Πόσο μπορεί να διαρκέσει η ανοσία όσων νόσησαν και εμβολιάστηκαν

Ο συνδυασμός φυσικής ανοσίας και εμβολιασμού μπορεί να διασφαλίσει προστασία ακόμη και για  περισσότερο από ένα έτος. Τα στοιχεία αυτά κρίνονται μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία και την απόφαση για τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου.

Τα σχετικά δεδομένα προέκυψαν από την πρόσφατη δημοσίευση των V.Hall και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση The New England Journal of Medicine (DOI: 10.1056/NEJMoa2118691). Τα στοιχεία παρουσιάζουν συνοπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 35.768 συμμετέχοντες, εκ των οποίων οι 9488 (27%) είχαν προηγούμενη λοίμωξη COVID-19. Η εμβολιαστική κάλυψη ήταν συνολικά ιδιαίτερα υψηλή και συγκεκριμένατο 97% είχε κάνει  δυο δόσεις. Εξ αυτών στο 78% τους είχε χορηγηθεί το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer/BioNTech) με μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων (πάνω από 6 εβδομάδες), το 9% είχαν λάβει το BNT162b2 με σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων (μέχρι 6 εβδομάδες) και 8% είχαν λάβει το ChAdOx1 nCoV-19 (AstraZeneca

διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr