Αλ. Σαρρηγεωργίου για Κλιματικό Νόμο: Θετική η υποχρεωτικότητα αλλά «χαμένη ευκαιρία» σε τεχνικό επίπεδο

Την εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά συναρτήσει των διεθνών οικονομικών εξελίξεων ανέδειξε κατά την ομιλία στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Συνεδρίου Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών εταιρειών στην Ύδρα ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

Σημείωσε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι τις δυνατότητες που έχει η ασφαλιστική αγορά. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως εισάγεται η υποχρεωτικότητα – αναφερόμενος στο άρθρο του Κλιματικού Νόμου – στηλιτεύοντας όμως τα κενά σε τεχνικό επίπεδο, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει μια «χαμένη ευκαιρία»

Μεταξύ άλλων τόνισε: 

“Είμαστε κομμάτι ενός επιχειρηματικού κόσμου που σχετίζεται με αβεβαιότητες και καλούμαστε να δίνουμε απαντήσεις σε αυτές. Το business interruption έγινε κρίσιμο ζητούμενο για πολλές εταιρείες κατά τη πανδημία. Έχουμε ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε ως κλάδος στη κρίση και με στόχο να καλύψουμε το «ασφαλιστικό κενό» που στην Ελλάδα ως γνωστόν είναι μεγάλο”, σημείωσε.

“Την ίδια ώρα, ο κόσμος αλλάζει και όλοι μιλάνε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι πελάτες μας είναι όλο και πιο νέοι, επικοινωνούν με διαφορετικούς τρόπους και η αγορά μας πρέπει να γνωρίζει τις εξελίξεις”, υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου από το 22ο ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό συνέδριο της Ύδρας

Βαρύ εποπτικό πλαίσιο, μεγάλο το ασφαλιστικό κενό στη χώρα

“Επίσης, σε επενδυτικό επίπεδο, η αγορά πρέπει να ανταπεξέλθει υπό το πλαίσιο των χαμηλών επιτοκίων που αυξάνονται όπως αυξάνεται ο πληθωρισμός, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, το Solvency II κλπ. Μιλώντας για το IFRS17, o κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε πως όλες οι εταιρείες ξοδεύουν εκατομμύρια και σε αυτό το πλαίσιο – είναι ανάγκη να μπει ένα όριο στη γραφειοκρατία και το γεγονός ότι κάθε λίγο χρόνια αλλάζουν τα ρυθμιστικά πλαίσια (ξοδεύοντας χρόνο στην αφομοίωση αυτών από την δημιουργία προϊόντων)”, σημείωσε.

“Σήμερα στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται 52 ασφαλιστικές επιχειρήσεις με μια αγορά στα 4,77 δις ευρώ το 2021, όταν το 2009 τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανέρχονταν στα 5,5 δις. Είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής της χώρας καθώς οι ασφαλιστές είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές διεθνώς. Αν το συνταξιοδοτικό σύστημα ήταν πιο ώριμο οι επενδύσεις θα ήταν πολλαπλάσιες όπως συμβαίνει στα δυτικά κράτη (επενδύσεις ακόμη και στο 80% των ΑΕΠ). Δυστυχώς στην Ελλάδα η συνεισφορά του κλάδου παραμένει στο 2,6% επί του εγχώριου ΑΕΠ ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στα 7,4%. Υπό αυτό το πρίσμα, μιλώντας για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, σημείωσε πως μόλις το 20% των σπιτιών που κάηκαν ήταν ασφαλισμένο, ενώ κατά μέσο όρο το 16% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Προς κυβέρνηση – Πολιτεία

Η Πολιτεία δεν μπορεί να ασφαλίσει το κόσμο, καθώς δεν υπάρχουν τα κεφάλαια, τόνισε ενώ σημείωσε πως υπάρχει και έλλειμμα τεχνογνωσίας. “Δεν είμαστε εδώ για να αντικαταστήσουμε την κυβέρνηση αλλά να συνεισφέρουμε συμπληρωματικά σε πεδία που δεν είναι της αρμοδιότητας της”.

Από την άλλη πλευρά έδωσε τα εύσημα στη κυβέρνηση για τη προσπάθεια και την επιτυχία προσέλκυσης επενδυτών

“Πρέπει να συνειδητοποίησουμε τις δυνατότητες και προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς, η κυβέρνηση αυτή είναι υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης. Θετικό που για πρώτη φορά που εισάγεται η υποχρεωτικότητα όμως υπάρχει απογοήτευση που απορρέει από την έλλειψη εφαρμοστικότητας. Αποτελεί μια «μια χαμένη ευκαιρία» σε τεχνικό επίπεδο καθώς έχουν περιορισμένη εμβέλεια”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*