Συνεδριάζει για τις επιπτώσεις του “haircut” η ΕΑΕΕ

Προσανατολισμένη στο ζήτημα του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων και των επιπτώσεων που θα υπάρξουν στην ασφαλιστική βιομηχανία, είναι η συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το οποίο συνεδριάζει υπό το βαρύ κλίμα που προκάλεσε στην αγορά η απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει δημοψήφισμα για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση της χώρας.
Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ένωσης πρόκειται να βρεθούν οι νέες κεφαλαιακές υποχρεώσεις τις οποίες θα κληθούν να αναλάβουν οι ασφαλιστικές εταιρείες μετά το κούρεμα των ομολόγων τους, που βάσει των πρώτων εκτιμήσεων υπολογίζονται στο 1,5 δισ. ευρώ.
Τα μέλη της Ένωσης θα συζητήσουν μεταξύ άλλων:
-          Το πώς θα προσεγγίσουν την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να ζητήσουν τη συνδρομή της προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τα ομόλογα, όπως και το ποιες προτάσεις θα μπορούσαν να διατυπώσουν για το θέμα αυτό προς την εποπτική αρχή.
-          Το ποια ομόλογα πρέπει να «κουρευτούν» και ποια να εξαιρεθούν του εθελοντικού προγράμματος.
-          Τα πραγματικά περιθώρια που υπάρχουν για όσες ασφαλιστικές εταιρείες θελήσουν να μην συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Πέραν των ανωτέρω, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης θα απασχολήσει σήμερα και η καθοδική πορεία την οποία ακολουθεί η παραγωγή της αγοράς τους τελευταίους μήνες, το ζήτημα των ακυρώσεων συμβολαίων στον κλάδο Ζωής και των μη ανανεώσεων σε άλλους τομείς ασφάλισης, το εισπρακτικό που μένει να ρυθμιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να τονωθεί η ρευστότητα των εταιρειών και, τέλος, το πρόβλημα βιωσιμότητας του Επικουρικού Κεφαλαίου που λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων στην κεντρική πολιτική σκηνή φαίνεται να έχει… ξεχαστεί από την κυβέρνηση.