Δεν αναμένεται περαιτέρω στήριξη του γεν

Η νέα εβδομάδα ξεκινά με το δολάριο να ‘χωνεύει’ τα πρόσφατα κέρδη του και πιθανόν να δεχθεί κάποιες πιέσεις οι οποίες όμως δεν αναμένεται να είναι κάτι περισσότερο από διορθωτικές. Το δολάριο αναμένεται να κινηθεί υψηλότερα από τα επίπεδα αυτά με στόχο να προσεγγίσει τα υψηλά Οκτωβρίου. 

Φαίνεται ότι η αποτυχία των αμερικανών αξιωματούχων να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση του αμερικανικού χρέους, μπορεί να πιέσει το δολάριο, αλλά η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι αρκετά πιο άσχημη και θα συνεχίσει να τραβά τα βλέμματα των επενδυτών παρά τις όποιες αρνητικές εξελίξεις στην Αμερική. Μέχρι αυτή τη στιγμή, η ΕΚΤ δεν έχει λάβει καμία απόφαση για πιο ενεργή συμμετοχή στη διαχείριση της κρίσης και γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το EFSF δεν αρκεί για να ολοκληρώσει το έργο του. 

Ως εκ τούτου το ευρώ και τα νομίσματα υψηλών αποδόσεων αναμένεται να συνεχίσουν να είναι εκτεθειμένα στο κίνδυνο της ευρωζώνης.

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα ήδη έχει αρχίσει να αποτιμάται στις τιμές, με τη κατάσταση να στη Μέση Ανατολή και κυρίως στην Αίγυπτο, τη Συρία και την Υεμένη να ‘αγριεύει’ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ενώ το γεν συνεχίζει να επωφελείται από τη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, συνιστούμε προσοχή για όσους αγοράζουν γεν καθώς κατά την άποψή μας, το νόμισμα για μια ακόμα φορά είναι πιθανό να επιχειρήσει να αντιστρέψει την άνοδό του, με τις ιαπωνικές αρχές να παρεμβαίνουν δυνατά. 

Το γεν διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά του υψηλά έναντι του δολαρίου αλλά και άλλων νομισμάτων και εκτιμούμε ότι η Ιαπωνία δε μπορεί να αντέξει επιπρόσθετες πιέσεις στο νόμισμά της, οι οποίες προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες. Η ιδέα ότι το γεν πρέπει να απορροφήσει το κίνδυνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη παγκόσμια οικονομία δεν αρέσει στους Ιάπωνες αξιωματούχους και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το δολάριο μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο με την αμερικανική οικονομία να είναι σε καλύτερη θέση να απορροφήσει αυτούς τους κινδύνους.

Στο οικονομικό ημερολόγιο, ο τρεχούμενος λογαριασμός στην ευρωζώνη, οι χονδρικές πωλήσεις στο Καναδά και οι πωλήσεις υπαρχόντων κατοικιών στην Αμερική αποτελούν τις σημαντικότερες ανακοινώσεις. Το μέλος της Fed, Lockhart αναμένεται να έχει ομιλία αργότερα με τις αμερικανικές μετοχές να κινούνται χαμηλότερα, όπως επίσης και τα εμπορεύματα. Το αυστραλιανό δολάριο σημειώνει σημαντικές απώλειες όπως και η στερλίνα μετά την ανακοίνωση των τιμών κατοικιών Rightmove.