Οι απαιτητικοί δρόμοι της διαμεσολάβησης…

Μπροστά σε νέες προκλήσεις βρίσκεται ο κλάδος των διαμεσολαβούντων της ασφαλιστικής αγοράς, προκλήσεις που ωθούν τους επαγγελματίες να προχωρήσουν σε ταχύτατες αλλαγές. Η λεπτομερής εποπτεία, οι αυστηρές διαδικασίες είσπραξης των ασφαλίστρων, οι σύγχρονες ανάγκες προς ασφάλιση, η εφαρμογή της Solvency, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που επηρεάζουν άμεσα τους διαμεσολαβητές. 

Αυτά αναφέρθηκαν, άμεσα ή έμμεσα, και στη γενική συνέλευση του ΣΕΜΑ, όπου οι ομιλητές τόνισαν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, ότι η ελληνική αγορά δεν είναι όπως παλιά και πως όσα έπονται, θα πρέπει να είναι σίγουρα πολύ διαφορετικά από το παρελθόν. Το στίγμα δόθηκε, αρχικά, μέσω του χαιρετισμού που απέστειλε – και εκφώνησε – ο επικεφαλής της ΔΕΙΑ, κ. Χαρ. Βογιατζής. 

Ήταν ολοφάνερο πως η ΤτΕ δίνει μεγάλη βαρύτητα στη λειτουργία, την οργάνωση, τους κανόνες, τη διαφάνεια, τις πρακτικές, τις συμπεριφορές και σε οτιδήποτε άλλο αφορά τους διαμεσολαβούντες. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να κάνει αλλιώς, καθώς αναγνωρίζει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι διαμεσολαβούντες έχουν μεταξύ τους ρόλο συμπληρωματικό, καθώς συναποτελούν την ασφαλιστική αγορά. Δεν θα μπορούσε λοιπόν κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της ασφαλιστικής αγοράς να επιτύχει χωρίς την αντίστοιχη αναβάθμιση – με ό,τι αυτή απαιτεί – του τρόπου λειτουργίας των διαμεσολαβούντων. 

Η διαπίστωση για την αναβάθμιση του κλάδου ή οι προθέσεις για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου συνεργασίας του κλάδου με την ΤτΕ δεν αποτελούν νέα στοιχεία. Λίγο – πολύ, «κυκλοφορούν» εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο, η μεγάλη πρόκληση είναι πώς η θεωρία θα γίνει πράξη. Δηλαδή πώς κάθε διαμεσολαβών θα μπορέσει να περάσει στην καθημερινή λειτουργία του τις αρχές, τις αξίες, τους κανόνες, τη νομοθεσία και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία θα αποτελούν τα εχέγγυα του επαγγελματισμού, της ακεραιότητας, της πιστότητας των εργασιών του. Ακόμα πώς θα περάσει στην εποχή της τεχνολογίας και πώς θα αναβαθμιστεί ηλεκτρονικά, ώστε να αποτελέσει μέρος μιας αγοράς που έχει υψηλές απαιτήσεις. 

Δεν χρειάζεται να πει κανείς τίποτε περισσότερο από το ότι κλείνει μια μεγάλη ιστορία που προσφέρει πολλά διδάγματα για το τι δεν πρέπει να επαναληφθεί. Άλλωστε η διαμεσολάβηση είναι και αυτή ένα επάγγελμα που χρειάζεται τον αυτοσεβασμό των ασκούντων και τη συνέπεια προς τον πελάτη. Διαφορετικά δεν γίνεται…