και οι υπηρεσίες όσο καλά προετοιμασμένοι είναι για κάτι τέτοιο.

Του Νίκου Σακελλαρίου

- Advertisement -

Στην πραγματικότητα, η απέναντι πλευρά είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Οι επιθέσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς αφήνουν και τους μεμονωμένους ιδιώτες ακάλυπτους. Στην ουσία με το fishing (τώρα συνειδητοποιώ ότι καλά-καλά δεν ξέρουμε πως γράφεται), δηλαδή την εθελουσία παράδοση ιδιωτικών στοιχείων σε αγνώστους, είμαστε ΟΛΟΙ υποψήφια θύματα.

Υποψήφια θύματα να χάσουμε, όχι μόνο πληροφορίες, αλλά να χάσουμε άμεσα δικά μας κεφάλαια. Λεφτά πως μέσω e-banking θα πληρώναμε καθημερινές μας συναλλαγές ή την εφορία. Για τις επιχειρήσεις η κλοπή δεδομένων οδηγεί τις περισσότερες φορές σε πίεση πληρωμής ‘λύτρων’. Αυτές είναι μόνο μερικές πτυχές του προβλήματος των κυβερνο-επιθέσεων.

- Advertisement -

Οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να αποτελέσουν, είτε άμεσα θύματα είτε να κληθούν να αποζημιώσουν ασφαλισμένους τους. Και τα δύο έχουν αρνητικά αποτελέσματα γι’ αυτές. Στην Ελλάδα ακόμη, η κυβερνο-ασφάλιση (cyber insurance) βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο.

Οι ασφαλιστικές δεν γνωρίζουν ακόμη καλά το θέμα, ούτε οι ίδιες οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες μπορούν να δεσμεύσουν μεγάλα κεφάλαια για εξειδικευμένες κυβερνο-ασφαλίσεις. Ωστόσο ,όπως αναφέρθηκε και στο Συνέδριο της Ύδρας και στην εκδήλωση του ΣΕΜΑ η κυβερνο-ασφάλιση είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα και θα γιγαντωθεί στο μέλλον. Υπερβολές θα πείτε. Ίσως. Όμως, εάν συνειδητοποιήσετε ότι το ενδεχόμενο παραβίασης και αποκόμισης δεδομένων από τον υπολογιστή σας είναι πολλαπλάσιο από το ενδεχόμενο πιθανού τροχαίου ατυχήματος, ίσως να αλλάξετε γνώμη.

Ας το έχουν καλά φυλαγμένο στην σκέψη τους οι επαγγελματίες του κλάδου ότι είμαστε όλοι υποψήφια θύματα μίας κυβερνο-επίθεσης. Οπότε ανάλογα με τα συμφέροντα που διακυβεύονται πρέπει να δράσουμε και να ασφαλιστούμε. Έχει πλέον και η τεχνολογία τους μεγάλους κινδύνους της.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εκπαιδευτικό σεμινάριο Cyber Risk Insurance

Η πανδημία Covid-19 επέσπευσε, κατά ρυθμούς ραγδαίους και ανατρεπτικούς, την πλήρη είσοδό μας στην ψηφιακή εποχή και τη λειτουργία μας στο πλαίσιο των απαιτήσεων και επιταγών της.

Ν. Σπυράτος, ERGO: Η ασφαλιστική διείσδυση στις ΜμΕ είναι εξαιρετικά χαμηλή

Στη σύγχρονη, ψηφιακή εποχή, στην οποία η χρήση του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής,

Ν. Γεωργόπουλος: Ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και o ρόλος του διοικητικού συμβουλίου

Στον ταχέως εξελισσόμενο ψηφιακό κόσμο, η ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο (cyber resilience) έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο ζήτημα για τα διοικητικά συμβούλια.

Cyber ​​Insurance: Γιατί αξίζει να έχουμε την αίσθηση ευθύνης

Ο Tom De Laet, Incident Response Team Lead EMEA της Check Point Software, αναλύει την κατάσταση της ασφαλιστικής αγοράς στον κυβερνοχώρο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Φέτος είναι η χρονιά του!

Η επέτειος του EEA συνοδεύεται από έναν ευρύ και καλά οργανωμένο σχεδιασμό δράσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες ξεκινούν σταδιακά από τον Σεπτέμβριο

Όχι άλλη Ιφιγένεια στην ασφαλιστική αγορά

Η δημόσια τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ) για τα πρόσφατα δημοσιεύματα που εμπλέκουν

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Novartis

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών φέρνει νέα δεδομένα στη νομική διαχείριση της υπόθεσης Novartis.

Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Πολύ σοβαρά τα προβλήματα στην ασφάλιση υγείας

Οι ασφαλιστικές επιχειρούν συνομιλίες για να κλείσουν συμφωνίες με κάποια νοσοκομεία τα οποία δίνουν καλύτερα τιμολόγια.

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Πώς η κλιματική αλλαγή «τιμολογείται» από τις ασφαλιστικές

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον απλή θεωρία ή μακρινό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων (EIOPA) τονίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη

ΣΕΜΑ: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Ιωάννη Μακρυμίχαλου

«Η πορεία του και η συμβολή του θα μείνουν ανεξίτηλες» - «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο του με την υπευθυνότητα και τις αρχές που ο ίδιος υπηρέτησε»

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

EIOPA: Πρόοδος των αρχών ανταγωνισμού στην αξιολόγηση εξωτερικών αναθέσεων

Αν και η έκθεση επισημαίνει αρκετές βελτιώσεις, εντοπίζει επίσης τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή