Αλ. Σαρρηγεωργίου: Στα 18,7 δισ. οι υπο διαχείριση επενδύσεις του κλάδου – ανάγκη για κίνητρα και διάλογο με Πολιτεία

Για το ρόλο των εγχώριων Θεσμικών Επενδυτών στην ελληνική οικονομία εκπροσωπώντας την ασφαλιστική αγορά μίλησε ο πρόεδρος της EAEE, πρόεδρος και CEO της Eurolife FFH, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στο πλαίσιο του 3ου Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης της Ε.Θ.Ε.

Ο ίδιος εξήγησε πως η αγορά έχει potential, ωστοσό σαν λαός έχουμε λίγα χρήματα στην άκρη σε σχέση με το τι επικρατεί στο εξωτερικό.

Μιλώντας σε σχετικό πάνελ ο κ. Σαρρηγεωργίου σημείωσε πως η αγορά διαθέτει επενδύσεις under management ύψους 18,7 δισ. ευρώ, τονίζοντας πως το 2021 οι ασφαλιστικές επένδυσαν 500 εκατ. ευρώ σε Αμοιβαία Κεφάλαια.

Σε περαιτέρω στοιχεία, όπως σημείωσε, τα 4,1 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε Unit Linked (με Α/Κ που έχουν μικρή μεταβλητότητα), ενώ τα 7 δισ. από το σύνολο των επενδεδυμένων κεφαλαίων βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ ανέδειξε ξανά την ανάγκη κινήτρων ώστε να υπάρξουν αποταμιεύσεις.

“Ναι υπάρχουν τα δημοσιονομικά διλήμματα, αλλά αν δεν πράξουμε σήμερα, τα προβλήματα θα τα βρούμε μπροστά μας”, σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως δεν έχει φανεί κινητοποιήση από την Πολιτεία ώστε να βρεθούν λύσεις για το πως η αγορά μπορεί να φέρει στη χώρα περισσότερα κεφάλαια πίσω σε επενδύσεις. Υπογράμμισε όμως – σε αυτό το πλαίσιο – πως απαιτούνται και οι κατάλληλες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επέπεδο, καθώς Solvency II και ρυθμιστικό πλαισίο παραμένουν ιδιαίτερα αυστηρό.

Είναι χρήσιμο να ξεκινήσει διάλογος με τη κυβέρνηση και σε αυτό το κομμάτι, ώστε να «μεγαλώσει η πίτα» στην αγορά, σημείωσε.

Τέλος ανέδειξε μια ακόμη γνωστή αλλά κρίσιμη πτυχή του ζητήματος: “Διαχρονικά οι έρευνες γύρω από την ασφαλιστική αγορά και την απήχηση στους πολίτες η απάντηση είναι σχεδόν ίδια, ανεξαρτήτως πολιτικών ιδεολογιών και κυβερνήσεων: Οι πολίτες πιστεύουν πως το Κράτος θα τα καλύψει όλα. Είναι κρίσιμο, δηλαδή, να υπάρξει χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οι πολίτες να στραφούν σε άλλες επενδυτικές – αποταμιευτικές λύσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Θετικό το Sustainable Finance αλλά

Το Sustainable Finance είναι σημαντικό αλλά χρειάζεται προσοχή κατά τον κ. Σαρρηγεωργίου. Υπάρχει σήμερα ουσία ή απλώς συμπληρώνουμε κουτάκια; Τι ορίζει το taxonomy;

Απαιτούνται προσαρμογές και ευελιξία σε επίπεδο Solvency, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί τα κεφάλαια να φύγουν από την ασφαλιστική αγορά, σημείωσε.

Βάιος Κρόκος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*