Όσοι έχουν εμβολιαστεί και νοσήσει είναι προστατευμένοι έναντι της Όμικρον;

Αβεβαιότητα υπάρχει αν όσοι έχουν εμβολιαστεί με 2 δόσεις και έχουν νοσήσει είναι προστατευμένοι έναντι της Όμικρον. Νέα μελέτη από το Ισραήλ δείχνει ότι ο συνδυασμός της φυσικής λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 μαζί με εμβολιασμό (υβριδική ανοσία) παρέχει ισχυρή προστασία έναντι του κορωνοϊού. Όμως, η προστασία και της υβριδικής ανοσίας σταδιακά μειώνεται.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature στις 13 Δεκεμβρίου 2021. Τα κύρια σημεία της συνοψίζουν Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος, Ιωάννης Τρουγκάκος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ). Αν και η μελέτη έγινε πριν την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, τα αποτελέσματά της δίνουν σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της προστατευτικής ανοσίας.

Μέχρι τώρα, οι εργαστηριακές αναλύσεις των αντι-SARS-CoV-2 αντισωμάτων έχουν δείξει ότι τα άτομα με υβριδική ανοσία παράγουν υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, σε σχέση με τα άτομα που έχουν μόνο μολυνθεί ή μόνο εμβολιαστεί, και μάλιστα, τα εξουδετερωτικά αντισώματα της υβριδικής ανοσίας έχουν μεγαλύτερη ικανότητα απενεργοποίησης του κορωνοϊού.

διαβάστε περισσότερα στο virus.com.gr