3 γρίφοι για την ασφαλιστική αγορά

Η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις που αυτή προκαλεί θέτουν εμπόδια στην περαιτέρω δυναμική της οικονομίας και επηρεάζουν, ταυτόχρονα, την εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς. 

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που βρίσκονται στο προσκήνιο αποτελούν ένα crash test, το οποίο θα κρίνει και τη συνολική πορεία της παραγωγής το 2022. Δεν λείπουν όμως και τα ερωτηματικά, καθώς: 

  • Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει το πολυπόθητο νομοσχέδιο (που αποσύρθηκε τελευταία στιγμή για τεχνικούς λόγους) για την ασφάλιση των κατοικιών έναντι των φυσικών καταστροφών, καθώς υπήρχε δέσμευση πως θα επανέλθει βελτιωμένο. Μόνιμο αίτημα αποτελεί το ζήτημα των φορολογικών κινήτρων σε κλάδους όπως η Υγεία, ενώ επίσης σημαντικό για την αγορά είναι το να υπάρξει ίση αντιμετώπιση στη φορολογία ανάμεσα στον 2ο πυλώνα (ΤΕΑ) και τον 3ο (ομαδικές ασφαλίσεις). Οι άνθρωποι της αγοράς πάντα «κρατούν μικρό καλάθι» σε εξαγγελίες, όμως οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν σε δημοσιονομικό επίπεδο.
  • Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί επίσης ο πληθωρισμός. Από τη μια πλευρά, οι πληθωριστικές πιέσεις και η κατ’ επέκταση η αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες δημιουργούν νέα δεδομένα: οι μεγάλες ανακατατάξεις στις χρηματαγορές μπορούν να επηρεάσουν (αρνητικά και θετικά όμως) τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια του κλάδου. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να επισημανθεί πως τα κόστη αυξάνονται (αποζημιώσεις). Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί στην τιμολογιακή πολιτική και τις εύλογες αυξήσεις στα ασφάλιστρα που θα προκύψουν, μιας και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αλλά και οι πολίτες-ασφαλισμένοι θα βιώσουν φέτος μεγαλύτερες δυσκολίες στις δαπάνες τους.
  • Τέλος, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης σε τομείς στους οποίους η ανάπτυξη είναι ισχνή. Η «απαγκίστρωση» –για όσους μπορούν– από τον κλάδο αυτοκινήτου και η περαιτέρω έμφαση σε λοιπές γενικές ασφαλίσεις, καλύψεις στον αγροτικό τομέα, επιχειρηματικούς κινδύνους, υγεία, αστική ευθύνη κ.ά. αποτελούν επίσης ένα «στοίχημα» για νέα παραγωγή και στήριξη συνολικά των εργασιών.

*αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World – στήλη αιρετικός

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*