του Νίκου Σακελλαρίου
Τα μηνύματα που φτάνουν από τα δικτυα στις ασφαλιστικές για τον Οκτώβριο δεν είναι ενθαρρυντικά. Η μείωση της παραγωγής θα συνεχιστεί για ένα ακόμη μήνα στον κλάδο αυτοκινήτου, ενώ πλέον υπάρχει μία ανησυχητική στασιμότητα στον κλάδο υγείας. Αρκετοί θεωρούν ότι οι μηνιαίες αυξήσεις 20% που έδειξαν κατά το προηγούμενο διάστημα αρκετές εταιρείες στα προϊόντα υγείας έχουν μειωθεί. Δυστυχώς η μεταφορά των στατιστικών του κλάδου υγείας , στα στατιστικά των «Ατυχημάτων» και «Ασθενειών» των Γενικών Ασφαλίσεων που αποφάσισε από τον Ιούνιο η ΕΑΕΕ δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε συγκρίσεις με άλλους μήνες αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.
Το χειρότερο είναι ότι η επιδείνωση των οικονομικών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για το τελευταίο δίμηνο του 2016. ‘Ηδη οι φόροι εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ βαρύνουν (από τον Σεπτέμβριο) ιδιαίτερα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και αποτρέπουν κάθε αισιόδοξη σκέψη.
Εδώ θα πρέπει οι ίδιες οι εταιρείες να προετοιμάσουν τα δικά τους προϊόντα που θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των καταναλωτών. Για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι τα προϊόντα υγείας που περιορίζονται μόνο στις διαγνώσεις ή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη πουλάνε καλύτερα απ’ ότι τα λεγόμενα «βαριά συμβόλαια» με όλες τις καλύψεις. Ο λόγος είναι απλός. Είναι φθηνότερα και οι πιθανότητες για μεγάλες βλάβες στην υγεία είναι σαφώς μικρότερες απ’ ότι οι ανάγκες για διαγνώσεις και πρωτοβάθμιες νοσηλείες. Βλέπετε και οι καταναλωτές κάνουν τις δικές τους αναλύσεις σε θέματα της ατομικής τους υγείας.
Σε ότι αφορά τον κλάδο αυτοκινήτου, φαίνεται ότι κινείται παρασυρμένος από την πτωτική τάση. Μία πτωτική τάση που φαίνεται ότι θα εξαντληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου τουλάχιστον για τις ασφαλιστικές εταιρείες ενώ οι ΕΠΥ θα συνεχίσουν τον ανταγωνισμό.