Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια έναντι της Όμικρον

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων είναι ακόμη πρώιμα. Όπως δείχνουν οι πρώτες μελέτες, τα εμβόλια δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην πρόληψη της λοίμωξης, αλλά φαίνεται ότι εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση, νοσηλεία και θάνατο – ειδικά στα άτομα με αναμνηστική δόση.

Το θέμα αναλύουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΠάνος ΜαλανδράκηςΓιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζοντας τρεις πρόσφατες σχετικές δημοσιεύσεις στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Nature.

Οι πολλαπλές μεταλλάξεις (37 με τις 15 στην περιοχή ακίδα του ιού) του στελέχους στην περιοχή spike του ιού δημιουργούν ανησυχία για το εάν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν αποτελεσματική ανοσία έναντι του όμικρον. Μία μελέτη (doi: https://doi.org/10.1038/d41586-021-03826-3) έδειξε ότι το νέο στέλεχος είναι ανθεκτικό στην εξουδετέρωση από ορό ατόμων που είχαν νοσήσει, όσο και από ορό ατόμων, που είχαν εμβολιαστεί με κάποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια.

διαβάστε περισσότερα στο virus.com.gr