Swiss Re: 108 δις δολάρια οι ζημιές από φυσικές καταστροφές

Χρονιά με τις υψηλότερες οικονομικές απώλειες για την ασφαλιστική βιομηχανία αποτέλεσε το 2011, σύμφωνα με μελέτη της Swiss Re, που ανεβάζει το ύψος των ζημιών από φυσικές καταστροφές στα 108 δις δολάρια. Πρόκειται για διπλασιασμό σε σχέση με το 2010, χρονιά κατά την οποία το ύψος των ζημιών είχε ανέλθει στα 48 δις δολάρια, ενώ την ίδια στιγμή υπερδιπλάσιες ήταν και οι αξιώσεις για αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές, οι οποίες ανήλθαν στα 103 δις δολάρια έναντι 43 δις δολάρια το 2010. 

Ιδιαίτερα καταστροφική χρονιά ήταν το 2011 και για την παγκόσμια κοινότητα, που κατέγραψε ζημιές – ασφαλισμένες ή μή – συνολικού ύψους 350 δις δολαρίων έναντι 226 δις δολαρίων το 2010. Ο σεισμός στην Ιαπωνία αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες. Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους λόγω των καταστροφών στους πρώτους ένδεκα μήνες του έτους, οι περισσότεροι από αυτούς στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή της Swiss Re, Kurt Karl, «το 2011 καταγράφεται ως ένα άλλο έτος πολύ τραγικών και δαπανηρών σεισμών. Δυστυχώς η ασφαλιστική κάλυψη για σεισμό είναι ακόμα αρκετά χαμηλή, ακόμη και σε βιομηχανικές χώρες με υψηλό σεισμικό κίνδυνο, όπως η Ιαπωνία. Έτσι εκτός από τους ανθρώπους που χάνουν τους αγαπημένους αυτούς τους, οι κοινωνίες αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με τις τεράστιες οικονομικές απώλειες που πρέπει να καλυφθούν είτε από τις εταιρείες, τις οργανώσεις βοήθειας είτε τις κυβερνήσεις και, τελικά, τους φορολογούμενους.»

Με περίπου 108 δις δολάρια σε ασφαλισμένες απώλειες, το 2011 αποτελεί το ακριβότερο έτος για τη ασφαλιστική βιομηχανία, δεύτερο μετά το 2005, όταν οι απώλειες είχαν ανέλθει στα 123 δις δολάρια. Οι περιορισμένες απώλειες από τους τυφώνες συγκράτησαν τις δαπάνες χαμηλότερα σε σχέση με το 2005, χρονιά κατά την οποία οι τυφώνες Katrina, Wilma και η Ρίτα προκάλεσαν αξιώσεις 100 δις δολαρίων. Εάν η Ιαπωνία ήταν επαρκώς ασφαλισμένη, όπως είναι άλλες χώρες με υψηλό σεισμικό κίνδυνο, όπως η Νέα Ζηλανδία, το συνολικό κόστος για την ασφαλιστική βιομηχανία θα ήταν πολύ υψηλότερο, παρατηρούν οι αναλυτές της Swiss Re. Οι πρόσθετες αξιώσεις από τις τρέχουσες ογκώδεις πλημμύρες στην Ταϊλάνδη ή από τις χειμερινές θύελλες που μπορούν ακόμα να χτυπήσουν την Ευρώπη ενέχουν τον κίνδυνο να αναδείξουν το 2011 ως μία από τις χειρότερες χρονιές, προσεγγίζοντας τα μεγέθη για τις αξιώσεις σε αυτά του 2005, δηλαδή τα 123 δις δολάρια.

Εκτός από τους σεισμούς στην Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία, οι καταστροφικές πλημμύρες στην Ταϊλάνδη και την Αυστραλία προκάλεσαν αξιώσεις άνω των 10 δις δολαρίων, ενώ δύο ανεμοστρόβιλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν αξιώσεις 14 δις δολαρίων και την απώλεια περισσότερων από 400 ζωών. Ο τυφώνας Irene κόστισε στη βιομηχανία σχεδόν 5 δις δολάρια.
Οι αξιώσεις από τους σεισμούς ανήλθαν για το 2011 στα 47 δις δολάρια και είναι οι υψηλότερες που καταγράφηκαν ποτέ. Ο σεισμός της Ιαπωνίας ήταν ο μεγαλύτερος και κόστισε στη ασφαλιστική βιομηχανία κατ’ εκτίμηση 35 δις δολάρια. Εντούτοις, οι ασφαλισμένες απώλειες ήταν μόνο ένα μέρος των συνολικών απωλειών, που υπολογίζονται στα 210 δις δολάρια. Οι  συνολικές οικονομικές απώλειες είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερες εάν συμπεριληφθούν η ζημία στις πυρηνικές εγκαταστάσεις και η διάσπαση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Ο σεισμός που χτύπησε τη Νέα Ζηλανδία το Φεβρουάριο προκάλεσε τις οικονομικές απώλειες 15 δις δολαρίων, αλλά λόγω της υψηλής ασφαλιστικής κάλυψης για σεισμό, η ασφαλιστική βιομηχανία θα υποχρεωθεί να πληρώσει τις περισσότερες από αυτές τις απώλειες.