Επικουρικές συντάξεις: Η επιθυμία για επιστροφές συγκρούεται με το μεγάλο κόστος

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επιστροφή περικοπών σε επικουρικές συντάξεις, η κυβέρνηση βρίσκεται στη θέση να πρέπει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αυξημένων δαπανών, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και χωρίς ακόμα να έχει καταλήξει σε οποιαδήποτε απόφαση, εξετάζει καταρχήν τις επιλογές της για πιθανή επιστροφή των περικοπών σε επικουρικές συντάξεις και δώρα για το διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαίου 2016 με βάση τη νομοθεσία του 2011-12.

Η επιστροφή της μείωσης στις συντάξεις θα ενίσχυε οικονομικά ακόμα περισσότερο τους συνταξιούχους, οι οποίοι ανήκουν σε αυτές τις ομάδες. Και αυτό ειδικά καθώς, από την 1η Ιανουαρίου 2023 (πρακτικά από τα τέλη Δεκεμβρίου 2022) αναμένεται το «ξεπάγωμα» των αυξήσεων και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Μία επιλογή που έχει μεταξύ άλλων η κυβέρνηση προβλέπει καταβολή αναδρομικών για επικουρικές-δώρα μόνο για όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια έως 31 Ιουλίου 2020.

Άλλη επιλογή που έχει είναι η καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους (είτε προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, είτε όχι).

Τέλος υπάρχει και η λύση συμψηφισμού των αναδρομικών με τις αρνητικές προσωπικές διαφορές του νόμου Κατρούγκαλου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ επιδίκασε την επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα για το 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 (με βάση τη μνημονιακή νομοθεσία του 2011-12), αλλά μόνο για όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη έως τις 31 Ιουλίου 2020, εφόσον έχουν τελεσιδικήσει  ή τελεσιδικήσουν μελλοντικά οι υποθέσεις τους στα δικαστήρια.

Έτσι όσοι δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη αλλά και εκείνοι που δεν δικαιωθούν στα δικαστήρια, βάσει της απόφασης του ΣτΕ δεν δικαιούνται επιστροφής αναδρομικών.

Οι εκτιμήσεις ειδικών που όμως δεν επιβεβαιώνονται από αρμόδια στελέχη των ταμείων, υπολογίζουν περίπου 300.000 συνταξιούχους, οι οποίοι υπέστησαν περικοπές και είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη έως τις 31 Ιουλίου 2020.

Αντίθετα, κοντά στους 1.300.000 συνταξιούχους, αν και υπέστησαν περικοπές, δεν προσέφυγαν. Έτσι, με βάση όσα προκύπτουν από την απόφαση του ΣτΕ, εφόσον δικαιωθούν από τα δικαστήρια οι 300.000 οι οποίοι προσέφυγαν, αυτοί και όχι όσοι δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη θα λάβουν πίσω τα αναδρομικά τους.

Η λύση αυτή δημοσιονομικά κοστίζει περίπου 600 – 650 εκατ. ευρώ καιε είναι φθηνότερη σε σχέση με το ενδεχόμενο επιστροφής των αναδρομικών σε όλους όσους υπέστησαν περικοπές, αλλά πολιτικά, εύλογα, είναι δυσκολότερη και θα στοίχιζε ακόμα και 2,5 δισ. ευρώ στο δημόσιο, σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο με μεγάλες ανάγκες για δαπάνες.