Η επαγγελματική Ασφάλιση και οι προοπτικές της

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει το Συνέδριο με θέμα: «Η Επαγγελματική Ασφάλιση και οι προοπτικές της στο Σύγχρονο Εργασιακό Περιβάλλον», τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011, και ώρα 13:00, στο ξενοδοχείο Αθήναιον Ιντερκοντινένταλ.

Η θεματολογία του Συνεδρίου επικεντρώνεται στις προοπτικές της επαγγελματικής ασφάλισης. Στη χώρα μας αντιμετωπίζεται, εσφαλμένα, η επαγγελματική ασφάλιση ως  «ανταγωνιζόμενη» την ιδιωτική ασφάλιση. Εντούτοις, η προοπτική είναι οι δύο αυτοί θεσμοί να αλληλοσυμπληρωθούν, όπως συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Σε όση έκταση αλληλοεξυπηρετούνται, προσφέρουν τη βέλτιστη δυνατή λύση στο χώρο της συμπληρωματικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Κρεμαλή, Πρόεδρο της Επιτροπής Ασφαλιστικών & Εργασιακών Θεμάτων του Επιμελητηρίου, «στις εναλλακτικές μορφές συμπληρωματικής ασφάλισης, μετά τους περιορισμούς στην επικουρική κοινωνική ασφάλιση, προβάλλει δυναμικά ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης (Ν. 3029/02), ένας από τους πιο ανθεκτικούς θεσμούς κοινωνικής προστασίας σε περιόδους οικονομικής κρίσης. 

Πρόκειται για απλό, τεχνοκρατικά θεμελιωμένο, προαιρετικό και μη κερδοσκοπικό σχήμα εισφορών και παροχών, που επιτρέπει -με την εγγύηση μιας προληπτικής κρατικής εποπτείας- τη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας σε κάθε εκδήλωσή της (σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη, εφάπαξ κλπ). Η σύσταση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης σε λίγο θα γίνει “πολύ ακριβή”. 

Αν εξομοιωθεί το αρχικό εγγυητικό κεφάλαιο με εκείνο που απαιτείται για τις ασφαλιστικές εταιρείες (3 εκ. ευρώ), θα ευνοηθούν όσα Ταμεία έχουν κινήσει και ολοκληρώσει τις διαδικασίες ίδρυσης άμεσα. Άλλωστε, το πλεονέκτημά τους να έχουν αφορολόγητη χωρίς plafond (σε αντίθεση με την ιδιωτική ασφάλιση) τη χρηματοδότησή τους αποτελεί ισχυρό κίνητρο, για το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών ακολουθεί μια σταθερή πρακτική. Επιπλέον, σε εποχές μισθολογικής καθήλωσης, έχει ιδιαίτερη αξία και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζομένους να αποφασίζουν ευέλικτα σχήματα ετεροχρονισμένων παροχών».

Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου είναι o κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  και θα χαιρετίσουν οι: κ. Νίκος Νικολόπουλος, Βουλευτής, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νέα Δημοκρατία, κ. Ιωάννης Σαριβουγιουκας, Υποδιοικητής, Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), κ. Γεώργιος Κώτσαλος, Πρόεδρος, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.